Obavijesti

News

Komentari 6

Misterij potonule jedrilice kod Žirja: Gdje je nestala posada?

Misterij potonule jedrilice kod Žirja: Gdje je nestala posada?
1

Zbog velike dubine mora od 170 metara na poziciji potonuća nije moguće angažirati ronioce koji bi utvrdili ima li mrtvih u jedrilici. Jedino Državno odvjetništvo može donijeti rješenje da se angažira robot za ronjenje...

VIDEO

Ni nakon tri dana još nitko ne može izvijestiti javnost o okolnostima i uzrocima potonuća sofisticirane i luksuzne jedrilice "Maria" kod otoka Žirja, dužine 12,25 metara i pod zastavom Republike Češke, a koja je u vlasništvu izvjesne tvrtke "Rejviz" s.r.o. iz češkoga grada Brna, piše Šibenski.hr.

Također, nema ni odgovora na pitanje je li na jedrilici, u trenutku potonuća, bilo članova posade i jesu li oni smrtno stradali, ili su se oni spasili i pobjegli iz samo njima znanih razloga, a prije dolaska broda pomorske policije na poziciju potonuća.

Podsjetimo, županijski Centar 112 u utorak je u 9.52 sati s jednog ribarskog broda zaprimio dojavu da dvije nautičke milje južno od žirjanske uvale Stupica vela pluta jedrilica crvene boje koja je većim dijelom bila ispod morske površine. Na površini je bio samo krmeni dio, a na dozivanje ribara s jedrilice se nije nitko odazivao. Do dolaska broda pomorske policije u 10.20 sati, jedrilica je u potpunosti potonula na dno, gdje je dubina mora oko 170 metara. zato nisu mogli utvrditi ni ime, ni nacionalne oznake jedrilice, a ni dati odgovor na pitanje – je li na njoj bilo posade u trenutku potonuća.

U istragu su odmah uključeni službenici lučke kapetanije i pomorske policije, a dan poslije i inspektori krim-policije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oglasila se potom tijekom srijede i Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

- Prema dostupnim podacima pretpostavlja se da se na poziciji potonuća nalazi jedrilica imena "Maria", dužine 12,25 metara, zastave Republike Češke. Budući da se uz očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi i policijska istraga, daljnje informiranje u ovom slučaju bit će dostupne po okončanju službenih postupanja. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora – poručili su iz MRCC-a Rijeka.

Više ljudi je ukralo jedrilicu pod okriljem mraka?

Kako javlja Šibenski.hr, jedrilica "Maria" posljednjih je mjesec dana bila privezana na "divljem vezu" u mjestu Bilice, na obali Prukljanskog jezera, nadomak Šibenika. O njoj je navodno brinuo jedan češki državljanin, koji i stanuje na području Bilica. A da više nije na privezištu u Bilicama, tamošnji mještani primijetili su u utorak ujutro. 

Navodno je u noći s ponedjeljka na utorak, nekolicina stanovnika Bilica sa svog kućnog balkona primijetila da se nešto čudno događa na privezanoj jedrilici, da je na njoj nekoliko ljudi i da je pod okriljem mraka zapravo u  tijeku krađa jedrilice. O svemu su odmah mještani, doznajemo, navodno izvijestili policiju telefonskim pozivom na 192.

Namjerno je potopljena?

Dok policija ne završi službeno istragu i iznese sve pojedinosti, moguće su raznorazne špekulacije oko potonuća jedrilice.

Neki nagađaju da su kradljivci jedrilice kod otoka Žirja doživjeli havariju, spasili se i pobjegli nekim pomoćnim plovilom. Ili su, pak, zajedno s jedrilicom završili na morskom dnu. Drugi pak, vjeruju u opciju, da je zbog mogućih razmirica s vlasnikom jedrilice, ona ukradena i namjerno potopljena kod otoka Žirja.  

Jedrilica "Maria" ima već godinu dana svoju web-stranicu, a na kojoj je vlasnik oglasio njezinu prodaju.

U srijedu je glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor kazala da su prikupljena određena saznanja i da se radi na provjeri dobivenih informacija. Ona je istaknula kako kod istražitelja postoji uvjerenje da u trenutku potonuća na jedrilici nije bilo članova posada, ali je dodala da do okončanja istrage ne treba isključiti ni mogućnost da je jedrilica potonula s posadom.

Zbog velike dubine jedino robot može provjeriti ima li mrtvih

Inače, zbog velike dubine mora od 170 metara na poziciji potonuća nije moguće angažirati ronioce koji bi utvrdili ima li mrtvih u jedrilici. Jedino Državno odvjetništvo može donijeti rješenje da se angažira robot za ronjenje, ako se daljnjom istragom utvrdi da za to ima potrebe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a