Obavijesti

News

Komentari 67

'Ministrice, ne poigravajte se s nama, ukinite državnu maturu'

'Ministrice, ne poigravajte se s nama, ukinite državnu maturu'

Zagrebačka maturantica poslala je pismo Blaženki Divjak no odgovor nije dobila. Stoga je svoje strahove i razmišljanja odlučila podijeliti s javnosti. Kako ističe, ova generacija maturanata višestruko je zakinuta

VIDEO

Poslala sam ministrici Divjak mail u ministarstvo. Nitko od službenika nije mi ništa odgovorio. Smatram da to nije pristojno.
Svjesna sam da ministrica ne stigne odgovoriti na svu e-poštu. Zato ima službenike zadužene za to, koji nisu ništa odgovorili.

Piše tako maturantica Veterinarske škole u Zagrebu Lana Ključarić Kelčec, koja se obratila medijima da prenesu njezina razmišljanja o trenutnoj situaciji. Sve veći stres pod kojim se nalaze ona i njezine kolege pojačan je činjenicom da i dalje nema konkretnih odgovora o polaganju državne mature. Ministrica Divjak objavila je kako bi se, ako to odobri Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, državna matura mogla provesti u lipnju, ili u srpnju, no član Stožera Krunoslav Capak jako je suzdržan.

Lana, ali i sve njezine kolege očekuju brze i konkretne odgovore, a Lanino pismo donosimo u cijelosti:

Poštovana,
tijekom ove školske godine, našu generaciju maturanata zadesio je štrajk prosvjetnih djelatnika (ukupno 36 radnih dana), pandemija izazvana virusom COVID-19 i potres u Zagrebu. Škola koja se provodi na televizijskim programima dobra je za učenike nižih razreda, ali sve ostalo je mučenje za nas učenike srednjih škola, a vjerujem i za profesore. Ovdje nisu uključene pripreme za državnu maturu (dodatna nastava ili privatni sati).
Ministrice Divjak, u vrijeme kada ste Vi završavali Gimnaziju u Varaždinu, niste trebali pisati državnu maturu. Pretpostavljam da Vaše dijete nije ove školske godine maturant/ica. Iz tog razloga, molim Vas, nemojte davati izjave da nas, maturante, razumijete (jer niste pisali državnu maturu) ili naše roditelje (jer, srećom niste prolazili njihove strahove).
Na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske piše da ste profesor matematike i fizike. Možete li izračunati koliko maturanata je razumjelo gradivo matematike, fizike i kemije drugog polugodišta, od prve? Što mislite kakva je njihova pripremljenost za ispite, a pogotovo za državnu maturu? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz hrvatskog jezika (A razina)? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz engleskog jezika (A razina)? Znate li da je većina maturanata konstantno umorna, zabrinuta i pomalo frustrirana cijelom ovom situacijom? Francuska, Nizozemska i Velika Britanija (iako nije više članica EU) otkazale su polaganje državne mature za ovu školsku godinu.
Moji prijedlozi:
1.) Ukinite pisanje državne mature i izdajte svjedodžbe na temelju ocjena sva četiri razreda.
2.) Ukoliko bude pisanje državne mature, izostavite nam gradivo četvrtog razreda.
Ministrice Divjak, molim Vas, nemojte opet odugovlačiti i osnivati razna "povjerenstva". Donesite konačnu ODLUKU i potpišite ju! Tako da znamo na čemu smo. U ovom slučaju, "poigravate" se strpljenjem, direktno, s 30 000 novih punoljetnih građana Republike Hrvatske (ne ubrajajući njihove roditelje).

Srdačan pozdrav.

Lana Ključarić Kelčec 4.c Veterinarska škola, Zagreb

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...