Obavijesti

News

Komentari 31

Ministri o mjerama Vlade: 'Sve činimo za građane, očekujemo i pad inflacije i cijena ove godine'

Ministri o mjerama Vlade: 'Sve činimo za građane, očekujemo i pad inflacije i cijena ove godine'

Ministri Filipović, Piletić i Butković komentirali su nove mjere Vlade i poručili kako imaju cilj zaštititi građane, poduzetnike i gospodarstvo, a na stolu su vjerojatno još neka porezna rasterećenja

VIDEO

Vlada je predstavila četvrti paket mjera pomoći u vrijednosti 1,7 milijardu eura. Ministar gospodarstva Davor Filipović je za Dnevnik Nove TV poručio kako Vlada nastavlja štititi hrvatske građane, poduzetnike i gospodarstvo. 

- Sve tri rejting agencije ocjenjuju rejting Republike Hrvatske s najvišim ocjenama i to je potvrda da se financijama upravljalo jako dobro. A kada se financijama upravlja dobro, onda imate i sredstva kojima možete pomagati gospodarstvo i građane - rekao je Filipović. 

Poručio je kako se radi o novcima koji su osigurani u državnom proračunu, a dio će preuzeti i HEP, kao što je bilo i do sada. Filipović je naglasio kako to nije novac iz narodnih obveznica. 

Na pitanje zašto misli da će se sada obuzdati inflacija, Filipović je rekao kako je ove godine određen pad te da Vlada štiti standard građana i omoguće da imaju više novaca. Naglasio je i kako se očekuje daljnji pad cijena u ovoj godini. 

Zagreb: Davor Filipović obratio se medijima nakon sjednice Vlade

Što se tiče sankcioniranja nekorektnih i odustajanja od te ideje, Filipović je rekao da se mora sagledati šira slika gospodarstva. 

- Bilo je nekorektnih, ali i korektnih u ovom procesu. Ne možemo izdvajati nekoga, moramo misliti na rast cjelokupnog gospodarstva. U prošloj godini pokazalo se da sve mjere koje smo vukli su imale pozitivan efekt i želimo tako nastaviti - rekao je. 

FOTO Ovo su nove cijene ulja, šećera i mljevenog mesa
FOTO Ovo su nove cijene ulja, šećera i mljevenog mesa

INA i MOL su nadomak preuzimanja OMV-a Slovenija, a Filipović smatra kako je to dobar potez. Naglasio je kako INA trenutno ima pet benzinskih postaja u Sloveniji, a nakon preuzimanja će ih imati između 25 i 30. 

Piletić: Inflacija će se ispuhati ove godine 

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je u Dnevniku HTV-a poručio kako su smisao mjera "svi oni koji su u potrebi, u riziku od siromaštva". 

- Poruka je da znaju da ih država nije zaboravila. Upravo toj skupini je omogućena naknada za ugroženog kupca energenata, vaučeri kojima mogu plaćati režije. Povećali smo iznos vaučera na 70 eura. Uz to, nismo zaboravili da se ne živi samo od režija pa smo omogućili i jednokratan dodatak kojim je obuhvaćeno 167 tisuća građana, odnosno obitelji - rekao je. 

Podsjetio je i kako su povećane obiteljske mirovine te je omogućeno da se uz vlastitu koristi i dio obiteljske mirovine. 

- Drugi put smo intervenirali po pitanju najnižih mirovina. Mirovinska primanja od 1. siječnja 2023. povećana su za malo više od pola milijuna naših starijih. Uz to najavili smo dva ključna poteza - ukidanje 10 posto kriznih nameta na mirovine i sutra se u Saboru predstavlja Zakon o doprinosima, gdje ćemo ukinuti i onih 3 posto dodatnih doprinosa za korisnike mirovina. Još 130 tisuća umirovljenika imat će veća primanja - rekao je Piletić. 

Zagreb: Ministar Marin Piletić komentirao je ubojstvo u Novskoj

Na pitanje što će biti kada Vlada prestane s mjerama, ministar je rekao kako svi stručnjaci tvrde da je "ovo godina kad će se inflacija ispuhati". 

- Naše i europske institucije prognozirale su da će ona s 10,8 posto, koliko je iznosila u 2022., pasti na 6 posto ove godine. Vjerujemo da će se taj trend i dalje nastaviti. U suprotnom, Vlada je tu, ima jasnu viziju i strategiju, mjere su donesene na godinu dana, osim električne energije, koja je na pola godine - rekao je. 

Butković: Priča se o ukidanju poreza na kavu 

Ministar prometa Oleg Butković je za RTL Danas poručio kako će cijene proizvoda ostati zamrznute "do kada je potrebno" te poručio kako ih je do sada bilo devet, a sada ih je osam jer su zbog potražnje morali izbaciti svinjske proizvode, kao što je lopatica. 

Filipović: Preuzimanje OMV-a Slovenije je dobro za Inu
Filipović: Preuzimanje OMV-a Slovenije je dobro za Inu

Na pitanje zašto nije zamrznuta cijena kruha, Butković je rekao da je zamrznuta cijena brašna te poručio da treba utvrditi zašto cijene kruha rastu. 

- Time se bavi Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva. Ovime priča ne završava, neću reći rat nego epizoda s trgovcima. Za to treba postojati uvjet. Postoje liste, uspoređivati će se i pratiti i dalje - objasnio je i dodao kako smatra da nema opravdanja da cijene kruha rastu. 

Zagreb: Ministar Butković komentirao raspravu Odbora za Ustav

U subvencije su uključeni i oni koji su odbili surađivati s Vladom kada je rast cijena u pitanju, a Butković je rekao da se ne mogu donositi mjere tako da se nekoga isključuje. 

- Vlada je od samih početaka išla široko i s dobrom namjerom. Ne možete nekoga isključiti i reći "ovome ću dati, ovome neću". Postoji čitav niz drugih subvencija - rekao je. 

Na pitanje hoće li porezno rasteretiti plaće, Butković je rekao kako se to pitanje pojavilo na sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća. 

Vlada predstavila mjere: Zbog moguće nestašice, za 2 artikla više nema zamrznute cijene!
Vlada predstavila mjere: Zbog moguće nestašice, za 2 artikla više nema zamrznute cijene!

- Ova Vlada je u ovih nekoliko godina imala nekoliko krugova poreznih rasterećenja i sigurno da ćemo se i nakon ovog paketa mjera baviti i dalje poreznim rasterećenjem i politikom. Vidjeti ćemo što je najbolje za naše građane, pratiti ćemo inflaciju. Cilj ovih mjera je da utjecaj na inflaciju bude takav da ona bude što manja, što i vidimo da ona u posljednja tri mjeseca polako pada. Ide turistička sezona za koju se nadamo da će biti dobra te otvaramo pitanje jesenskog paketa mjera kad govorimo struji i naravno sve vrste poreza će biti sigurno na stolu - rekao je. 

Butković je rekao kako se pričalo i o ukidanju poreza na kavu. 

- Vidjet ćemo što će se dogoditi, vjerujem da ako se dogodi da će i oni biti kako treba jer ugostitelji su i sad ovim paketom mjera zaštićeni zajedno sa svim malim poduzetnicima da im se cijena struje neće povećavati - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.