Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
27 komentara

Marić: 'Razmjeri ove krize u Hrvatskoj mogli bi biti veliki'

Nakon sjednice Vlade održana je press konferencija za novinare na kojoj su se javnosti obratili ministri te odgovorili na ključna pitanja o budućnosti hrvatske zajednice nakon završetka krize koja nas trenutno pogađa

Zagreb: 220. sjednica Vlade održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
27 komentara

Nakon sjednice Vlade građanima su se obratili ministri. 

PRESS KONFERENCIJU POGLEDAJTE OVDJE: 

Druga žrtva korone u Hrvatskoj: Ministri izražavaju sućut

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 26. ožujka 2020.

Prvi se građanima obratio ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković

- Lanac opskrbe za sada funkcionira jako dobro.Tih 14 dana izolacije našim vozačima stvara problem. No, sada se gleda na to da što prije zaustavimo korona virus - rekao je Butković.

- Mislim da u ovom trenutku nije vrijeme da komentiramo rejtinge političkih stranaka. Time se ne bavimo u ovom trenutku. Svi sada trebamo djelovati zajedno - dodao je.

Na konferenciji kažu kako su djelatnici obišli trećinu objekata pogođenih potresom. Od 2160 navedenih nekretnina, 1416 su poslovni prostori odnosno 744 su stanovi. Utvrdili su 30 sigurnih stanova na jednoj trećini koju su obišli. Od toga su deset opremili, deset će opremiti do kraja tjedna i deset će imati do ponedjeljka spremno. Kako pregled nekretnina bude napredovao, ta brojka, sigurni su, bit će puno veća.

Povratak Hrvata koji su ostali u inozemstvu 

- Povratak Hrvata je nešto nužno u ovom trenutku. Mi već tjednima apelima i priopćenjima upućujemo poruke državljanima da se što prije vrate u Hrvatsku. Naravno, svi oni koji to žele. Prometna infrastruktura je reducirana, ali apeliramo na što skoriji povratak. I oni bi trebali biti po tom pitanju aktivi kao bi mogli surađivati - rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman

Nakon njega građanima se obratio ministar financija Zdravko Marić

Svi ukazuju da bi razmjeri ove krize mogli biti veliki, razmišljate li o dodatnom zaduživanju?

- Odgovor je vrlo potvrdan, da, o svemu razmišljamo pa tako i o razmjerima krize. Ja sam već par puta rekao, u ovim okolnostima varijabla proračunskog rezultata, fiskalne politike, deficit ove ili one visine nije primaran. Treba osigurati što je moguće višu razinu likvidnosti i osigurati funkcioniranje i gospodarstva i društva i samoga proračuna - rekao je Marić. 

- Hrvatska u ovom trenutku traži i smatram treba tražiti sve moguće izvore sredstava i likvidnosti. Svi izvori koji su trenutno na raspolaganju i mogu biti na raspolaganju su nešto čime se bavimo - dodao je. 

Ima li novca za potresom pogođen Zagreb? 

- Postoje neke određene procedure, u ovom trenutku, prije svega treba utvrditi činjenično stanje, dakle kao i kod slučaja korona virusa, na prvom mjestu nam moraju biti ljudski životi i zdravlje. S tim su naravno povezane zgrade i njihova sigurnost - izjavio je Marić. 

- Ministarstvo financija je u jednoj takvoj sada oštećenoj zgradi, u kojoj se nalazi od hrvatske samostalnosti. Sama procjena i sami radovi su već na neki način u tijeku - rekao je i dodao: 

Želimo da se sve posljedice na najbolji mogući način saniraju. 

Nakon ministra Marića javnosti su se obratili i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Alardović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

 

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message