Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mito i korupcija: Policajci svi redom tvrde - "Nismo krivi!"

"Nismo krivi", ustvrdili su na Županijskom sudu u Zagrebu poduzetnici i policajci optuženi za odavanje tajni iz najtajnijih uskočkih istraga vođenih od 2010. do 2012. godine

Foto: Igor Soban/PIXSELL
38 komentara

Poduzetnici i policajci optuženi za odavanje tajni iz najtajnijih uskočkih istraga vođenih od 2010. do 2012. godine ustvrdili su na Županijskom sudu da "nisu krivi". 

Prvooptuženi je Vlado Rajić, kum ubijenoga Vinka Žuljevića Klice. Prema Uskokovoj optužnici on je s Igorom Mlinarom bio jedna od ključnih karika ovog lanca, posrednik između korumpiranih policajaca i poduzetnika koji su trgovali informacijama.

Riječ je o Damiru Iviću, Željku Bilošu, Stipi Barišiću Moljcu te Josipu Petroviću, konzultantu MOL-a. Na optuženičkoj klupi su i policajci Vjekoslav Drnić, Marko Svalina, Andrea Kožić, Branko Damjanović, Tomislav Jerkić, Selma Abadžić i Slavica Perko. Oni su podatke iz istraga, tvrdi Uskok, davali za mito. Osim novca pojedini optuženici su, tvrdi Uskok, primali i građevinski materijal ili su tražili plaćanje plastičnih operacija.

Odvjetnici svih optuženih su potom predložili sucu Tomislavu Juriši da iz spisa izdvoji po njima nezakonite dokaze. Ivan Stanić, branitelj petooptuženog Marka Svaline, je pak prije nego da podnesak za izdvajanjem nezakonitih dokaza predložio da sud od PNUSKOK-a pribavi cjelokupne predmete vezane za operativne akcije "Bijelo", "Talpa" , "Jež" i "Klevin" s popisima pismena u tim spisima.

- Svalina je bio djelatnik PNUSKOK-a i raspolagao je znanjem da u predmetima nije bilo dovoljno činjeničnog fundusa da bi se moglo krenuti prema Uskoku s određenim radnjama što je i Uskoku bilo poznato - rekao je odvjetnik Stanić pozivajući se i na odluku Vrhovnog suda da je neupitno pravo obrane da kod kontradiktornog raspravljanja propituje postojanje svih zakonskih razloga za otvaranjem mjera poput prisluškivanja i tajnog praćenje osumnjičenika. Suđenje se nastavlja u travnju.
 

Možda vas zanima i ovo:
Message