Obavijesti

News

Komentari 319

Miroslav Škoro napao Kolindu, Milanovića, Ivana Pernara...

Miroslav Škoro napao Kolindu, Milanovića, Ivana Pernara...
2

Miroslava Škoru koji je u nedjelju službeno objavio kandidaturu za predsjednika države uspoređuju s Tuđmanom, De Gaulleom i kraljem Aleksandrom

VIDEO

Miroslav Škoro iznenadio je javnost čvrstim i konzistentnim programom. On nudi predsjednički sustav u kojemu je, kako primjećuje politolog Davor Gjenero, preuzeo brojne elemente vladavine francuskog državnika Charlesa de Gaullea.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:52

De Gaulle je, treba reći, bio general, kao i Franjo Tuđman, čiji je sustav opisivan kao “polupredsjednički”, premda je Tuđman odlučivao o svemu. On je bio vječan i svemoćan, a vlade su se mijenjale. Škoro je na tom tragu.

Njegov se predsjednički program razlikuje od većeg dijela njegova glazbenog opusa. Ovdje nema puno rečenica nalik na “Milo moje” ili “Šumi šumi javore...” - hrvatska suverenistička scena oduševljeno je u Škorinu jutarnjem manifestu prepoznala dugo zazivanu politiku “čvrste ruke”. On nudi snažnu vojsku, nadzor granice nad kojom ni ptica ne može proletjeti bez vize, povratak vlasti narodu...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:44

- Srž mojega programa je savez s narodom nasuprot vladavine stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun. Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje inicijative prema Parlamentu za promjenu Ustava. Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, a ako on odbije taj prijedlog, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma. Tad bih volio vidjeti onoga koji će pokušati izigrati volju naroda...

'Miroslav Škoro bi veće ovlasti nego što ih je imao Tuđman...'
'Miroslav Škoro bi veće ovlasti nego što ih je imao Tuđman...'

Ja ne želim biti predsjednik, kako kažu fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod odabrati - rekao je Škoro.

- Škorina priča je puno konzistentnija nego što sam očekivao - priznaje politički analitičar Davor Gjenero pa objašnjava:

- To je u cijelosti degolovski model plebiscitarne demokracije - francuska Peta republika je definirana na referendumu. Sve do propasti zadnje zakonodavne inicijative, to je radio Charles de Gaulle. On se džentlmenski, kad mu je propala takva inicijativa, povukao na osamu i napustio politiku, čime je taj model vladavine u Francuskoj - ili vladanja Francuskom - okončan. Kad Škoro predlaže promjenu načela ustavnih sudaca, tu vidim trag ideje profesora Smerdela, koji je tražio nešto slično, da se točno odrede uloge sudaca, da se napusti model samokandidiranja te da ustavne suce predlažu akademska zajednica, vrh sudbene vlasti i odvjetnička komora, vodeći računa o tome da predlažu najbolje stručnjake za pojedini dio prava koji trenutačno nedostaju... Tako da nije nužno to iščitavati kao orbanovski model utjecaja na ustavne suce.

Branko Smerdel nije bio oduševljen Škorinim programom, u kojemu je vidio nepoznavanje Ustava.

- Nijedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe. Ne znaju Ustav ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi - napisao je na “fejsu”.

- Sviđaju mi se glavne poruke njegove najave kandidature - napisala je Željka Markić, koja posebno ističe suspenzivni veto na zakone, jačanje institucije referenduma, promjenu izbornog sustava i borbu protiv korupcije. Jačanje uloge predsjednika joj je također po volji, barem dok u toj ulozi zamišlja Škoru, no Markić još nije rekla da je Škoro njezin kandidat.

Rekao je sve što je desnica htjela čuti - ali se poslužio i Milanovićevim geslom: “Šaraj malo, brate”...

Što nudi Miroslav Škoro?

Škoro je objavio kandidaturu: Ne želim biti predsjednik fikus
Škoro je objavio kandidaturu: Ne želim biti predsjednik fikus

Jakog predsjednika, s raskošnim ovlastima, suverenista koji će moć vratiti narodu kojemu je nepravedno oteta, uzurpirana od stranaka čija su načela jasna - u se, na se i poda se.

- Njegov program traži ozbiljno redizajniranje političkog sustava, on traži ovlasti kakve nije imao ni Tuđman - kaže politolog Berto Šalaj (FPZ Zagreb), koji dodaje kako je ta ideja “na tragu Ive Josipovića”, koji je također tražio povećanje predsjedničkih ovlasti, premda ne ovako radikalno.

Koga je sve Škoro dobio na ovaj način? Između ostalog, potpisnike referendumskih inicijativa koje su Lovro Kuščević, Andrej Plenković i Miroslav Šeparović stavili u stanje trajne frustracije. To je, teoretski, barem pola milijuna glasova - protivnika Istanbulske konvencije, protivnika Marakeš kompakta, protivnika nekih manjinskih prava... Dobio je, nadalje, sve suvereniste. Škoro je odsvirao muziku za njihove uši bez ijednog falš tona. Ali njegova je publika šira, a ambicije veće. Škoro dijeli naciju na dva dijela: dobri narod - kojemu treba vratiti ovlasti tako da ih se povjeri u njegove ruke - i otuđenu, zlu elitu, gnome s Gornjega grada koje treba smjestiti na odgovarajuće mjesto. U udžbenicima političkih znanosti ta se razdioba, dobri narod - loša elita, smatra ključnom odrednicom populizma.

- Riječ je o klasičnom populističkom projektu. Diviniziranje naroda (savez s narodom, narodni predsjednik) i općeniti politički antielitizam (korumpirane i otuđene elite) nalikuju na lekciju iz nekog priručnika za populiste. Znamo da je Škoro desničar pa će biti zanimljivo vidjeti može li s ovakvim populističkim projektom privući nešto birača centra i lijevoga centra - objašnjava Berto Šalaj, a na pitanje kome Škoro uzima glasove, kaže kako uzima Kolindi, ali želi uzeti i Kolakušiću te Pernaru.

- On zna da samo s glasovima radikalne desnice ne može dobiti izbore - kaže Šalaj.

Ministrica u spotu: Škoro uzeo Žalac jer se nije bojala jahanja
Ministrica u spotu: Škoro uzeo Žalac jer se nije bojala jahanja

Škoro je u govoru opleo i po aktualnoj predsjednici i po Milanoviću.

- Drage Hrvatice i Hrvati te pripadnici nacionalnih manjina, ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu - rekao je ironizirajući predsjedničino obećanje pa nastavio:

- Ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države. Za mene Hrvatska nije slučajna država i dokazat ću da je itekako uspješan projekt koji su ugrozili nesposobni političari...

- Moram priznati da sam Škoru podcijenio vjerujući da mu priča o kandidaturi služi u marketinške svrhe - prokomentirao je Goran Beus Richembergh i dodao: “To nipošto ne znači da mislim da nije ozbiljan kandidat. Štoviše. Zagrabio je u kacu populizma, izvorno je desničar, sklon je autokraciji i sve to mu može donijeti mnogo glasova. Uglavnom, relevantnost njegove kandidature samo govori da se šanse da nam bude bolje i vedrije sve više smanjuju”.

- Škorin program čini mi se kao kombinacija inteligentnije Kolinde, umivenoga Glasnovića i simpatičnijeg Kolakušića. Pomalo jezivo, u svakom slučaju - kratko je rekao Fred Matić dok je Peđa Grbin njegov program usporedio s najavom diktature kralja Aleksandra, koji je rekao da između njega i naroda više ne smije biti posrednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 319
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa