Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Misterij pada aviona EgyptAira: Hrvati otkrili obje crne kutije...

Posada broda ‘John Lethbridge’ na čelu s kapetanom, Splićaninom Ratkom Marčetom, došla je do prvih snimki ostataka aviona EgyptAira koji je pao u Sredozemlje. Sad slijedi analiza

Foto: Deep Ocean Search
9 komentara

Jedan dio crne kutije EgyptAirova zrakoplova pronađen je na dubini od 2970 metara, a 200 metara dublje i drugi, onaj važniji, koji sadrži cilindar sa snimačem glasa.

Nakon što su kompletirali crnu kutiju, poslali su je u Aleksandriju na analizu. Ubrzo je pronađena i druga crna kutija, koja se nalazila u repu aviona i sadrži zapisnik tehničkih podataka zrakoplova. Također je poslana na analizu.

U opsežnoj potrazi za ostacima zlosretnog zraklopova koji je 19. svibnja nestao s radara iznad Egejskog mora sudjelovala je hrvatska posada istraživačkog broda “John Lethbridge”, na čelu s kapetanom, Splićaninom Ratkom Marčetom (56).

Foto: Deep Ocean Search

On već četiri godine radi u kompaniji Deep Ocean Search. Zadnjih pet godina DOS radi na brojnim istraživanjima u morskim dubinama.

Uz stalno zaposlenu postavu iskusnih i stručnih nadzornika, inženjera i ROV pilota, tvrtku svakodnevno vodi minimalno devet stručnjaka koji rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Istraživački brod “John Lethbridge” jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih u istraživanju nestalih i palih objekata u morima.

Sagrađen je 1966. godine, a dugačak 69 metara s palubom veličine 12 metara. Dnevno zaranja do dubina od maksimalnih 6000 metara, a trenutačno plovi pod Panamskom zastavom.

Posadu broda “John Lethbridge” čine: piloti Jean Pierre Scotto i Cyrille Fuchs, ekspertica Claire Samuel, nadzornik François Macé, rukovoditelj Jeremie Morizet te brojni članovi, od kojih je većina iz Hrvatske, točnije iz okolice Splita i s otoka Lastova. Zadaće posade obuhvaćaju pregled, elaboriranje i nadzor velikih područja pod morem, pronalazak olupina i njihovu daljnju identifikaciju, znanstvena istraživanja, mapiranje i uzimanje uzoraka s morskog dna te srodne istraživačke zadatke. Podsjetimo, u padu EgyptAirova Airbusa A320 na letu MS804 između Pariza i Kaira stradalo je 66 putnika i 10 članova posade. Olupina broda locirana je u srijedu, 15. lipnja, a samo dan kasnije posada broda “John Lethbridge” otkrila je prvu crnu kutiju. Još se nagađa je li se radilo o terorističkom napadu.     

Rone i do 6000 metara dubine  

Posada istraživačkog broda ‘John Lethbridge’ na raspolaganju za pretragu ima cijeli niz profesionalne i stručne opreme koja služi za mjerenje i opis bilo koje vrste voda. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message