Obavijesti

News

Komentari 57

Ministar Tihomir Jakovina: Seljaci se moraju promijeniti

Ministar Tihomir Jakovina: Seljaci se moraju promijeniti
1

Otvoreno o odnosu prema Slavoniji i 'mentalnoj' reformi: Svake godine imamo istu priču oko suše, a nitko ne želi sam ulagati u navodnjavanje i očekuje pomoć

VIDEO

24express: Na nedavnom aktualnom prijepodnevu zastupnici HDSSB-a optužili su ministre u Vladi koji su iz Slavonije da vas može biti sram što radite. Prema njima ne brinete se za Slavoniju jer ste dopustili podjelu na dvije regije.

 - Optužbe zastupnika HDSSB-a nisu utemeljene i radi se o populizmu kojim se prije lokalnih izbora želi pridobiti glasove. Većina predstavnika HDSSB-a svih je godina bila u vlasti ili blizu nje, bili su u mogućnosti donositi odluke kojima su mogli, da su znali i htjeli, pokrenuti procese u Slavoniji. Pitanje je i njihove odgovornosti. Danas su oni najgorljiviji kritičari poteza u poljoprivredi i svu krivnju prebacuju na vlast koja se trudi promijeniti tužnu slavonsku stvarnost. 

24express: Obećavate li Slavoncima da s ovom podjelom neće biti još siromašniji?

Najlakše je sjediti i kritizirati svaki potez. Slavonija ima veliki potencijal, nekada je bila jedna od najrazvijenijih regija, a danas gospodarski zaostaje. Prošli sam tjedan u jednom danu u jednoj slavonskoj županiji otvorio tri pogona vrijedna ukupno oko 13 milijuna kuna. U vodnom gospodarstvu koji je važan dio moga resora ulaganja u Slavoniji su u ovoj i idućoj godini oko 800 milijuna kuna. Vlada ima senzibilitet i osjećaj za Slavoniju i to ćemo dokazati idućih godina, ali i sami Slavonci moraju mijenjati svoje ponašanje.

24express: U kakvom ste stanju preuzeli ministarstvo? Izjavili ste svojedobno da iz Čobankovićeva ormara izlaze kosturi.

Preuzeli smo velike dugove, veliki nered i negativne trendove. U prvih mjesec dana mog mandata u kabinete je stiglo 100-tinjak dopisa raznih udruga proizvođača i niti jedan nije bio pozitivan. Iznenadio sam se tolikom količinom nezadovoljstva. Naši dosadašnji potezi možda nisu popularni niti populistički nego racionalni i ciljani – želimo korjenite reforme i bolju poljoprivredu i život na selu.

24express: Što je sa smanjenjem PDV-a na hranu? Vi ste izjavili da će se smanjiti, pa je ministar Slavko Linić rekao da neće.

Nisam rekao da će se smanjivati PDV nego da se rade analize kakav bi učinak imalo snižavanje PDV-a. Pitanje PDV-a je pitanje Vlade i ministra financija i to je svima jasno. U sadašnjoj situaciji kada se borimo za svaku kunu i želimo sačuvati rejting nije moguće ići na smanjenje, što je Vlada jasno i rekla, ali da se želi izaći u susret građanima i omogućiti im lakši život naš je cilj.

>>> Više čitajte u novom broju 24sataExpressa!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi