Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Ministar koji je tajnicu slao po seksualne igrače dobio otkaz

Osim njega, bez posla su ostali i ministar obrazovanja Robert Goodwill, tajnik ministarstva obrazovanja Justine Greening te Patrick McLoughlin, predsjednik torijevaca

Foto: Reuters/Twitter
16 komentara

Britanski ministar vanjske trgovine Mark Garnier ostao je bez posla. Premijerka Theresa May reorganizirala je vladu i za Garniera više nije bilo mjesta. On je ranije priznao seksualno zlostavljanje, ali je istraga u prosincu 2017. pokazala kako 'njegovo ponašanje nije prekršilo očekivane standarde'.  Garnier je priznao kako je svoju tajnicu nazivao 'slatko-s**a' i slao je da mu kupuje seksualne igračke. 

Na Twitteru je objavio kako mu je žao što je izgubio posao, ali se raduje što će premijerku May i vladu podržati iz pozadine.

Osim njega, bez posla su ostali i ministar obrazovanja Robert Goodwill, tajnik ministarstva obrazovanja Justine Greening te Patrick McLoughlin, predsjednik torijevaca, javlja Independent.

May s preustrojem vlade nije podvukla crtu nakon neuspješne 2017.

Nova godina je za britansku premijerku Theresu May trebala biti svježi početak kojim će zaboraviti prošlu godinu obilježenu gafovima, skandalima i loše tempiranim izborima, no čini se da su se stvari samo dodatno pogoršale. 

Dugo očekivane promjene u vladi nisu učinile mnogo, a dodatno su pokazale slabost premijerke. Jedna od visokopozicioniranih ministrica odbila je preuzeti novu funkciju i umjesto toga je dala ostavku, a drugi ministar je odgovorio May od promjene svog resora. 

Ako se tome pridoda jedna pogrešna objava na Twitteru, May ponovno izgleda kao čelnica koja nije sposobna nametnuti svoj autoritet u vladi na početku godine u kojoj započinje potencijalno najteži dio pregovora o Brexitu kojima će pokušati osigurati buduće trgovinske odnose s Europskom unijom. 

May u utorak ima novu priliku zadovoljiti očekivanja svojih konzervativaca kojima pada podrška u vrijeme dok laburisti bilježe rekordno članstvo. 

U ponedjeljak je popunila važne funkcije, pa je plan za utorak imenovanje mlađih političara na niže poslove, s više prilika za žene i pripadnike etničkih manjina. 

No nakon ponedjeljka novine nisu štedile May, istaknuvši da nije uspjela podvući crtu nakon svojih nevolja u prošloj godini. S tim se slažu neki konzervativni zastupnici koji smatraju da je preustroj vlade samo nominalan, bez većih promjena. 

"Je li to to?", upitao je konzervativac Nicholas Soames na Twitteru. 

"Ne želim ispasti bezobrazan ili nelojalan, no sutra se treba dogoditi puno veće poboljšanje u preustroju", dodao je zastupnik.

May je dobila podršku u nekim redovima konzervativaca, a neki od njih tvrde da stvara temelj za veće promjene nakon što Velika Britanija iduće godine napusti EU. 

Promovirajući mlađe, crnačke i ženske zastupnike na mjesta u vladi, premijerka se trudi otarasiti ugleda svoje stranke kako "blijede, ustajale i muške" ("pale, stale and male"). 

Neki analitičari smatraju da May podilaženjem svojoj stranci umjesto državi riskira gubitak šanse za "reformističku politiku" koja je već pogođena Brexitom, skandalom oko seksualnog zlostavljanja i problemima u funkcioniranju javnog sektora. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message