Obavijesti

News

Komentari 2

Ministarstvo najoštrije osuđuje korištenje djece u Srbu 27.7.

Ministarstvo najoštrije osuđuje korištenje djece u Srbu 27.7.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u petak je najoštrije osudilo organizirano sudjelovanje učenika OŠ Bobota na skupu u Srbu 27. srpnja

VIDEO

MZOS u petak je najoštrije osudilo organizirano sudjelovanje učenika OŠ Bobota na skupu u Srbu 27. srpnja, na kojemu su, ističu, recitirani tekstovi koji moguće potiču na nasilje i mržnju, što predstavlja manipulativno korištenje djece u dnevno-političke svrhe.

Najavilo je i utvrđivanje svih okolnosti toga događaja.

  "Ministarstvo znanost, obrazovanja i sporta najoštrije osuđuje manipulativno korištenje djece iz OŠ Bobota iz Vukovarsko-srijemske županije tijekom skupa u Srbu održanog 27. srpnja ove godine", priopćeno je iz MOZS-a.

 Premda se navedeni događaj odvijao tijekom ljetnih praznika te nije predviđen Godišnjim planom i programom OŠ Bobota za 2015.-2016., nedvojbeno je kako je riječ o organiziranom dovođenju školske djece koja su unaprijed pripremana za nastup u Srbu, dodaje se.

  MOZS ističe kako su 10. kolovoza zaprimili dopis pravobraniteljice za djecu i predstavke Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ te nekoliko građana o kršenju prava djece učenika iz OŠ Bobota tijekom skupa u Srbu, 27. srpnja.

 Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljice OŠ Bobota, Ljubice Vukajlović, koja se u svom očitovanju ogradila od skupa u Srbu, kažu iz MZOS, te najavljuju da će ispitati sve činjenice i okolnosti povezane s tim slučajem.

 "Ministarstvo će putem svojih službi ispitati sve relevantne činjenice te poduzeti sve zakonom predviđene mogućnosti iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja odgovornosti tko je i kako organizirao i pripremao školsku djecu za navedeni događaj", stoji u priopćenju.

Nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije

 Ukoliko se utvrdi da recitirani tekstovi potiču na nasilje i mržnju i veličaju pojedine čelne osobe iz totalitarnog režima, MZOS će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na moguću povredu prava i interesa djece, te ukazati na odgovornost organizatora skupa u Srbu, zahtijevajući od nadležnih institucija najoštrije sankcije, kažu iz Ministarstva.

 Naglašavaju kako je nedopustivo voditi djecu na događaj koji raspiruje međunacionalne tenzije, pogotovo uzimajući u obzir da djeca iz Bobote dolaze iz područja koje još osjeća posljedice iz Domovinskog rata.

 Jednako tako, dodaje se, nedopustivo je raditi na institucionalizaciji datuma 27. srpnja, s obzirom da sukladno odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, Republika Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe.

 "Također, nedopustivo je školsku djecu indoktrinirati događajem oko kojeg su u ovom trenutku, u najmanju ruku, podijeljena mišljenja povijesnih stručnjaka, odnosno čiji organizatori ne žele prihvatiti rezultate znanstvenih istraživanja o tom događaju i posljedice ustanka za hrvatsko stanovništvo na tom području. Rezolucija Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), obvezuje na osudu svakog i svih zločina koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni nad građanima Hrvatske i Hrvatima u zemlji i svijetu", upozorava MZOS.

 Zaključuju kako je nedopustivo  koristiti djecu i institucije odgojno-obrazovnog sustava u dnevno-političke svrhe, te pozivaju hrvatsku javnost da se u takvim i sličnim situacijama, kao i u predstojećoj predizbornoj kampanji, suzdrži od korištenja djece i/ili odgojno-obrazovnih institucija u dnevno-političke svrh.

 Ministarstvo najavljuje odlučnu akciju u sklopu svojih ovlasti kako bi se učinkovito obranila i zaštitila prava djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.