Obavijesti

News

Komentari 2

Ministarstvo obećava značajno veće naknade za štetu od vuka, neke čak i više od 300 posto

Ministarstvo obećava značajno veće naknade za štetu od vuka, neke čak i više od 300 posto

Prema podacima MINGOR-a, vukovi su u posljednje četiri godine zaklali 10.765 domaćih životinja, a 1.423 ih je ozlijeđeno. Najviše prijavljenih šteta od vukova je na području Dalmacije

VIDEO

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) reagirali su na prozivke Udruge hrvatskih krških pašnjaka te najavili da će naknade za štetu od vuka biti znatno više, za neke kategorije domaćih životinja čak i više od 300 posto, ali i poručili da stoku treba adekvatno zaštititi.

S time u vezi, najavili su da će na portalu e-Savjetovanja uskoro objaviti nacrt novog Pravilnika o naknadi štete od strogo zaštićenih životinja, s novim odštetnim cjenikom.

Predviđeni se, kažu, značajno veći iznosi naknade štete za većinu kategorija domaćih životinja, a najveći porast predviđen je u kategorijama goveda i konja, gdje su iznosi za određene potkategorije, primjerice junicu iznad 15 mjeseci i bika, odnosno pastuha, povećani više od 300 posto. U drugim kategorijama i potkategorijama porast iznosa kreće se od 18 do 276 posto.

VIDEO Kod Bibinja snimljen vuk
VIDEO Kod Bibinja snimljen vuk

Iz Udruge hrvatskih krških pašnjaka ranije su ustvrdili da se najavljenim povećanjem odšteta za vuka neće riješiti problem napada vuka i da ne očekuju ozbiljnije povećanje postojećeg i, kako su rekli, sramotno niskog cjenika.

Vukovi najviše napadaju u Dalmaciji jer ondje nema dovoljno divljači

Prema podacima MINGOR-a, vukovi su u posljednje četiri godine zaklali 10.765 domaćih životinja, a 1.423 ih je ozlijeđeno. Najviše prijavljenih šteta od vukova je na području Dalmacije, najviše u Splitsko-dalmatinskoj, a zatim u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Štete su zabilježene i u Lici i Gorskom kotaru, ali u znatno manjem broju jer tamo, kažu, ima puno više divljači.

Prema MINGOR-u, razlozi povećanja broja konflikata mogu biti različiti što, kako su istaknuli, ne znači da je povećana brojnost populacije vuka. A je li brojnost stabilna ili u porastu, pokazat će rezultati istraživanja koje je u tijeku, odgovorili su.

VIDEO Vuk nije nikad bio bliže Zagrebu? Snimljen u Vrbovcu
VIDEO Vuk nije nikad bio bliže Zagrebu? Snimljen u Vrbovcu

Naglasili su i da je podatke za kvalitetnu i validnu procjenu veličine populacije vuka na nacionalnoj razini potrebno sakupljati intenzivnom dinamikom na cijelom području rasprostranjenosti vrste, najbolje kroz jednu sezonu.

Iz MINGOR-a ističu da je, osim adekvatne naknade za eventualne štete od vuka, važno pažljivo, sveobuhvatno i brzo pristupiti opremanju stočara odgovarajućom opremom za zaštitu stada. Potrebno je osigurati i nadzor nad provedbom mjere, osigurati rad Interventnog tima te jačanje znanja ovlaštenih vještaka.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, podsjećaju, oštećenik je dužan na primjeren način i na svoj trošak učiniti sve dopuštene radnje i zahvate kako bi spriječio nastanak štete. To znači da stoka koja nije na ispaši mora biti zatvorena u staji, u odgovarajućem zaštićenom toru, odnosno odgovarajućoj ogradi. Onu koja nije u odgovarajućem zaštićenom prostoru mora čuvati pastir ako stado broji do 25 grla, a za veći broj grla propisan je i odgovarajući broj pastirskih pasa. Propisana je i potrebna visina i način izvedbe ograde, kao i broj pastira, odnosno pastirskih pasa, koji moraju biti prisutni uz određeni broj grla.

"Sukladno Pravilniku, ako je oštećenik djelomično poduzeo dopuštene radnje i zahvate za sprječavanje štete, iznos naknade štete umanjuje se za 25 do 50 posto, a ako nije poduzeo niti jednu dopuštenu radnju i zahvat za sprječavanje štete, nego su domaće životinje ostavljene na ispaši bez nadzora i ikakvog čuvanja, nema pravo na naknadu štete", izvijestili su iz MINGOR-a.

Stočarima na raspolaganju potpore za električne pastire, tornjake i nastambe za stoku

Podsjetili su da su stočarima na raspolaganju financijska sredstva iz Programa ruralnog razvoja iz kojih je omogućeno ostvarivanje potpora za ulaganja u električne pastire, autohtone pastirske pse čuvare (tornjake) te izgradnju novih i obnovu postojećih nastambi za stoku u području rasprostranjenosti velikih zvijeri. Ministarstvo poljoprivrede uskoro će, kažu, objaviti objavu novog natječaja.

Vuk je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta, a Plan upravljanja je "u postupku donošenja", kažu u MINGOR-u. Zbog opasnosti od izumiranja vuk je 1995. zaštićen, a od tada do danas broj stalno varira te je od 2013. do 2018. procijenjen prosjek od 50 čopora.

 

(Hina) xbma ybdj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije