Obavijesti

News

Komentari 20

Ministru Primorcu isparilo više od 117.000 eura zarade otkako je u Vladi: Mlad sam, radit ću...

Ministru Primorcu isparilo više od 117.000 eura zarade otkako je u Vladi: Mlad sam, radit ću...

Marko Primorac je kao profesor na Ekonomskom fakultetu imao i svoj privatni obrt i tvrtku, radio za brojne institucije i iznadprosječno zarađivao. Sada toga više nema, a ministar za 24sata govori je li pogriješio u odluci

VIDEO

Marko Primorac, koji je na funkciji ministra financija zamjenio dugogodišnjeg Zdravka Marića, puno je bolje živio prije političke karijere. Dokaz tome je i činjenica da od kad je sjeo u ministarsku fotelju automatski je izgubio oko 117.500 eura. Vidljivo je to i iz njegove ažurirane imovinske kartice, ali ministar ekskluzivno za 24sata kaže: "Još smo mladi, radit ćemo ponovno" Ministarska plaća Primorcu je nešto veća od one profesora na Ekonomskom fakultetu, za oko 230 eura i iznosi 2.516 eura. Povećanje je to od 53 eura u odnosu na prošlu godinu.

A što se tiče ostalih prihoda, Primorac je u velikom minusu, ostao je bez gotovo svih drugih naknada i prihoda. Primjerice, samo od dobiti svoje tvrtke koju je ugasio kada je postao ministar je zarađivao i 50.000 eura godišnje. Od prihoda obrta i naknada mu je isparilo još oko 67.500 eura koje je primao, pa dolazimo do oko 117.500 eura koje više nema. 

Objasnio zašto je ugasio tvrtku

Ministar nam objašnjava i zašto je ugasio tvrtku, a ne primjerice, prenio je na nekoga kao brojni drugi dužnosnici. Priznaje i da mu je odluka da sjedne u ministarsku fotelju "financijski loša".

- Tvrtka bez mog izravnog angažmana nije imala smisla. Nisam se bavio proizvodnjom ili uslužnim djelatnostima koje bi mogao nastaviti netko drugi. Radio sam na visoko profesionalnim angažmanima i poslovima koje je tvrtka dobivala isključivo na temelju mog iskustva i referenci. Mogao sam, možda, nekome od kolega prenijeti upravljačka prava, ali zbog specifične prirode posla, koja je dominantno bila usmjerena na financije, smatrao sam da to ne bi bilo spojivo s mojom trenutnom dužnošću niti sam htio da bilo tko to dovodi u pitanje i propituje moralne aspekte takvih poteza. Zamislite što bi se dogodilo da su prihodi tvrtke počeli rasti. Odmah bi se postavilo pitanje jesam li ja koristio svoj položaj kako bih utjecao na poslovanje tvrtke. To bi bili doista nemogući uvjeti poslovanja i rada i za tvrtku i za mene. Naravno da je to bila, subjektivno, financijski, loša odluka za moju obitelj, ali još smo mladi. Tako se barem osjećamo. Znanje i ekspertiza neće nestati, radit ćemo ponovno – odgovorio nam je ministar.

Primorac nam je objasnio da je prije dužnosti ministra financija, također radio na brojnim projektima kao savjetnik u području javnih financija za Svjetsku banku, Međunarodni monetarni fond, Center of Excellence in Finance i druge međunarodne i domaće institucije, na projektima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Sve to, kao i raditi privatno ne može kao ministar, pa je ostao bez skoro 67.500  eura raznih naknada koje je tada dobivao. 

Druga runda trezorskih upisa završava: Pogledajte koji su članovi Vlade najviše investirali
Druga runda trezorskih upisa završava: Pogledajte koji su članovi Vlade najviše investirali

- Dio prihoda ostvarivao sam i kroz pojedinačne angažmane sa znanstveno-istraživačkim institucijama, primjerice – ekonomskim fakultetima u Hrvatskoj, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a niz godina surađivao sam i s Institutom za javne financije na brojnim projektima i publikacijama. Manji dio prihoda odnosi se i na naknade za rad u nadzornim odborima i ostalim tijelima pojedinih poduzeća i institucija te, primjerice, u Odboru za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora u kojem sam sudjelovao kao vanjski član - objašnjava ministar financija. 

Ali nije sve isparilo. Ministar iznajmljuje stan od 60 kvadrata čiju vrijednost je procijenio na 160.000 eura, a iz imovinske je vidljivo da slijedi trendove poskupljenja najma u glavnom gradu. Podstanaru naplaćuje 600 umjesto ranijih 400 eura mjesečno. 
Ostala mu je i mala naknada sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Tamo radi osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje, te na temelju toga mjesečno primi nešto manje od 150 eura. 

Ministar i supruga osim stana imaju još samo jednu oranicu u naselju Odra vrijednu 80.000 eura, pa se postavlja pitanje i gdje onda žive?  Prijavljeni su na adresi katnice ministrovih roditelja koja je odmah pored oranice koja je u biti građevinsko zemljište. U dvorištu postoji i još jedna kuća, pa obitelj tamo živi, a očiti je plan jednog dana sagraditi i svoju kuću u tom prigradskom zagrebačkom naselju. 

Nije kupio narodne obveznice

Iako je lani ušao u povijest kao prvi ministar financija koji je izdao tzv. narodne obveznice i trezorske zapise, Primorac ih nije osobno kupio! Ali jeste njegova supruga koja inače vodi Regos. Iskra Primorac je uložila 30.000 eura u narodne obveznice i 30.000 eura u trezorske zapise. Supruga je tako vlasnica malog dijela državnog duga kojim upravlja ministar. 

Vlada donosi novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada. Evo što se mijenja
Vlada donosi novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada. Evo što se mijenja

I uz to ulaganje, supružnicima je ostala respektabilna ušteđevina. Imaju ušteđeno 152.000 eura  16.000 švicarskih franaka, te 15.000 američkih dolara. 

Ministar je i vlasnik je i BMW-a iz 2017 godine vrijednog 25.000 eura. Supružnici Primorac imaju i brojne dionice u različitim firmama uključujući i Slatinsku banku, HT, Končaru, FTB Turizmu, Liburnia Riviera hotelima, Luximu te Božjakovinu...Prije 16 godine Primorac se zadužio kod Zagrebačke banke za 50.000 eura, te za to mjesečno izdvaja 260 eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije