Obavijesti

News

Komentari 1

Ministarstvo pozdravilo odluku većine sudaca da ne idu u štrajk

Ministarstvo pozdravilo odluku većine sudaca da ne idu u štrajk

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi "bijeli štrajk" sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici, a mjere upozorenja poduprli su jednoglasno i suci Visokog kaznenog suda

VIDEO

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) izvijestilo je u ponedjeljak, na dan kada je započeo drugi ciklus mjera upozorenja pravosudnih dužnosnika zbog prema, kako pozdravlja odluku sudaca diljem Hrvatske da u većini ne idu u štrajk.

MPU je precizirao da je na prvi dan štrajka u organizaciji Udruge hrvatskih sudaca (UHS), prema podacima iz eSpisa, odgođeno 35 posto ročišta na svim hrvatskim sudovima, odnosno njih 741 od ukupno 2077.

''Ako uzmemo u obzir da je u 'regularnim' danima bez štrajka, prosjek dnevnih otkazivanja 13 posto, taj postotak je još i manji - tek dodatnih 22 posto potaknuto samim štrajkom'', navodi MPU.

Suci griješe kad svoje plaće i materijalni status postavljaju kao osigurač protiv korupcije
Suci griješe kad svoje plaće i materijalni status postavljaju kao osigurač protiv korupcije

''U slučaju da uistinu 80 posto hrvatskih sudaca danas štrajka, kako UHS tvrdi, broj odgođenih ročišta bio bi veći. Zasigurno ne spadaju sva današnja zakazana ili održana ročišta pod hitna. Podsjećamo da su podaci iz eSpisa najrelevantniji za ocjenu rada sudova i sudaca prema Zakonu o sudovima i Sudskom poslovniku'', dodao je MPU.

Ministarstvo ističe kako pozdravlja odluku sudaca diljem Hrvatske koji se danas u većini nisu odlučili za štrajk, navodeći da ''vjeruje kako su ovime pokazali da su prepoznali inicijativu MPU oko povećanja plaća''. MPU nadodaje da je ovo istovremeno i njihov pokazatelj odgovornosti prema građanima i pravnom sustavu te stoga održavaju ročišta usprkos naputcima iz UHS-a.

MPU je naglasio da je UHS odbio prošlog tjedna dvaput vlastiti zahtjev o uvođenju materijalnih prava, čime bi se neto plaće sudaca u prosjeku uvećale za gotovo 700 eura u manje od godinu dana, a što bi, prema ministarstvu, bilo ujedno i najveće povećanje plaća sudaca u posljednjih nekoliko godina.

Suci poslali priopćenje: Odaziv na štrajk je veći od 80 posto. Otkrili i kada bi mogli prestati
Suci poslali priopćenje: Odaziv na štrajk je veći od 80 posto. Otkrili i kada bi mogli prestati

Ministarstvo ističe da ostaje otvoreno za dijalog

''Ministarstvo ostaje otvoreno za dijalog, ali ističemo da se on ne može odvijati u atmosferi ultimatuma i prijetnji poput one o bojkotu rada u izbornim povjerenstvima koju je osudio i predsjednik Vrhovnog suda'', priopćio je MPU.

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo novi "bijeli štrajk" sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici, a mjere upozorenja poduprli su jednoglasno i suci Visokog kaznenog suda.

UHS je ranije izvijestio da od ponedjeljka kreću s novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Ovo su plaće naših sudaca: Na općinskim sudovima do 3600 eura bruto, županijskim i više...
Ovo su plaće naših sudaca: Na općinskim sudovima do 3600 eura bruto, županijskim i više...

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

UHS je izvijestio u ponedjeljak da je odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023, dok je u nekim gradovima odaziv sudaca i stopostotan.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...