Obavijesti

News

Komentari 7

Ministar Marić: Kreditni rejting važan je za cijenu kapitala za državu, poduzetnike i građane

Ministar Marić: Kreditni rejting važan je za cijenu kapitala za državu, poduzetnike i građane

Ocjena kreditnog rejtinga po njegovim je riječima bitna uvijek - i u razdoblju niskih, i za vrijeme viših kamatnih stopa na tržištima kapitala

VIDEO

Kreditni rejting važan je za cijenu zaduživanja za državu, poduzetnike i građane, jer njegovo dizanje spušta premiju rizika, što povoljno utječe na cijenu kapitala, rekao je u subotu za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Povod za razgovor sa ministrom Marićem bila je jučerašnja objava agencije Fitch, koja je podigla kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz 'BBB-' u 'BBB', uz pozitivne izglede. To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

"Prije svega, rejting je usko vezan uz cijenu duga odnosno cijenu kapitala, kako za državu, tako i posredno ili neposredno na kamatu koju plaćaju poduzetnici i građani", kaže Marić.

Plenković o kreditnom rejtingu: 'Naš najbolji rejting u povijesti'
Plenković o kreditnom rejtingu: 'Naš najbolji rejting u povijesti'

Dodaje da jučerašnja Fitchova objava sigurno pozitivno utječe na te procese, ali i da poboljšanje hrvatskoga kreditnog rejtinga valja promatrati u kontinuitetu te podsjeća da je država iz proračuna ne tako davno plaćala znatan iznos za kamate. Na primjer, 2015. godine proračunski rashod za kamate iznosio je 12 milijardi kuna, što je tada bio gotovo kompletan proračun ministarstva obrazovanja, a sada je taj trošak oko 4,5 milijardi kuna manji.

"Kamate su znale biti 5-6 posto, a sada su kod desetgodišnje obveznice negdje oko jedan posto", kaže Marić.

Ocjena kreditnog rejtinga po njegovim je riječima bitna uvijek - i u razdoblju niskih, i za vrijeme viših kamatnih stopa na tržištima kapitala.

"Govorimo o referentnim kamatnim stopama", kaže Marić i objašnjava da je povećana ponuda novca zadnjih godina dovela do značajnog pada referentnih kamatnih stopa, ali da je ukupna kamata koju plaćaju građani, poduzetnici i država zbroj referentne stope i one vezane specifično za pojedinu zemlju odnosno uz premiju rizika.

"Upravo tu rejting 'udara' jer ne može Hrvatska utjecati na kretanje referentnih kamatnih stopa, ali može na premiju rizika koju plaća", naglašava Marić.

Ističe da Hrvatska ima stabilan rast, uredne javne financije, jasnu perspektivu ulaska u eurozonu i političku stabilnost.

"Sve su to elementi koji utječu na poboljšanje rejtinga i onda se to reflektira u boljoj percepciji i reputaciji financijskog svijeta prema zemlji poput Hrvatske te u konačnici dolazi efekt na premiju rizika", objašnjava ministar financija, uz napomenu da je to važno i kad su referentne kamatne stope niske i kad su visoke, jer treba uspoređivati kamatu u odnosu na neku usporedivu zemlju.

Agencija Fitch podigla kreditni rejting Hrvatskoj: Sad imamo najbolji rejting u povijesti...
Agencija Fitch podigla kreditni rejting Hrvatskoj: Sad imamo najbolji rejting u povijesti...

Investicijska zona jako je važna, ne samo zbog cijene kapitala i duga, nego i njegove dostupnosti, kaže Marić.

"Onog časa kad ste u investicijskoj zoni, interesantni ste puno većem broju pravih i dobrih investitora koji mogu ulagati u vrijednosne papire", kaže Marić, objašnjavajući da međunarodni investitori imaju ograničenja, te ako je neka zemlja ispod investicijskog rejtinga, oni često tamo ne smiju ulagati.

"Zato je jako dobro da se to promijenilo za Hrvatsku po pitanju Fitcha i S&P-a" rekao je Marić.

Važnim smatra i što je Fitch ne samo dignuo rejting za jedan stupanj, nego utvrdio i pozitivne izglede.

"To je svojevrsna najava u kojem bi se smjeru rejting mogao kretati", smatra on.

Dodaje kako nije loše da je tema kreditnog rejtinga, koja ranije nije toliko zaokupljala javnost, našla svoje mjesto pod medijskim suncem, jer je dobro da ljudi osvijeste koliko je važno znati dobro upravljati javnim novcem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Glavni tajnik UN-a: 'Svijet si ne može priuštiti još jedan rat'
UPOZORILI I AMERIKANCE

Glavni tajnik UN-a: 'Svijet si ne može priuštiti još jedan rat'

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'
VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.