Obavijesti

News

Komentari 64

Dva dana prije izašla iz HDZ-a, dobila posao javnog bilježnika. Sve potpisao ministar Malenica

Dva dana  prije izašla iz HDZ-a, dobila posao javnog bilježnika. Sve potpisao ministar Malenica

Od četiri kandidata za mjesto javnog bilježnika u Kninu, tri dobila jednoglasnu potporu, a jedina kandidatkinja koja nije dobila pozitivno mišljenje Komore je upravo ona koja je dobila posao

VIDEO

Diplomiranu pravnicu iz Drniša, Mariju Lovrić (62) ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica imenovao je za javnog bilježnika sa službenim sjedištem u Kninu. Rješenje je potpisao 9. siječnja, a sve je na snagu stupilo 16. siječnja 2023.

- Ovdje je ministar donio odluku, i to suprotno od prijedloga i preporuke javnobilježničke komore da se tu imenuje osoba koja ne poznaje ni ljude niti ovaj prostor - kaže gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić za Novu TV.

No, 18. siječnja, iz Grada Knina je prema ministru Malenici upućen dopis koji je potpisao gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić. U njegovom dopisu stoji da su u kninskoj gradskoj upravi "neugodno iznenađeni činjenicom" da je na mjesto javnog bilježnika u Kninu imenovana Marija Lovrić, javlja ŠibenikIN.

- Trenutačno Ured v.d. javnog bilježnika, gospodina Veljka Čađenovića zapošljava, uz njega, još tri osobe te ovim putem ističemo zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom s gospodinom Čađenovićem i njegovim Uredom. Također, naši Kninjani, građani ovog ponosnog Grada, Grada s toliko različitosti i toliko spremnosti svih za stvaranje uvjeta za kvalitetan život u ovoj lijepoj maloj sredini na raskrižju velikih centara Dalmacije, mišljenja su da gospodin Čađenović, pošteno i savjesno obavlja javnobilježničku službu, kako to nalaže i sam Zakon o javnom bilježništvu - stoji u pisanoj reakciji Grada Knina.

Dinamo bez ulaznog transfera? Propali pregovori oko Frigana, upitan je i mladi stoper Istre...
Dinamo bez ulaznog transfera? Propali pregovori oko Frigana, upitan je i mladi stoper Istre...

- Za novoga bilježnika u Gradu Kninu imenovali ste osobu koja nema javnobilježničkog iskustva, niti je stanovnik Grada Knina. Upravo s tog razloga nisu nam jasni kriteriji temeljem kojih ste donijeli odluku o imenovanju gospođe Marije Lovrić javnom bilježnicom u Kninu, pri tome zanemarujući mišljenje Hrvatske javnobilježničke komore po kojemu je gospodina Čađenovića, sadašnjeg v.r. javnog bilježnika u Kninu, trebalo imenovati javnim bilježnikom - dodao je gradonačelnik Ćaćić u svom obraćanju ministru Malenici.

Od četiri kandidata za mjesto javnog bilježnika u Kninu, tri dobila jednoglasnu potporu, a jedina kandidatkinja koja nije dobila pozitivno mišljenje Komore je upravo - Marija Lovrić, piše ŠibenikIN. Na natječaj su se javili i Sacha Borak, diplomirani pravnik iz Kistanja, zatim Veljko Čađenović, diplomirani pravnik iz Knina te Josip Gović, diplomirani pravnik iz Cresa.

- Upravo iz tog razloga nisu nam jasni kriteriji temeljem kojih ste donijeli odluku o imenovanju gospođe Marije Lovrić javnom bilježnicom u Kninu, pri tome zanemarujući mišljenje Hrvatske javnobilježničke komore po kojemu je gospodina Čađenovića, sadašnjeg v.r. javnog bilježnika u Kninu, trebalo imenovati javnim bilježnikom - piše u dopisu Grada Knina.

- Radite savjesno, pošteno i dobijete takvo rješenje koje vas šokira - kaže Veljko Čađenović.

Trener Šibenika: Igra Hajduka svodi se na Livaju, talentiran je
Trener Šibenika: Igra Hajduka svodi se na Livaju, talentiran je

- Jedina prednost koju kandidatkinja koja je izabrana ima nad ostalim kandidatima jest da je ona član stranke, trenutačno vladajuće stranke, iz koje je i sam ministar koji je donio odluku - kaže Marijo Ćaćić.

Ime Marije Lovrić veže se uz HDZ.

- Gđa Marija Lovrić bila je članica Hrvatske demokratske zajednice do 11. srpnja 2022. godine - kazali su iz drniškog HDZ-a.

Odnosno, dva dana prije samog natječaja pukla je ljubav Drnišanke Marije Lovrić prema stranci. Iz resornog ministarstva odgovaraju da ministar nije upoznat jesu li kandidati članovi političkih stranaka, ali ističu da je članstvo javnih bilježnika u strankama zakonom zabranjeno. Šibenski portal tvrdi da su slične dopise prema Ministarstvu pravosuđa i uprave poslali i iz općina Ervenik, Biskupija i Kistanje. Za Ministarstvo pravosuđa i uprave ništa nije sporno.

Kažu da mišljenje Hrvatske javnobilježničke komore nije obvezujuće i da se kandidati imenuju primjenom takozvanog diskrecijskog prava. Dodaju da odabrana kandidatkinja ima sve zakonom propisane uvjete i da je njihovim nadzorom utvrđeno da ured u Kninu ima znatan broj neriješenih ostavinskih predmeta. Lovrić nije upoznata s dopisom iz Grada Knina.

- Oni nisu stranka u postupku pa nema smisla da reagiram na to. U upravnom aktu točno piše tko ima pravo na pravni lijek. A što se tiče navođenja da nemam iskustva, to jednostavno ne odgovara istini - komentirala je, no nije znala konkretno reći kada će stupiti na dužnost javnog bilježnika.

Lovrić je od 1997. zaposlenica drniške gradske uprave, gdje je prvo radila na mjestu tajnice Grada Drniša, a potom i kao pročelnica za imovinsko-pravna pitanja, kadrovske i opće poslove. Na tom mjestu je i dalje zaposlena, budući da, zbog trajanja procedure, još uvijek nije prešla na radno mjesto javnog bilježnika u Kninu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...