Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Ministar Butković je u sukobu interesa, ali sankcija neće biti

Butković je imenovao članove nadzornih odbora bez da je Vlada prethodno na skupštinama predložila članove tih uprava. No, Povjerenstvo za sukob interesa sankciju za to nema

Zagreb: Ministar Butković dolazi na sjednicu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
3 komentara

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku da je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u sukobu interesa jer je imenovao članove nadzornih odbora trgovačkih društava - HŽ infrastrukturi, Hrvatskima cestama i Hrvatskima autocestama, Odašiljači i veze, Hrvatska pošta, bez da je Vlada prethodno skupštinama predložila članove uprava tih društava.

S obzirom da se radi o imperfektnoj normi koja nema sankcija, Povjerenstvo sankciju nije moglo izreći.

Povreda članka 15. Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Nakon odluke o pokretanju postupka na koju se Butković nije očitovao, Povjerenstvo je, s obzirom da te činjenice prethodno nisu bile utvrđene, zatražilo od Vlade očitovanje za društva Odašiljače i veze i Hrvatsku poštu vezano za imenovanje nadzornih odbora, da se utvrdi da li Vlada i u tim trgovačkim društvima nije dala prijedlog članova NO-a, na što je odgovoreno da nije.

EK UPOZORAVA: 'Hrvatske željeznice najgore su u cijeloj EU po učinkovitosti...'

- Iz svega navedenog proizlazi da je Butković kao član skupštine u navedenim trgovačkim tijelima imenovao članove uprave, odnosno nadzornih odbora bez prethodnog prijedloga Vlade, čime je počinio povredu 15. članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim je propisano da skupštine o imenovanju članova nadzornih odbora takvu odluku mogu donijeti isključivo na prijedlog Vlade - kazala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Butkovića u slučaju prijave vezano za odluku Vlade oko ukidanja Agencije za obalu i linijsku promet. Od Povjerenstva se tražio odgovor da li bi gašenjem agencije i prebacivanjem njenih ovlasti na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture došlo do sukoba interesa s obzirom da je država vlasnik brodarske kompanije Jadrolinije i moglo bi doći do toga da privatni brodari budu u nepovoljnijem položaju pri dodjeli koncesija.

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu PredsjedniÅ¡tva i Nacionalnog vijeća IVICA IDE NA IZBORE Butković: Za izbore se mogu kandidirati svi koji nisu osuđeni

Do ukidanja agencije nije došlo jer je ta točka u studenom povučena sa sjednice Vlade te je Agencija nastavila sa svojim radom.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek predložio je da se protiv dužnosnika ne pokrene postupak, istaknuvši da se u konkretnoj situaciji ne može se govoriti o postojanju sukoba interesa u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa,

Nisu pokrenuti postupci protiv Bandića i Pejčinović-Burić

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak u slučaju prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i navoda da je potpisao štetan ugovor o najmu poslovnog prostora za potrebe vijeća MO-a Havidić Selo.

U prijavi se navodi da je vijećnica u MO-u Havidić Selo s izborne liste SDP-a Ljiljana Bokan zajedno s predsjednicom Vijeća Gradske četvrti Brezovica Marinom Pucević za vrijeme obilaska gradonačelnika dogovarala da osnuje Bandićevu stranku, a da će Bandić zauzvrat iznajmiti kućerak od njenog muža za potrebe mjesnog odbora unatoč tome što mjesni odbor ima prostor koji zadovoljava uvjete dok se ne sagradi čvrsti objekt.

U Staroj gradskoj vijećnici održana 21. sjednica zagrebačke Gradske skupÅ¡tine AKADEMSKA ZAJEDNICA SE PROTIVI Bandić o počasnom doktoratu: 'Ništa ne mislim, samo delam'

Navodi se da je Bokan, nakon što je napustila SDP, osnovala Bandićevu stranku i priskrbila kućerak na štetu poreznih obveznika i nije vratila mandat vijećnice MO-a. Njen muž iznajmljivao je prostor za 3000 kuna mjesečno četiri i pol mjeseca.

Povjerenstvo je zatražilo očitovanje Gradske uprave vezano za prijavu te je zaključilo da gradonačelnik nije imao inicijativu u rješavanju odgovarajućeg prostora za rad mjesnog odbora Havidić Selo, već su to sve odredile službe Grada koje su postupale na inicijativu vijeća MO-a Havidića, ali i na inicijativu i suglasnost vijeća GČ Brezovica.

Također, Povjerenstvo nije pokrenulo postupak u slučaju ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović-Burić zbog imenovanja bivše glavne tajnice u MVEP-u Lorete Bertošek Kušen, istaknuvši da odgovori na pitanja o zakonitim ili nezakonitim radnjama vezanim za druge propise nisu u nadležnosti Povjerenstva.

Također, istaknuto je i da Pejčinović-Burić nije donijela niti jedno od rješenja o rasporedu Bertošek Kušen, kao niti rješenje o promaknuću u više diplomatsko zvanje, nije ju imenovala glavnom tajnicom ministarstva, a to nije mogla jer je ovo sve bila odluka Vlade.

Pokrenuli postupak i protiv upravnog vijeća Hine

Povjerenstvo bi se bavilo predmetom kada bi postojala povezanost osobe koja bi nezakonitim radnjama dužnosnika stekla neke prednosti. U ovom slučaju iz prijave i svih ostalih podataka to nije vidljivo i to je pitanje upravnog postupka i Povjerenstvo tu nema elemenata utvrđivati bez ključnog elementa povezanosti između dužnosnice i osobe. 

Povjerenstvo je pokrenulo postupak u slučaju člana Upravnog vijeća Hine Brune Dobrovića jer je istovremeno i stopostotni vlasnik trgovačkog društva Krula d.o.o. te nije izvršio prijenos upravljačkih prava na drugu osobu.

Povjerenstvo je od Hine zatražilo podatak je li bilo kakvih odnosa između te pravne osobe u čijem je upravnom vijeću Dobrović član i trgovačkog društva čiji je vlasnik. Iz odgovora Hine proizlazi da za vrijeme njegovog mandata Hina nije stupala u poslovne odnose s tom tvrtkom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message