Obavijesti

News

Komentari 9

Misterij pada aviona EgyptAira: Hrvati otkrili obje crne kutije...

Misterij pada aviona EgyptAira: Hrvati otkrili  obje crne kutije...
4

Posada broda ‘John Lethbridge’ na čelu s kapetanom, Splićaninom Ratkom Marčetom, došla je do prvih snimki ostataka aviona EgyptAira koji je pao u Sredozemlje. Sad slijedi analiza

VIDEO

Jedan dio crne kutije EgyptAirova zrakoplova pronađen je na dubini od 2970 metara, a 200 metara dublje i drugi, onaj važniji, koji sadrži cilindar sa snimačem glasa.

Nakon što su kompletirali crnu kutiju, poslali su je u Aleksandriju na analizu. Ubrzo je pronađena i druga crna kutija, koja se nalazila u repu aviona i sadrži zapisnik tehničkih podataka zrakoplova. Također je poslana na analizu.

U opsežnoj potrazi za ostacima zlosretnog zraklopova koji je 19. svibnja nestao s radara iznad Egejskog mora sudjelovala je hrvatska posada istraživačkog broda “John Lethbridge”, na čelu s kapetanom, Splićaninom Ratkom Marčetom (56).

On već četiri godine radi u kompaniji Deep Ocean Search. Zadnjih pet godina DOS radi na brojnim istraživanjima u morskim dubinama.

Uz stalno zaposlenu postavu iskusnih i stručnih nadzornika, inženjera i ROV pilota, tvrtku svakodnevno vodi minimalno devet stručnjaka koji rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Istraživački brod “John Lethbridge” jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih u istraživanju nestalih i palih objekata u morima.

Sagrađen je 1966. godine, a dugačak 69 metara s palubom veličine 12 metara. Dnevno zaranja do dubina od maksimalnih 6000 metara, a trenutačno plovi pod Panamskom zastavom.

Posadu broda “John Lethbridge” čine: piloti Jean Pierre Scotto i Cyrille Fuchs, ekspertica Claire Samuel, nadzornik François Macé, rukovoditelj Jeremie Morizet te brojni članovi, od kojih je većina iz Hrvatske, točnije iz okolice Splita i s otoka Lastova. Zadaće posade obuhvaćaju pregled, elaboriranje i nadzor velikih područja pod morem, pronalazak olupina i njihovu daljnju identifikaciju, znanstvena istraživanja, mapiranje i uzimanje uzoraka s morskog dna te srodne istraživačke zadatke. Podsjetimo, u padu EgyptAirova Airbusa A320 na letu MS804 između Pariza i Kaira stradalo je 66 putnika i 10 članova posade. Olupina broda locirana je u srijedu, 15. lipnja, a samo dan kasnije posada broda “John Lethbridge” otkrila je prvu crnu kutiju. Još se nagađa je li se radilo o terorističkom napadu.     

Rone i do 6000 metara dubine  

Posada istraživačkog broda ‘John Lethbridge’ na raspolaganju za pretragu ima cijeli niz profesionalne i stručne opreme koja služi za mjerenje i opis bilo koje vrste voda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)