Obavijesti

News

Komentari 372

Ministre Kujundžiću, liječnika ima! Na burzi ih je čak 906

Ministre Kujundžiću, liječnika ima! Na burzi ih je čak 906
1

PROBLEM JE LOŠ USTROJ: Prije devet godina imali smo 462 liječnika u hitnoj službi, a sad ih ima 859, kažu stručnjaci. Po broju liječnika u hitnoj medicini prednjačimo u EU

VIDEO

Stručnjaci iz područja hitne medicine već dugo upozoravaju da problem nije u broju liječnika. To pokazuju i konkretni brojevi.

Problem je u loše organiziranom sustavu koji hitno treba mijenjati, ali očito nema konkretne vizije što učiniti.

- Za razliku od vremena do 2009., kad su bila 462 doktora, danas je u izvanbolničkoj hitnoj službi zaposleno 859 doktora i 1529 medicinskih sestara-tehničara za razliku od prijašnjih 854. Do 2009. bilo je 55 timova T1 u sastavu doktor, medicinska sestra-tehničar i vozač, a danas ih je 709. Reorganizacijom smo uveli i dodatne timove T2, njih ukupno 205, u sastavu dvije-medicinske sestre/medicinska tehničara, s ciljem da izađu na intervenciju i za pacijenta skrate vrijeme do dolaska tima s liječnikom - napisala nam je u četvrtak dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Sustav funkcionira odlično i nitko na svijetu nema toliko liječnika kao mi, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Ne javljaju se na natječaje'

Gostujući u Temi dana rekao je i kako radi na izmjenama sustava hitne medicinske pomoći u smjeru stvaranja paramedicsa s povećanim ovlastima, pa im na terenu ne bi trebao liječnik. Problem je, navodi on, što se liječnici ne javljaju na natječaje.

Govoreći o stanju u hitnoj medicini i o podatku da se na nedavno raspisani natječaj za 60 specijalizacija hitne medicinske pomoći nije javilo dovoljno kandidata, obnašatelj dužnosti predsjednika Liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić podsjeća da je u posljednjih pet godina hrvatski zdravstveni sustav napustilo 613 liječnika, a njih 1540 pripremilo kompletnu dokumentaciju za odlazak.

Na raspisane natječaje općenito za specijalizacije javlja se sve manji broj kandidata, a istodobno sve mlađi liječnici javljaju se Komori radi pribavljanja dokumentacije potrebne za odlazak u inozemstvo, objavio je priopćenje na službenim stranicama dr. Luetić. Dodao je kako bi za specijaliste hitne medicine trebalo osigurati stimulativnija primanja i beneficirani radni staž. Mlade od tog posla odbijaju i loši ugovori te zastarjeli modeli usavršavanja.

Sve više mladih traži posao u inozemstvu

- U današnjem hrvatskom zdravstvenom sustavu specijalisti hitne medicine pozicionirani su u prvom redu u izvanbolničkoj hitnoj, dok u bolničkoj hitnoj službi tek trebaju pronaći svoju adekvatnu poziciju, u smislu optimalnog korištenja svojih kompetencija te razine odgovornosti u bolničkoj stručnoj hijerarhiji. Nadalje, u djelatnosti hitne medicine, koja je izuzetno stresna, naglašen je tzv. sindrom sagorijevanja, što je također činjenica koja odvraća liječnika od dugotrajnog interesa za rad u hitnoj medicini - napisao je dr. Luetić.

U Hrvatskoj liječničkoj komori, koja je jedina nadležna za izdavanje licenci bez kojih liječnici u Hrvatskoj ne mogu raditi, kažu kako je na dan 17. kolovoza 2018. u njihovoj evidenciji ukupno 18.886 liječnika.

Od toga je 15.224 aktivnih. Imaju 906 nezaposlenih liječnika, 1872 umirovljenika, 369 umirovljenika koji rade i 495 liječnika koji rade u inozemstvu. Činjenica je da sve više mladih specijalista traži posao u inozemstvu pa je tako Komora od ulaska u EU zaprimila više od 1540 zahtjeva za odlazak.

Prema podacima Komore, 2009. u Hrvatskoj je bilo 17.383 liječnika. Samo dvije godine poslije bilo je 17.975, a tijekom 2015. bilo ih je 20.587. Još prošle godine zabilježili su 20.726 liječnika, no pojašnjavaju kako nesrazmjer između lanjskog broja i ovogodišnjih 18.886 liječnika leži u činjenici da su mnogi otišli u mirovinu i odjavili se iz članstva te da je broj aktivnih liječnika približno isti kao i lani.

Ovakva organizacija hitne medicinske službe trenutačno je najbolja moguća

Ravnateljica HZHM-a o organizaciji Hitne

Hrvatska u hitnoj medicini po broju liječnika u odnosu na broj stanovnika prednjači u EU

Ministar Kujundžić o liječnicima u Hitnoj

Nakon umirovljenja neki liječnici ostaju članovima Komore i imaju licencu

HLK o evidenciji broja liječnika u Hrvatskoj

U izvanbolničkoj hitnoj potrebno je provesti postupni ‘task shifting’

V.d. predsjednika HLK, dr. sc. Krešimir Luetić:

Čak 70% pacijenata koji traže pomoć hitne službe nisu hitni pacijenti, a to usporava rad

Ravnateljica HZHM-a o problemima na terenu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 372
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.