Obavijesti

News

Komentari 32

Ministar sindikatima u HŽ-u: 'Apeliram da budemo razumni'

Ministar prometa je sindikatima izložio plan za HŽ-ove tvrtke. No, sa sindikatima nije htio razgovarati o socijalnim pravima, a oni su odbili razgovor s upravama i otišli

VIDEO

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici Uprava HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga, Darko Peričić, Dražen Ratković i Ivan Lešković, u srijedu su na razgovor primili predsjednike pet sindikata zaposlenih u HŽ-ovim tvrtkama. 

Ministar je sindikalnim predstavnicima rekao da željeznicu promatra kao tri zasebne tvrtke te je o svakoj pojedinačno govorio kako o njihovom trenutnom stanju, tako i o smjernicama u kojem se odvijaju planovi restrukturiranja u koje su tvrtke ušle u studenom protekle godine, kad je prestajao postojati HŽ Holding. 

Ministar je napomenuo da do dokapitalizacije HŽ Carga  može proći tri do četiri mjeseca, ali tvrdi da nije upitno da će zaposlenici u tom razdoblju ostati bez plaće. 

Lažnim novcem, nezarađenim novcem nećemo kupovati socijalni mir. Poduzeća željeznice tako su živjela desetljećima, a posljedice su njihovo današnje stanje zapuštenosti i infrastrukture i voznog parka i nekonkurentnosti. Željeznice imaju veliku priliku pokrenuti zamašnjak modernizacije i paralelno i zamašnjak građevinskog i gospodarskog rasta, kaže ministar prometa

- Možda ona u HŽ Cargu kasni koji dan, s druge strane i HŽ Putnički i HŽ Infrastruktura redovno dobivaju plaće. Ne miješam se niti ću se miješati u programe sistematizacije radnih mjesta. To je vaš posao, posao uprava i dijaloga vas s upravama. Apeliram da budemo razumni, da budemo realni. Lažnim novcem, nezarađenim novcem nećemo kupovati socijalni mir. Poduzeća željeznice tako su živjela desetljećima, a posljedice su njihovo današnje stanje zapuštenosti i infrastrukture i voznog parka i nekonkurentnosti. Željeznice imaju veliku priliku pokrenuti zamašnjak modernizacije i paralelno i zamašnjak građevinskog i gospodarskog rasta. U njih će do 2020. Godine biti uloženo tri milijardi eura. Apeliram da tu priliku ne propustimo i pokušamo nadoknaditi ono što je godinama zanemareno. Vaše je legitimno pravo štrajkati - naglasio je ministar Siniša Hajdaš Dončić. 

Zoran Maršić je nakon toga u ime predstavnika željezničkih sindikata ministru predao zahtjeve sindikata, na što je ministar ponovio kako se o konkretnim zahtjevima koji se tiču socijalnog dijaloga isključivo može razgovarati s predstavnicima Uprava.

Predsjednici sindikata su odbili nastaviti razgovor s predsjednicima Uprava triju željezničkih poduzeća, inzistirali su na razgovoru isključivo s ministrom oko isključivo njihovih zahtjeva. Nakon toga su se digli i napustili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu