Obavijesti

News

Komentari 1

Misterij star 24 godine: Još mu sude za tri ubojstva. Grgić tvrdi da tada nije bio ni blizu Kutine

Misterij star 24 godine: Još mu sude za tri ubojstva. Grgić tvrdi da tada nije bio ni blizu Kutine

Marko Grgić tvrdi da je 454.050 kuna pronađenih kod njega u hladnjaku nakon uhićenja novac koji je promijenio u BiH. Sudili su i Neđi Ajdariću, no postupak je obustavljen

VIDEO

Dvadeset i četiri godine je prošlo od krvavog ubojstva bračnog para Renata Serdarušića (32) i Ingrid Šipek (23), vlasnika mjenjačnice u Kutini, te njihova zaposlenika Gorana Cvrteka (25), a suđenje još traje. Doduše, više neće suditi Banjalučaninu Neđi Ajdariću jer je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici jučer obustavilo kazneni progon protiv njega zbog nedostatka dokaza. Ajdarića su prije 16 godina osudili na 40 godina zatvora. U zatvoru je odslužio sedam godina. Međutim, njegova obrana je godinama upozoravala da je on osuđen na temelju iskaza svjedoka vrlo upitne vjerodostojnosti. Zbog toga je Ajdarić dobio i tužbu protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava te obnovu postupka, a županijsko državno odvjetništvo sada je priznalo ono na što je upozoravala Ajdarićeva obrana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Suđenje staro 24 godine 01:08

No za trostruko ubojstvo i dalje se sudi Marku Grgiću, tadašnjem kondukteru u Hrvatskim željeznicama, koji se "na crno" bavio preprodajom deviza u susjednoj BiH. Prema izmijenjenoj optužnici terete ga da je u noći na 9. listopada 1998. u Ulici A. G. Matoša u Kutini, s još nepoznatim pomagačem, znajući da bračni par u kući drži novac, u nakani da ih usmrti i dokopa se novca, iz Škorpiona kalibra 7,65 mm prvo ubio Gorana Cvrteka, a zatim Renata i Ingrid. Svi troje ubijeni su u svojim krevetima na spavanju s dva hica u glavu.

Velika Gorica: Su?enje za trostruko ubojstvo 1998. godine

Potom je, navodi se u optužnici, Grgić iz kuće uzeo i zadržao za sebe najmanje 454.050 kuna. Već dan nakon ubojstva policija je posumnjala da je Grgić povezan s krvavim zločinom, a u njegovoj kući pretragom su pronašli tih nešto manje od pola milijuna kuna skrivenih u hladnjaku. Taj iznos sada od Grgića potražuju oštećenici.

U svojim obranama Grgić i Ajdarić poriču bilo kakvu povezanost sa zločinom. Grgić je 2000. godine bio oslobođen optužbe, potom je 2005. Vrhovni sud tu presudu poništio i naložio novo suđenje. Grgić je opet uhićen te u jednom trenutku završava u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj gdje će dijeliti sobu s Ajdarićem i Stevom Štulom, budućim krunskim svjedokom na temelju čijeg iskaza su obojica, Grgić i Ajdarić, kasnije pravomoćno osuđeni na 40 godina zatvora. Ajdarić tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i dobiva tužbu, nakon čega Vrhovni sud nalaže obnovu postupku za obojicu okrivljenika. Treće suđenje Grgiću ulazi u završnu fazu. Na jučerašnjem ročištu ostao je kod ranije iznesenih obrana.

Obitelj Serdarušić poznaje od djetinjstva te su imali prijateljske odnose, a najviše se družio s bratom pokojnog Renata, Željkom, kojega je smatrao najboljim prijateljem. Pojasnio je kako je njegova sestra na Renatovu sugestiju otvorila obrt te je planirala otvoriti mjenjačnicu i zalagaonicu. On je uhodavao posao radeći na crno mjenjačke poslove te je davao pozajmice uz kamatu. U to vrijeme u BiH su uveli konvertibilnu marku te se moglo zaraditi mijenjanjem deviza u kune zbog čega je imao veću količinu novca kod kuće. Na dane 8. i 9. listopada uopće nije bio u Kutini već u BiH, a u kući Serdarevića bio je 6. listopada, dva dana prije ubojstava.

- Renato mi je bio prijatelj, a isto tako i cijela njegova obitelj. Teško mi je zbog ovoga što im se dogodilo i što netko uopće može pomisliti da bih ja počinio ova djela - govorio je Grgić u svojoj obrani 2000. godine. Pojasnio je i da futrolu za okvire ima od 1991., a streljivo kalibra 7,65 mm iz jednog sanduka iz barutane u Bjelovaru. Oboje je kući donio tijekom rata.

Velika Gorica: Suđenje za trostruko ubojstvo 1998. godine

- U Banja Luku sam 8. listopada nosio najveću količinu maraka i nešto sitno drugih valuta, a maraka je bilo preko 140.000 - govorio je Grgić. Jučer se nije mogao sjetiti točnog iznosa, no naveo je da je svakako imao oko 110 do 115 tisuća maraka.

- Tečaj je u Hrvatskoj u to vrijeme bio 3,75, a u BiH je bio uvijek za oko dva posto viši - odgovarao je Grgić na pitanja tužitelja. Ispričao je i da je automobil, Peugeot 406 bjelovarskih registracija, 8. listopada 1998. oko 21 sat predao prijatelju Niki, koji mu ga je vratio sljedećeg dana oko 10 sati. 

Nije bio siguran u koje je vrijeme 8. listopada krenuo za Banja Luku, no zna kad je prešao granicu u Gradišci jer su mu tamo izdali osiguranje za auto na kojemu piše točno vrijeme. Riječ je o osiguranju koje se izdavalo tijekom prelaska granice iz Hrvatske u BiH prije nego je uvedena tzv. "zelena karta". Tog dana više nije napuštao Banja Luku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao