Obavijesti

News

Komentari 13

Ministar BiH: Sve je veći rizik od ilegalnih migracija u regiji

Ministar BiH: Sve je veći rizik od ilegalnih migracija u regiji
1

Granična policija BiH je potkraj 2017. godine objavila kako je u toj godini zabilježeno dramatično povećanje broja migranata koji su otkriveni i spriječeni u pokušaju ilegalnog prolaska kroz tu zemlju

VIDEO

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine upozorio je u četvrtak kako je migrantska ruta preko zapadnog Balkana ponovo aktivirana te kako je očigledno da se značajno povećava broj ilegalnih migranata koji preko regije pokušavaju doći do zapadne Europe.

- Ulazak sve većeg broja migranata je problem za zemlje regije i na tom bi se planu nešto trebalo poduzeti - kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Granična policija BiH je potkraj 2017. godine objavila kako je u toj godini zabilježeno dramatično povećanje broja migranata koji su otkriveni i spriječeni u pokušaju ilegalnog prolaska kroz tu zemlju. Dok ih je u 2016. godini bilo tek oko stotinu, u prošloj godini granični su policajci otkrili 735 "ilegalaca".

Mektić je istaknuo kako postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost zbog takvog stanja.

Procijenio je kako je ključni problem u propusnosti granice između Albanije i Crne Gore koju bi trebalo što prije zatvoriti.

- Rješenje treba tražiti na granici između Albanije i Crne Gore ili čak Albanije i Grčke jer kad (migranti) već uđu na prostor zapadnog Balkana to postaje ozbiljan problem - kazao je Mektić.

On je ustvrdio kako BiH poštuje sve svoje obveze ali druge države regije "nekorektno postupaju" jedne prema drugim jer ne poštuju obveze koje proistječu iz potpisanih sporazuma o readmisiji.

Mektić je kazao i kako postoje čvrsti dokazi o postojanju organiziranih kriminalnih skupina koje krijumčare ilegalne migrante preko teritorija BiH dodajući kako policijska i pravosudna tijela poduzimaju odlučne korake s ciljem prekidanja takvih kanala i kažnjavanja trgovaca ljudima.

Najavio je kako se već ovog mjeseca mogu očekivati nova uhićenja zbog takvih kaznenih djela.

- Procesuirat ćemo odgovorne no potrebne su i druge mjere kako bi se presjekla krijumčarska ruta na pravom mjestu - kazao je Mektić ističući kako je najvažnije učinkovito spriječiti dolazak ilegalnih migranata do država zapadnog Balkana.

Foto: Ilustracija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...