News

Komentari 50

Ministarstvo će platiti školama da učenike vode u Jasenovac

Ministarstvo će platiti školama da učenike vode u Jasenovac

Cilje je da učenici unaprijede znanje o holokaustu te spoznaju razmjere i posljedice počinjenih zločina protiv čovječnosti, navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja

Škole koje su zainteresirane voditi svoje učenike osmih razreda u posjet Spomen-području Jasenovac, ove će godine od Ministarstva znanosti i obrazovanja za to dobiti novac. Pokrivanje troškova terenske nastave provodi se povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se obilježava 27. siječnja.

- Cilj je da učenici osmih razreda osnovne škole te učenici srednjih škola, uz stručnu pripremu i stručno vođenje, unaprijede znanje o holokaustu te spoznaju razmjere i posljedice počinjenih zločina protiv čovječnosti - navodi se u priopćenju Ministarstva, koje će školama refundirati troškove za autobusni prijevoz i dnevnice za nastavnike u pratnji. 

Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac organizira za učenike, učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola obilazak postava uz stručno vodstvo i obrazovni program u skladu s Edukativnim programom Spomen-područja Jasenovac.

Iz Ministarstva navode i kako učenici osnovnih i srednjih škola, te učitelji i nastavnici mogu koristiti muzejski postav za analizu i raspravu o sudbini svih ljudi zahvaćenih ratom i važnosti povijesnih istraživanja. U sklopu međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje, koja je reformom ušla u sve škole, ova izložba može pridonijeti odgoju djece i mladih za mir, međusobnu suradnju i nenasilje te suživot različitih zajednica, navodi se u priopćenju.

Najčitaniji članci