Ministrica Vučković održala koordinacijski sastanak radi suzbijanja zaraze bedrenicom | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Ministrica Vučković održala koordinacijski sastanak radi suzbijanja zaraze bedrenicom

Ministrica Vučković održala koordinacijski sastanak radi suzbijanja zaraze bedrenicom

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je održala koordinacijski sastanak radi suzbijanja zaraze bedrenicom na zaraženom području Lonjskog polja i okolice

VIDEO

A kao jedan od prioriteta istaknut je početak cijepljenja u zaraženom području.

"Nadležne institucije su razmijenile posljednje podatke i postupanja te utvrdile daljnje koordinirane aktivnosti, usmjerene na što je moguće brže i učinkovitije suzbijanje i širenje bolesti te očuvanje zdravlja ljudi i životinja", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

'Puno mi stoke ugiba. Uginuo je i susjedov konj. Moja djeca su dobila plikove, čekamo nalaze'
'Puno mi stoke ugiba. Uginuo je i susjedov konj. Moja djeca su dobila plikove, čekamo nalaze'

Sastanak na temu svih poduzetih i daljnjih planiranih aktivnosti i mjera na zaraženom području Lonjskog polja i okolice, ministrica je održala s predstavnicima Državnog inspektorata RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ravnateljstva policije i Policijske uprave sisačko-moslavačke, zamjenikom župana Sisačko-moslavačke županije Mihaelom Jurićem, gradonačelnikom grada Popovače Josipom Miškovićem te višim savjetnikom za poljoprivredu Grada Kutine Marijem Stragom.

Ministrica Vučković je na sastanku naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti obeštetiti sve posjednike životinja koji se drže svih propisanim mjera u odnosu na držanje, označavanje, promet i zaštitu zdravlja životinja.

Civilna zaštita objavila: Zbog antraksa se ograničava kretanje
Civilna zaštita objavila: Zbog antraksa se ograničava kretanje

Usuglašen je daljnji nastavak suradnje službi na terenu, pri čemu su kao prioriteti označeni početak cijepljenja u zaraženom području, intenziviranje veterinarskih pregleda na gospodarstvima u okolici, informiranje sektorskih saveza i udruženja, kao i građana o preporukama za smanjenje rizika od širenja bolesti, navodi Ministarstvo.

Pridržavanje svih propisanih mjera, a naročito zabrane premještanja životinja i životinjskih proizvoda sa zaraženog područja, složili su se svi sudionici sastanka, od ključne je važnosti za uspješno i učinkovito suzbijanje bolesti i sprječavanje njenog daljnjeg širenja te u konačnici za nastavak svih gospodarskih aktivnosti.

Ministarstvo stoga apelira na posjednike životinja da redovito prate i što je prije moguće prijavljuju ovlaštenim veterinarima bilo kakve promjene zdravstvenog stanja ili ponašanja na svojim životinjama.

Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice

Napominju pritom da je s jučerašnjim danom ministrica Vučković donijela Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice na zaraženom području prema rješenju kojim su zaraženim područjem (zonom zaštite) određeni pašnjaci Osekovo, Repušnica i Gračanica na području Parka prirode "Lonjsko polje" u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na taj način je u zaraženom području uz obvezno cijepljenje životinja protiv bedrenice, između ostalog, zabranjeno premještanje životinja i proizvoda životinjskog podrijetla sa zaraženog područja i na zaraženo područje, zabranjeni šumarski i poljoprivredni radovi, lov te su određene druge biosigurnosne mjere.

I djeca se zarazila antraksom: 'Imaju lakši oblik i oporavit će se. Ubijanje stoke? Ni slučajno!'
I djeca se zarazila antraksom: 'Imaju lakši oblik i oporavit će se. Ubijanje stoke? Ni slučajno!'

Kretanje područjem je ograničeno, ulaze kontrolira i nastavit će kontrolirati policija, a ulazak je moguć samo stručnim službama i osobama uz pismeno odobrenje veterinarskog inspektora.

Propisane su i stroge preporuke za postupanje posjednika pri kontaktu sa životinjama, a koje uključuju nošenje zaštitnih odijela, rukavica i maske.

U tijeku je i distribucija vakcine za provedbu cijepljenja životinja protiv bedrenice, kao i distribucija zaštitne opreme i sredstava iz centralnog skladišta Ministarstva poljoprivrede, prema ekipiranoj veterinarskoj službi na terenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama