Obavijesti

News

Komentari 20

Milošević: 'Dolazak premijera vrlo je jaka, simbolička gesta'

Milošević: 'Dolazak premijera vrlo je jaka, simbolička gesta'
1

Potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava Boris Milošević poručio je u ponedjeljak da je dolazak premijera Andreja Plenkovića na komemoraciju srpskim civilima u Varivodama vrlo jaka, simbolička gesta da i tamošnje žrtve zaslužuju empatiju i poštovanje u društvu.

VIDEO

"Ovo je prvi put nakon 25 godina da na komemoraciju na kojoj se pokazuje poštovanje prema žrtvama koje su nevino stradale u Varivodama dolazi predsjednik Vlade", izjavio je Boris Milošević nakon komemoracije za poginule civile u Varivodama.

Ocijenio je kako je to vrlo jaka i simbolička gesta - da i žrtve u Varivodama zaslužuju empatiju i poštovanje svih u društvu i da se ne razlikuju od žrtava koje su se, nažalost, dogodile diljem Hrvatske.

Milošević je poručio kako je vrijeme da nakon 25 godina napokon "čuje

Plenković na obljetnici u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije

mo jedni druge",  jer je posljedica nedijaloga i zataškavanja i to što još uvijek nisu pronađeni odgovorni za zločine u Varivodama. Hrvatska država propustila je postupiti na pravi način kada se zločin dogodio, a s prolaskom vremena sve je teže pronaći dokaze o počiniteljima. 

"Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome prekinuti zavjet šutnje i reći da je ovo što se dogodilo nečasno, sramotno, ničim ne može biti opravdano i ukazati na onoga tko je to napravio", kaže Milošević.

Očekuje male korake naprijed

Rekao je da zbog novih komemorativnih praksi ne očekuje nikakav revolucionarni napredak u odnosu između Hrvatske i Srbije, ali očekuje "male korake naprijed", poput razgovora predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima hrvatske zajednice u kolovozu.

"To su mali koraci koji svakako ohrabruju i nadam se da će se započeti smjer nastaviti", poručio je Milošević.

Plenković na obljetnici u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije

Komemoraciji u Varivodama nazočio je i specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za suradnju za pronalaženje nestalih s Republikom Hrvatskom Veran Matić. Smatra da su trenuci zajedničkog obilježavanja u Kninu, Gruborima i Varivodama, kao i oni koji slijede, od pomoći u pronalasku nestalih.

Premijer: 'Zločini se ne mogu opravdati, ovo je ružan ožiljak na obrambeni karakter rata'
Premijer: 'Zločini se  ne mogu opravdati, ovo je ružan ožiljak na obrambeni karakter  rata'

"Ja sam obavio nekoliko dobrih razgovora o promjenama koje bi mogli napraviti u potrazi za nestalima, koji su na valu pozitivnih zbivanja u Hrvatskoj. Nadam se da će građani i institucije koji posjeduju informacije surađivati", poručio je Matić. 

Direktorica Documente Vesna Teršelić upozorila je kako, unatoč premijerovom dolasku koji je iskorak prema izgradnji povjerenja, i dalje ostaje činjenica da je prošlo 25 godina od zločina u Varivodama, a nije okončan kazneni postupak, niti su sve obitelji koje su tužile Hrvatsku dobile naknadu štete.

"Ostaje pitanje kako ćemo te značajne korake pretočiti kao društvo u lokalnim zajednicama koje su stradale u Domovinskom ratu", kazala je Teršelić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u