News

Komentari 184

Milun izračunao: Zbog PDV-a Grčić bi morao na popravni...

Milun izračunao: Zbog PDV-a Grčić bi morao na popravni...

Naš najpoznatiji matematičar Toni Milun izračunao je za ministra Grčića i to za manje od pola minute: Dva posto od godišnjeg PDV-a je 3,28, a ne 7 mlrd. kuna

Porez na dodanu vrijednost zbunjuje HDZ-ovce koliko i SDP-ovce . Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamako, dok je bio u posjetu istarskim Livadama, krenuo je nabrajati “grijehe” Milanovićeve Vlade pa mu se omaklo: “Ova Vlada smanjila je PDV...”

Shvativši pogrešku, brzo se ispravio. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić također se “poskliznuo” na PDV , no njega muči računica. Gostujući na televiziji, govorio je kako nije za smanjenje PDV-a s 25 na 23 posto, za koje se zalaže najveća oporbena stranka, jer bi to bio ogroman trošak za proračun. Izračunao je da bi to značilo gubitak od sedam milijardi kuna.

HDZ ga je napao da ne zna računati. Budući da je pretkampanja u tijeku i da treba provjeriti sve sukobljene strane, najpoznatiji hrvatski matematičar Toni Milun za nas je izračunao sporni postotak.

- Ukupni prihod od PDV-a umanjit će se za 3,28 mlrd. kuna ako građani budu kupovali jednak broj proizvoda kao lani. Ukupni prihod od 41 mlrd. kuna smanjio bi se na 37,72 mlrd. kuna sljedeće godine - kaže Milun, kojem je trebalo manje od pola minute za ovaj matematički zadatak. Branko Grčić je svoj pogrešni izračun pravdao lapsusom te rekao da je “2 posto od BDP-a 7 mlrd. kuna, a PDV je sasvim drugo i manje od navedenog iznosa”.

Najčitaniji članci