Obavijesti

News

Komentari 2

Minkoviću postrožili kaznu: Zaklao strinu i njenog posinka

Minkoviću postrožili kaznu: Zaklao strinu i njenog posinka

Motiv za počinjenje djela bio je apsolutno banalan, a žrtve nisu dale nikakvog povoda za tako nasilno ponašanje optuženika, ustvrdio je Vrhovni sud

VIDEO

Vrhovni sud postrožio je s 29 na 35 godina zatvorsku kaznu Damiru Minkoviću za hladnokrvna ubojstva iz koristoljublja svoje slabo pokretne strine Marice Minković i njezina sina Siniše, utvrdivši da je nepravomoćna kazna zagrebačkog Županijskog suda bila preblaga.

Damir Minković (38) prvostupanjskom presudom je bio osuđen na 29 godina, no Vrhovni sud je, prihvativši žalbu državnog odvjetnika, za svako ubojstvo utvrdio pojedinačne kazne zatvora od 20 godina te osudio optuženika na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina.

Zaklao strinu i njenog posinka: Minković osuđen na 29 godina
Zaklao strinu i njenog posinka: Minković osuđen na 29 godina

Optuženik je znao da je njegova 76-godišnja strina slabo pokretna starija osoba, a u kući u kojoj su u njegovom susjedstvu živjele žrtve ušao je po noći dok su spavali pri čemu je strini nožem zadao četiri, a njezinom sinu tri rane po vratu. Obje su žrtve na mjestu podlegle ozljedama, a ubojica je potom otuđio novac iz novčanika strine.

Vrhovni sud je ocijenio da je pravilno kao olakotna okolnost cijenjena mlađa životna dob optuženika, a otegotnim je cijenjena dosadašnja višestruka osuđivanost, uključujući i nasilna kaznena djela poput pokušaja teške tjelesne ozljede, krađe, razbojništva i prijetnje koja je osuđeni počinio iz egoističnih namjera.

No, prvostupanjski sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio okolnosti koje se odnose na način počinjenja kaznenih djela jer je optuženik postupao izrazito agresivno, hladnokrvno i bešćutno.

Nisam ih ubio, rekao je bez emocija. Prijeti mu 50 godina
Nisam ih ubio, rekao je bez emocija. Prijeti mu 50 godina

Motiv za počinjenje djela bio je apsolutno banalan, a žrtve nisu dale nikakvog povoda za tako nasilno ponašanje optuženika, ustvrdio je Vrhovni sud, zaključivši da je riječ o najtežim nedjelima počinjenima prema žrtvama koje su bile u bliskim rodbinskim odnosima s počiniteljem.

Podcijenjen je i značaj dosadašnje osuđivanosti koja upućuje na optuženikovu nepromjenjivu i trajnu neusklađenost s prihvatljivim normama ponašanja kao i sklonost protupravnom postupanju.

Zaklao strinu i njenog posinka: Nećaku još 2 mjeseca pritvora
Zaklao strinu i njenog posinka: Nećaku još 2 mjeseca pritvora

Vrhovni sud napominje da je prvostupanjskom presudom opozvana uvjetna osuda izrečena presudom općinskog suda iz 2016. i uzeta kao utvrđena kazna zatvora iz te presude od osam mjeseci te da preinačenom presudom nije opozvana djelomična uvjetna osuda iz presude općinskog suda jer je protekao rok u kojem se mogla opozvati.

Protiv drugostupanjske presude, s obzirom da je izrečena kazna veća od 30 godina, dopuštena je žalba o kojoj i u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature