Obavijesti

News

Komentari 276

Milanović: Ljudi, previše novca trošimo! I tako je već godinama

Milanović: Ljudi, previše novca trošimo! I tako je već godinama
10

Nakon što je ministar Linić najavio povećanje trošarina za 20 lipa, Milanović je rekao kako su čekali da opozicija da konkretna rješenja, ali toga u Hrvatskoj nema

VIDEO

Nakon što je Bruxelles zatražio od Hrvatske da u ovoj godini smanji deficit za još 1,3 milijarde kuna, Vlada je pronašla rješenje na prihodovnoj strani - povećanje trošarina za 20 lipa što bi na godišnjoj razini značilo 480 milijuna kuna, a do kraja 2014. 350 milijuna. Prijedlog 350 milijuna kuna putem naknade za telekomunikacijske operatere će biti na narednoj sjednici Vlade. Ministar prometa mora Vladi dostaviti pravilnik. Na rashodovnoj strani režu se subvencije.

- Ministarstvo financija na rezanju subvencija za HBOR 150 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva 100 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede 100 milijuna kuna i Ministarstvo obrta i poduzetništva 40 milijuna kuna - rekao je Slavko Linić i dodao kako to ne bi trebalo bitnije utjecati na potrošnju privatnih trgovačkih društava i građana.

- Ali utjecat će na gospodarstvo i BDP. Naše projekcije gospodarskog rasta smanjene su s 0.2 na 0. Negativni trend nastavlja se u 2014. - rekao je.

Milanović je nakon toga rekao kako previše trošimo i taj novac moramo negdje pozajmljivati i tako je godinama. Od Hrvatske se traži apsolutno veće odricanje nego i od jedne druge koja je ušla u proceduru. 

- Ponavljam jedino rješenje je smanjenje rashoda, deficit od tri posto je i dalje velik dok ne počnemo stvarati nova radna mjesta.

- Ljudi, previše novca trošimo - rekao je premijer i naglasio kako će čuvati najranjivije, ali moramo nešto učiniti. 

- Nitko, iako smo slušali, nije u Saboru rekao konkretna rješenja u dvije i pol godine. Prema tome, netko u državi treba donositi odluke, a to je Vlada, iako očekujemo input od opozicije, ali toga kod nas nema - dodao je Milanović. 

Osvrnuo se na svoju intervenciju za Poreznu upravu. Napomenuo je kako se njegov zahtjev shvatio kao imperativ, a ono što je sada vidio njega potpuno zadovoljava.

- Ja kao premijer koji je u zapovjednom lancu odgovoran za to, a zatim i ministar financija kažem da smo mi sa svoje strane sve napravili  - rekao je i dodao kako više nema komentara na tu temu. Kaže kako je Porezna uprava napravila svoj posao i danas bi napravila tako. Dodao je kako nema daljnjeg utjecaja i dalje neka radi pravosuđe. 

Nacrt konačnog prijedloga Obiteljskog zakona predstavila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je rekla kako će se djeca udaljiti od roditelja koji su toliko neodgovorni da su im djeca završavala na psihosocijalnom tretmanu. Što se tiče medijacije, svaki Centar za socijalnu skrb će se educirati. Medijacija kreće od 1. siječnja 2015. iako Zakon stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

Novina je i da će potencijalni posvajatelji imati određeni kontakt s djetetom kako bi vidjeli je li to funkcionira.

Mjere štednje: Moraju smanjiti deficit  za još 1,3 milijardi kuna

Vlada će u četvrtak na sjednici predstaviti mjere koje bi deficit državnog proračuna trebale smanjiti za dodatnih 1,3 milijardi kuna.  To je zatražila Europska komisija jer je bila nezadovoljna dosadašnjim smanjenjem deficita. 

Vlada te 1,3 milijarde kuna misli prikupiti kombinacijom povećanja prihoda i smanjenja rashoda.

Neslužbeno se doznaje kako će Vlada povećati trošarine na gorivo za 20 lipa po litri benzinskih i dizelskih goriva, a na udaru će se naći i kompanije koje pružaju telekomunikacijske usluge. Plan je povećati koncesijske naknade telekomima s idejom da sav teret padne na kompanije, dakle nešto drukčiji model od onog bivše premijerke Jadranke Kosor koja je telekomima uvela porez od šest posto na pozive i poruke (napomenimo da je Kosoričinu praksu u prvoj godini mandata nastavila i Vlada Zorana Milanovića).

Poljoprivrednicima smanjuju subvencije

Na rashodovnoj strani "nastradat" će poljoprivrednici kojima će biti smanjenje subvencije. Manje novca imat će na raspolaganju i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji će morati srezati neke programe subvencioniranja poduzetnika i gospodarstvenika. Bez dijela budžeta ostat će i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić od kojeg se traži ušteda u investicijama u cestogradnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 276
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije