News

Komentari 799

Raste naknada: Od 1. travnja računi za vodu veći do 30 kuna

Raste naknada: Od 1. travnja računi za vodu veći do 30 kuna

Prosječnom kućanstvu koje troši oko 20 kubičnih metara vode mjesečno, račun će biti do 30 kn veći. Nova uredba kojom raste naknada stupa na snagu 1. travnja

Vlada je opet preko leđa građana odlučila financirati investicije, pa je donijela Uredbu kojom će jedan kubični metar vode poskupjeti za 1,5 kuna. Povećanje je to naknade od oko 120 posto.

Prosječnom kućanstvu koje troši oko 20 kubičnih metara vode mjesečno, račun će biti do 30 kuna veći. Nova uredba kojom raste naknada za korištenje voda stupa na snagu 1. travnja, ali nažalost nije šala. Kukuriku koalicija već drugi puta u mandatu diže tu naknadu. Prvo su je 2012. podigli sa 80 lipa na 1,35 kuna, a sada na čak 2,85 kuna.

Jakovina: Dižemo standard pa je i veća cijena vode

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da riječ o razvojnoj naknadi koja se koristi financiranje našeg dijela EU projekata. Razlog tome su investicije koje je Hrvatska do 2023. godine dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našega članstva u EU. Unija je za te projekte pripremila tri milijarde eura, a Hrvatska mora osigurati milijardu i pol eura, i ta će se sredstva velikim dijelom namaknuti upravo iz ove naknade. I dok cijena vode raste, ministar građanima poručuje da se projektima koji se rade diže standard isporuke usluge pitke vode i kanalizacije.

- Veći standard znači i nešto veću cijenu vode - kazao je.

Napomenuo je da smo to dužni učiniti jer ulazimo u veliku reformu vodno komunalnog gospodarstva. Ministar kaže da će prosječnoj obitelji računi u svibnju biti veći za 15 do 22,5 kune.

Najčitaniji članci