Obavijesti

News

Komentari 69

Ćorić najavio jeftinije gorivo

Ćorić najavio jeftinije gorivo

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, komentirao je porast cijena, ali i Vladine mjere. Najavio je značajno smanjenje cijena u odnosu na prošli tjedan...

VIDEO

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić govorio je o opskrbi plinom, domaćoj proizvodnji plina, porastu cijena, ali i vladinim mjerama u Dnevniku HTV-a.

Zbog rata u Ukrajini, svi se okreću vlastitoj proizvodnji plina, to je napravila i Hrvatska. U slučaju potpunog prestanka dotoka plina iz Rusije, mogu li ove nove bušotine zadovoljiti naše potrebe za plinom? 

- Vidjeli ste i sami, hrvatska proizvodnja plina raste, rasti će i sljedećih nekoliko godina. Naš cilj na samom početku mandata je bio da afirmiramo domaću proizvodnju i povećamo samodostatnost, kako što se tiče plina, tako i električne energije. Ovi koraci koji su prikazani u prilogu pokazuju da idemo u tom smjeru. Hrvatska ni u kakvim uvjetima neće patiti od nedostatka plina - odgovara Ćorić.

Dijeljenje troškova prijevoza štedi mnogo novca: Dogovorite se s kolegama i podijelite put
Dijeljenje troškova prijevoza štedi mnogo novca: Dogovorite se s kolegama i podijelite put



Sada zadovoljavamo oko 30% svojih potreba. Koliko će to rasti s godinama? Trebamo li se bojati tog nekakvog vremenskog odmaka ako se uistinu dogodi najgori scenarij? 

- Evo, naredne godine bi trebali donijeti ne samo na nalazištima INA-e, nego i nekih drugih kompanija povećanje proizvodnje u odnosu na trenutnu proizvodnju za 30-ak posto. Vjerujem da možemo doći do 40% pokrivanja domaćih potreba. S druge strane, alternativni dobavni pravac, LNG na otoku Krku je apsolutno jamstvo da naše gospodarstvo, naši građani neće ostati bez plina bez obzira na razvoj događanja na istoku Europe. I tu je Hrvatska u specifičnoj situaciji u odnosu na najveći broj europskih zemalja, puno, puno bolje nego većina njih - nastavio je.

Lakše se toči: Cijene goriva od sljedećeg tjedna trebale bi biti snižene za 50 lipa po litri...
Lakše se toči: Cijene goriva od sljedećeg tjedna trebale bi biti snižene za 50 lipa po litri...



Vlada je donijela uredbu, ukida se zelena naknada, kada će se početi primjenjivati? 

- Svakog utorka imamo nove cijene goriva, one se računaju kao prosjek 5 dana prošlog tjedna. Ovaj tjedan je vis-a-vis cijena bio dobar u odnosu na prošli, cijene su pale na referentnim tržištima. Pored toga, koraci Vlade, odnosno naši koraci smanjenja dijela trošarina, s druge strane, ograničavanje marži i s treće strane, ukidanje zelene naknade, dovesti će do toga da ćemo od utorka znatno jeftinije točiti naše rezervoare. Dakle, što se tiče dizela, nešto iznad 12 kn, što se tiče benzina, odnosno, eurosuper, ispod 12 kn, što se tiče plavog dizela nešto malo iznad 8 kn. Dakle, značajno smanjenje u odnosu na prošli tjedan - odgovorio je Ćorić.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici održanoj 17. ožujka donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova (Sjednica Vlade, točka 7.) U samom tekstu tog dokumenta stoji da na snagu stupa 1. travnja.

Zelena naknada ukida se ovog utorka? 

- Ukida se odmah. Uredba koja je stupila na snagu zapravo je stupila na snagu danom objave u Narodnim novinama i odmah ćemo to i osjetiti - kaže ministar.

Ukidanje zelene naknade ne može utjecati na kretanje cijena benzina u ovom tjednu, a niti u idućem tjednu jer se ta naknada ukida tek od 1. travnja, dok ministar navodi drugačije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.