Obavijesti

News

Komentari 27

Misteriozna smrt tajkuna: Je li se sam ubio ili su ga likvidirali?

Misteriozna smrt tajkuna: Je li se sam ubio ili su ga likvidirali?
1

Tko je ubio Roberta Maxwella, jednog od nabogatijih i najmoćnijih Europljana, kontroverznog biznismena, agenta Mosada i medijskog mogula još uvijek se ne zna. Navodno je pao preko palube u more?

VIDEO

Kad umre iskusni špijun, milijarder i tvorac zakulisnih igara onda smrt možda i nije tek slučaj. Nema dokaza da je Robert Maxwell iznenada umro od infarkta. Nema ni dokaza ni da je slučajno pao preko palube svoje jahte Lady Ghislaine. Ali nema dovoljno dokaza i da ga je netko ubio. A od njegove smrti prošlo je 25 godina. 

‘Robert Maxwell se ubio’, pisalo je u konačnom izvješću koje su sastavili stručnjaci britanskih osiguravajućih tvrtki. Njima je odgovaralo jer jedino u slučaju samoubojstva nisu trebali isplatiti  20 milijuna funti u slučaju smrti.
 
Maxwellovo tijelo pronađeno je 5. studenoga 1991. uz obalu Tenerifea. Detektivi su zaključili da je večer prije sigurno pao preko ograde svoje jahte. Iako se isprava činilo kao samoubojstvo svi dokazi nisu na to upućivali. Robert Maxwell bio je milijarder koji je sasvim sam izgradio veliku karijeru, premda je u vrijeme smrti bio suočen s financijskim krahom. Naravno, tako moćnog i bogatog čovjeka mnogi u mrzili.

Robert Maxwell File Photo

Radio za izraelsku tajnu službu?

Istina, Maxwell je u trenutku smrti imao 68 godina, bio je pod velikim stresom, imao je previše kila, probleme s plućima i infarkt zapravo i ne bi bio neko veliko iznenađenje. No da se to dogodilo, srušio bi se na palubu, a ne bi pao preko ograde u more. 

Britanski patolog pronašao je ozljede na tijelu koje su odgovarale padu s velike visine, što bi pokazivalo da se Maxwell ubio. Ipak, ne može se isključiti ni ubojstvo jer se govorilo da je Maxwell radio za Mossad, izraelsku tajnu službu. Koristio je tajno ime "Mali Čeh" a kao milijarder financirao je pojedine tajne operacije Mosada

Mosad je tražio i specijalnu obdukciju čiji se rezultati i danas drže u tajnosti no ipak je evidentno iz videosnimke koje je dobila obitelj da je Maxwell zadobio snažan udarac u stražnju stranu lubanje nekim tupim oružjem.

Zbog njegovih poslovnih veza s bivšim Sovjetskim Savezom  o njemu se raspitivao i FBI. Bilo je glasina da je održavao bliske veze s KGB-om, sovjetskom tajnom službom. Bio je blizak sa sovjetskim liderima Leonidom Brežnjevom i Mihaelom Gorbačovom te rumunjskim predsjednikom Nicolaem  Ceauescuom. Kad je umro, Gorbačov je kazao za njega da je bio 'impresivna ličnost našeg vremena'.

Činilo se da bi se mnogi rado bili riješili Roberta Maxwella, a što se zapravo dogodilo 'Malom Čehu'u vjerojatno se nikad neće saznati.

Obitelj mu stradala u Holokaustu

Kontroverzni tajkun koji je volio da ga zovu "kapetan Bob" pravog imena Jan Ludvik Hoch, rođen je kao najstariji sin u siromašnoj obitelji ortodoksnih Židova 1923. godine. Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u tada čehoslovačkom selu Solotino u blizini rumunjske granice. 

Kad su Njemci ušli u Prag mladi Ludvik uspio se preko Balkana i Francuske prebaciti do Velike Britanije gdje se u listopadu 1940. priključio britanskoj vojsci. Sudjelovao je u savezničkoj invaziji na Normandiju 1944. a za iskazanu hravrost odlikovan je Vojnim križem. Njegova obitelj ostala je u domovini gdje je nastradala u Holokaustu. Odvedeni su u Auschwitz gdje su i umrli.

Kada je završio rat, promijenio je ime u lan Robert Maxwell te 1945. oženio je protestantkinju Elizabeth Meynard, kćer tvorničara svile iz francuskoga Lyona. U braku su dobili devetero djece. Želio je imati veliku obitelj kako bi na neki način nadoknadio obitelj koju je izgubio u Holokaustu. No obiteljske tragedije ga nisu prestale pratiti. Kći Karine je u dobi od samo tri godine umrla od leukemije, a najstariji sin Michael umro je od posljedica prometne nesreće. Vozač koji je vozio tada 15- godišnjeg mladića zaspao je za volanom. Nakon sedam godina provedenih u komi je umro.

210100708

'Figura mitskih razmjera'

Njegov nemilosrdan uspon u poslovnome svijetu odmah nakon rata. Za samo deset godina Maxwell je bio vlasnik tvrtke Pergamon Press, velikoga međunarodnog izdavača znanstvenih djela. Nakon toga je kupio britansku grupu Mirror, izdavača visokotiražnoga Daily Mirorra. Maxwell je kupio i druge publikacije, među kojima Jerusalem Post i newyorški Daily News. Jedno vrijeme je bio i politički angažiran. Šezdesetih je kao laburist pune četiri godine bio član Parlamenta.

Njegovo izdavačko carstvo proširilo se još više kada je kupio uglednog izdavača knjiga, grupu Macmillan, a planirao se i upustiti u elektronske medije. No, novi poslovi preopteretili su njegove financije i odjednom se našao u golemim dugovima, a cijene njegovih dionica sve više su padale. Progonile su ga banke i vjerovnici a on se u potrazi za mirom i tišinom, odlučio povući na jahtu na kojoj je i skončao.

Sahranjen je uz državničke počasti na groblju u Maslinovoj gori u Jeruzalemu. Za njega je tadašnji predsjednik Izraela Chaim Herzog rekao da je Maxwell bio "figura gotovo mitskih razmjera".

HRH PRINCESS OF WALESwith ROBERT MAXWELLBritish PublisherAt a luncheon at Guildhall to launch the National Aids TrustCOMPULSORY CREDIT: UPPA/Photoshot PhotoCD 279763   03.10.1988 Friday 31st August - 15 years since Dianas death

Ukrao novce iz mirovinskih fondova

Kako bi financirao brojne poslovne pothvate u ujedno držao vjerovnike po strani, Maxwell je ukrao gotovo 900 milijuna funti iz mirovinskih fondova Mirror grupe. Ta njegova krađa otkrivenaje  tek nakon smrti. Britanska vlada isplatila je naknadu umirovljenicima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti