Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
30 komentara

Ministar Horvat: 'Imamo četiri moguća investitora u Uljanik'

'U knjizi narudžbi prije desetak ili petnaestak dana bilo 17 brodova ugovoreno na način da su avansi i veliki dio toga što u ovom trenutku nije na navozu, a kamoli na obali, potrošeno, a nitko ne zna zašto'

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova"
Foto: Screenshot/Nova TV
30 komentara

U Dnevniku Nove TV  ministar Darko Horvat govorio je o situaciji u hrvatskoj brodogradnji. 

- Na korak smo do likvidacije Uljanika. Hoćete li vi onda biti grobar hrvatske brodogradnje - upitao ga je Mislav Bago.

- Kad vas tako krenu optuživati oni koji su i doveli do takve situacije, onda bi grobari hrvatske brodogradnje trebali biti neki drugi - uzvratio je ministar Horvat. 

Upitan je li pročitao plan spašavanja, Horvat je izjavio da su ga ne samo pročitali, pomno analizirali i dali neke primjedbe. 

SVE IDE PREMA STEČAJU? Očajni radnici: Ovo danas je komemoracija našem Uljaniku

- Ni Ministarstvo financija nisu napravili ništa krivo, niti su bili kontradiktorni onom što je Komisija rekla o tom planu - dodao je Horvat.

Nitko ne zna za što je potrošen novac 

Na pitanje o novoj Upravi koja je danas dobila negativnu ocjenu za svoj rad i može li ih se zbog toga tužiti za naknadu štete, Horvat je rekao da ne želi prejudicirati takve stvari ali i istaknuo da je činjenica kako vlasnici, brodogradilišta, uključujući i radnike, ne vjeruju Upravi.

Kazao je i da u tri godine koliko je uprava na čelu, u ožujku ove godine na poslovnom računu evidentiran je minus od 757 milijuna kuna

Razgovarajući o tome kako je do toga došlo, Horvat je ponovno izjavio da ne želi prejudicirati kako su brodovi ugovarani. No istaknuo je i da je knjiga narudžbi u kojoj je prije desetak ili petnaestak dana bilo 17 brodova ugovoreno na način da su avansi i veliki dio toga što u ovom trenutku nije na navozu, a kamoli na obali, potrošeno, a nitko ne zna zašto.

Potencijalni strateški parteri

Na pitanje gdje su nestali toliko najavljivani potencijalni investitori, ministar Horvat je odgovorio da nisu nestali. Naveo je i da je riječ o kompanijama Smart Holding iz Ukrajine, Fincantieri iz Italije, Damin iz Nizozemske i Royal IHC.

Pula: Grupa ??trajka??a pro??la gradskim ulicama 'NEMA STEČAJA' Skupština Uljanika: Dioničari iskazali nepovjerenje Upravi

Izjavio je i da u ovom trenutku nije prioritet model strateškog partnerstva s kojim će se ići u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik. 

Ono oko čega još ne postoji konsenzus, jest je li u problemu Uljanik Grupa ili je u problemima samo brodogradilište Uljanik - izjavio je ministar.

Kazao je da je Grad Pula na današnjem izglasavanju dao povjerenje postojećoj Upravi. - Prema informacijama s kojima raspolažem, Grad podržava i plan restrukturiranja, koji je Komisija poslala na doradu. 

U slučaju 3.maja, Bago je pitao ministra znači li to prodaju zemljišta, odnosno da se 3.maj prodaje strancima i restrukturirati u manje brodogradilište, ministar je odgovorio da program restrukturiranja još nije do njega došao, niti ga je Uprava doradila i predala na Ministarstvo gospodarstva. 

Dotaknuli su se i Petrokemije

Horvat je rekao i da je on uvijek optimist i da je siguran da će brodogradnja, i u Puli, i u Rijeci, opstati. Na pitanje kolike su zaista šanse, kaže da nema potrebe određivati nešto što je dio dugoročnog procesa.

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" MINISTAR HORVAT: Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva sredstva za plaće

- Nemojte zaboraviti da smo proces restrukturiranja i izradu programa započeli u siječnju 2018. godine. To što on u ovom trenutku nije dorađen i nije zadovoljio kriterije Europske komisije, netko bi ipak trebao snositi odgovornost - rekao je. 

Nakon dvije milijarde kuna jamstava koje dolaze iz brodogradnje, država još par stotina milijuna kuna misli upumpati u Petrokemiju. Na pitanje do kada tako, ministar gospodarstva je odgovorio: 

- Petrokemija je preuzela obveze u iznosu od 450 milijuna kuna zaostatka. U ovom trenutku se pronalazi, i gospodarski i financijski sektor, koji je spreman investirati i dokapitalizirati Petrokemiju. Ako sve bude u redu, očekuje se ratifikacija Komisije i ući će se u proces dokapitalizacije, zaključio je Horvat.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message