Obavijesti

News

Komentari 39

'Ministrica Dalić je hodajući sukob interesa, to je poznato'

'Ministrica Dalić je hodajući sukob interesa, to je poznato'
1

Na pitanje kakva će biti dinamika rada Istražnog povjerenstva, Bernardić je poručio kako članovi moraju do kraja travnja iduće godine izaći sa rezultatima svoga rada...

VIDEO

Nakon višemjesečnih natezanja oko osnivanja Istražnog povjerenstva za Agrokor, zastupnici su ga danas konačno izglasali. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon toga istaknuo je kako je SDP uspio nakon tri mjeseca agonije natjerati HDZ da na Povjerenstvo pristane. 

- Mislim da je to teško izvojevana bitka. Neću to nazvati pobjedom SDP-a ili mene osobno, ovo je tek početak jednog rada za bolju, odgovorniju, pošteniju i drugačiju Hrvatsku u kojoj neće biti moguće sakriti 20 milijardi bez da to itko zna i u kojoj neće biti moguće napisati lex Agrokor bez da se to ikoga pita. Ono što je činjenica oko lex Agrokora je da se dogodio tajni sastanak u Vladi, također da je Todorić sam aktivirao lex Agrokor kojeg je predložio premijer Plenković i što je potvrdio Plenkovićev povjerenik Ramljak da je Knighthead fond bio prije pisanja lex Agrokora s njima u kontaktu i razgovoru. Sve ostalo su optužbe spinovi, prepucavanja na koje će oni svi zajedno morati odgovoriti pred Povjerenstvom, i Todorić, Plenković, Dalić, Marić pa i Petrov - poručio je.

Na zamjerke manjih Klubova što nisu zastupljeni u Povjerenstvu, prvenstveno Živog zida, Bernardić poručuje da je predsjednik njihova Kluba Arsen Bauk razgovarao sa svim opozicijskim Klubovima te da nema potrebe za dramatizacijom. 

- Prema zakonu, Povjerenstvo može imati između pet i 15 članova. Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk kontaktirao je opozicijske Klubove, jedan je pripadao manjim opozicijskim Klubovima i Ivan Lovrinović je izabran na listi Živog zida, a gdje je puklo između njih, ja to zaista ne znam. Ali ukoliko predlože bilo kakvo drugo povjerenstvo, bilo kakav amandman, prijedlog za popravak ovoga, mi ćemo to zdušno podržati. Nema potrebe za dramatizacijom - istaknuo je. 

Poručio je kako je pred ovim Povjerenstvom ozbiljan i težak rad. A naglasio je kako se od premijera Andreja Plenkovića, kad ga se pita suvislo pitanje, jedino dobije priča o kupusu. 

- Očekujem da odgovorni dođu pred Povjerenstvo, očekujem Todorića, Plenkovića, Marića, Ramljaka, Dalićku, sve aktere ove storije. Ja sam vrlo otvoreno i jasno pitao premijera Plenkovića da nam kaže odgovore na neka pitanja i pozivam ga i danas da kaže tko je lagao, Ramljak ili Marić. Tko je pisao lex Agrokor, kakva je veza njega osobno ili nekoga iz Vlade s piscima lex Agrokora, kako je moguće da premijer jedne zemlje može utjecati na represivni sustav? Ni jedan od tih odgovora nismo dobili.  Jedino što se dobije od premijera Plenkovića kad ga se pita bilo kakvo suvislo pitanje je priča o kupusu. Neki će reći da je to smirivanje situacije, genijalan javni nastup, politička stabilnost, ali vrlo je evidentno da se iza toga krije jedna velika nervoza i prsti u kupusu - poručio je.

Na pitanje kakva će biti dinamika rada Istražnog povjerenstva, Bernardić je poručio kako članovi moraju do kraja travnja iduće godine izaći sa rezultatima svoga rada.

- Mislim da će im trebati neko vrijeme za pripremu, a sa pravim radom i konzultacijama će početi već danas - rekao je.

Na pitanje treba li na Povjerenstvo zvati i Zorana Milanovića obzirom da je Mercator kupljen, a Sberbanka dala veliki kredit za vrijeme njegove Vlade, poručio je kako SDP od ničeg ne bježi.

- To što je netko bio ministar ili premijer nije presudno. Činjenica da su bivši ministri članovi Povjerenstva govori samo da su pod posebnim povećalom. Želimo potpunu transparentnost, da se rasvijetli istina i da ovako nešto kao s Agrokorom u Hrvatskoj više nikada ne bude moguće. Ovo Povjerenstvo vidim kao novi početak. Povjerenstvo će procijeniti koga će pozvati na razgovor, a sve građane i medije koje imaju bilo kakve informacije pozivam da im u tome pomognu. Svatko je pozvan da kaže na ono što zna i ukaže na propuste i nedostatke. Ministrica Dalić zadnjih dana pokušava raznim spinovima, insinuacijama i konstrukcijama povezati SDP s aferom, a javno je poznata stvar da je ministrica Dalić hodajući sukob interesa. Zahvaljujem medijima bez kojih, da nije bilo velikog medijskog pritiska, ovog Povjerenstva vjerojatno ne bi ni bilo - istaknuo je.

Na pitanje hoće li SDP tražiti nepovjerenje ministra financija Zdravka Marića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ponovio je kako Dalić hodajući sukob interesa. 

- Budući da će ministrica Dalić morati svjedočiti i pred DORH-om i pred Povjerenstvom, ja joj ne želim otežavati situaciju. Njezina nervoza i stres u ovom trenutku, kao i kod premijera Plenkovića, razumljivi su. Pričekajmo prvo da Plenković odgovori na sva pitanja koja smo mu postavili, da ne odgovara o kupusu jer kad odgovarate o kupusu, obično su vam prsti u kupusu - rekao je. 

Čestitao je i ustavnim sucima koji su danas izabrani. 

- Posebno čestitam našem kandidatu Goranu Selancu. Sud će nastaviti raditi sljedećih sedam godina u punom sastavu. Mislim da je Selenac svojim iskustvom u borbi za ravnopravnost i jednakost i ljudska prava pokazao da Ustavnom sudu može dati novu dimenziju rada. Njegov i zadatak ostalih ustavnih sudaca je da budu odgovorni i da spriječe pokušaj povratka HDZ-ovog Obiteljskog zakona u srednji vijek i vrijeme inkvizicije. Jedan od zadataka je da obranimo temelje na kojima počiva demokracije u Hrvatskoj - poručio je objasnivši i zašto Milanka Opačić danas nije bila na glasovanju o ustavnim sucima.

- Tražila je izuzeće zbog rušenja Obiteljskog zakona - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke