Obavijesti

News

Komentari 61

Misteriozno nestao još 2015.: Zagorski tajkun se vratio kući

Misteriozno nestao još 2015.: Zagorski tajkun se vratio kući
1

Obitelj je Božidara Gorupa posljednji put vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, ali je nestanak prijavila tek dva tjedna kasnije. točnije 2. veljače

VIDEO

Božidar Gorup, prvi zagorski milijarder i vlasnik poslovnog carstva vratio se u četvrtak u Hrvatsku nakon što se za njim tragalo gotovo dvije godine. Tu je informaciju za Jutarnji list potvrdila PU krapinsko-zagorska. 

Po njega je u u inozemstvo išao brat Damir. Osim obitelji, Gorupa su najviše iščekivali brojni dužnici koji od njega potražuju milijunske iznose.

Mislili da je otišao u Dohu pratiti rukometne utakmice

Obitelj ga je posljednji put vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, ali je nestanak prijavila tek dva tjedna kasnije, točnije 2. veljače. Pravdali su to kako je on i inače znao otići od doma, a da ne kaže gdje ide i koliko će ostati.

Nije ostavio ikakvu poruku obitelji, prijateljima ili poslovnim partnerima.  Supruga je prvo mislila da je otišao na Svjetsko prvenstvo u Katar jer je ljubitelj rukometa. No prvenstvo je završilo, a Božidara i dalje nije bilo. 

Upao u milijunske dugove

Obitelj je bila u šoku, uvjerena da ga je netko oteo ili ubio, posumnjali su i na samoubojstvo jer se pročulo da ima financijskih problema. Kako su dani prolazili, na vidjelo je isplivalo da je Božidar Gorup, u poslovnim krugovima poznat kao izuzetno pošten gospodarstvenik, financijski propao. 

Posljednji put viđen na aerodromu u Beogradu

Posljednji trag o Gorupu hrvatska policija ima iz beogradske zračne luke Nikola Tesla, gdje je 25. siječnja 2015. kupio avionsku kartu za Dohu. Karta je plaćena u gotovini na šalteru i Gorup je otputovao u 12.30 sati. Prema snimkama nadzornih kamera na aerodromu, poduzetnik je bio sam i nije djelovao uznemireno. Iz Dohe je odletio za Manilu.

 Na upit hrvatske policije Interpol u Dohi odgovorio je da ga nisu evidentirali. Međutim, moguće je da je u glavnom gradu Katara bio samo u tranzitu i nije prošao kontrolu. 

24sata

'Precijenio kapacitete i tržište'

Gorup je vlasnik nekoliko tvrtki . Bavi se uglavnom poljoprivredom, uvozom žitarica, poljoprivrednog repromaterijala, stočarstvom, a nastavio je s proizvodnjom biodizela. 

Financijsko stanje Gorupovih tvrtki je izuzetno loše. Još prije nestanka je pokušao postići predstečajnu nagodbu, ali su one odbijene. Tvrtka Gorup ima više od 50 sestrinskih tvrtki i sve su one pred propašću. Najveći dužnik je upravo tvrtka Gorup d.o.o. registrirana u Tomaševcu. Za nju su vjerovnici 3. studenog 2015. podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, no rješenje još nije doneseno.

- Nažalost, precijenio je kapacitete i tržište. Preinvestirao je neke projekte i polako počeo padati u probleme. Samo u tvornicu biodizela investirao je deset milijuna eura, a u Rovišću kraj Bjelovara izgradio je prvo bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije. Tu je uložio više od četiri milijuna eura . Puno je uložio i u pšenicu u Ukrajini i njegov pad splet je nesretnih okolnosti. Financijski ga je ubila ukrajinska kriza - otkrio nam je jedan od njegovih bliskih suradnika i dobar poznavatelj Gorupovih poslovanja.

Duguje više od 500  milijuna kuna

- Procjenjujemo da su dugovanja veća od 500 milijuna kuna. Među vjerovnicima je i 7, 8 banaka. Neki vjerovnici potražuju par tisuća kuna, neki par desetaka milijuna – potvrdilo nam je lani, na godišnjicu njegova nestanka, nekoliko Gorupovih vjerovnika koji, međutim, nisu optimistični i ne vjeruju da će uspjeti naplatiti svoja potraživanja.

Zlatno doba Gorup grupe sredinom 2012.

Zlatno doba tvrtke Gorup bilo je sredinom 2012. godine, a njezin vlasnik postao je prvi zagorski milijarder. 

Među najvećim Gorupovim vjerovnicima je njemačka farmaceutska kompanija Bayer. Oni potražuju čak 28 milijuna kuna, te Petrokemija kojoj su ostali dužni gotovo 38 milijuna kuna. Gorup 16.9 milijuna kuna duguje tvrtki Pioneer sjeme te 31.9 milijuna kuna tvrtki Syngenta Agro.

Bio je i politički aktivan

Svojedobno je bio i politički aktivan u HSLS-u . Na lokalnim izborima 2002. ušao je u Županijsku skupštinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa