Obavijesti

News

Komentari 166

Vrdoljak ipak rekao na kojim je pumpama gorivo loše kvalitete

Vrdoljak ipak rekao na kojim je pumpama gorivo loše kvalitete
2

Inspekcija Ministarstva gospodarstva je u akciji 'Oktan' na 24 benzinske crpke u 10 posto, od ukupno 50 uzetih uzoraka benzina i dizela, utvrdila da je gorivo loše

VIDEO

Nakon pritiska javnosti, konzultacija s povjerenicom za informiranje, pravnicima te provedenog testa razmjernosti javnog interesa Ministarstvo gospodarstva objavilo je imena benzinskih crpki na kojima je u akciji Oktan utvrđeno da su prodavali gorivo loše kvalitete. 

Na testu su pali uzorci pronađeni na Crodux crpki odnosno njihove franšize u Dugopolju jug gdje je na testu pao eurodizel BS premium, na njihovoj crpki u Varaždinu je utvrđena loša kvaliteta eurodizela BS dok u Sisku na testu nije zadovoljio također eurodizel BS premium. 

U sva tri slučaja s dizelskim gorivima problem je u neodgovarajućoj filtrabilnosti na minus 13 stupnjeva celzijevih što implicira ili prisustvo vode ili nedostatak aditiva. Neadekvatna filtrabilnost kod motora može dovest do gubitka snage ili gašenja motora. 

U Županji tvrtka Naftne crpke ulice prodavala je problematičan eurodizel BS koji osim niskih cetanskih brojeva u sebi ima oko pet posto benzina, dok je kod eurosupera 95 uz nizak oktanski broj pronađeno i oko deset posto dizela. 

Proizvođač goriva na Crodux-ovim crpkama je iz Italije pa se pretpostavlja da je problem vjerojatno u njemu. Na benzinskoj crpki u Županji gorivo je od Ine, ali se sumnja na miješanje goriva jer je Inino gorivo zadovoljilo na svim ostalim mjestima gdje su uzeti uzorci. U petak će benzinske crpke dobiti rješenje inspekcije te će protiv njih biti pokrenut optužni prijedlog. 

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kazne za kompanije kreću se od 300.000 do 600.000 kuna, dok su za odgovorne osobe u njima propisane kazne od 40.000 do 70.000 kuna. Benzinske crpke koje imaju problematično gorivo bit će ih dužne povući sa tržišta, ako ga još uvijek imaju. U Ministarstvu gospodarstva napominju da je ovaj put jedini pravno mogući jer oni nemaju ovlasti zatvarati benzinske crpke niti izuzeti gorivo prije nego se provede cijeli postupak.

- Pozivam sve trgovce da prodaju vrhunsku robu jer ćemo ih kad tada uhvatiti - poručio je ministar Ivan Vrdoljak i najavio da će se od sljedeće godine redovito i vrlo često ići u kontrole. 

Podsjetimo, tijekom najavljene akcije Oktan kontrolirano je gorivo na 24 benzinske crpke i dva granična prijelaza. Od ukupno 50 izuzetih uzoraka goriva utvrđeno je da je 10 posto njih loše kvalitete.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...