News

Komentari 115

Mjere za ulazak u Hrvatsku: Tko sve može ući i kakav test treba?

Mjere za ulazak u Hrvatsku: Tko sve može ući i kakav test treba?

Uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke za prijelaz granice uvršteni su i digitalni nomadi i djeca do sedam godina ako su s roditeljima koji imaju negativan test, naveo je Božinović

Osim mjera oko vježbanja i nošenja maski na otvorenom, Stožer je u srijedu objavio i nove mjere oko prelaska granice.

- Donesena je i nova odluka o privremenoj zabrani oko prelaženja granice, obzirom da je tu bilo najviše promjena. Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU. Također, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljeloj bolesti COVID-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao prije. Uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke za prijelaz granice uvršteni su i digitalni nomadi i djeca do sedam godina ako su s roditeljima ili skrbnicima koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili preboljeloj bolesti, a za prelazak preko granice neće morati imati negativan test - rekao je Davor Božinović.

Na pitanje hoće li u Hrvatsku moći ulaziti i oni koji su cijepljeni cjepivima koja nisu registrirana u EU, Božinović je rekao da hoće.

- Ljudi koji su se cijepili i s ruskim i kineskim cjepivom će biti tretirani kao i svi ostali koji su primili druga cjepiva - poručio je i dodao da se razini EU dogovara sve oko tzv. Covid putovnica, ali da nema zajedničkog zaključka kada su u pitanju cjepiva koja nisu odobrena od EU.

Krunoslav Capak je objasnio da zemlje članice imaju mogućnost same odlučiti, uz uvjet da to mogu certificirati. 

- Mi smo donijeli odluku da ćemo priznati potvrdu i za ona cjepiva koja nisu registrirana na području EU i to vrijedi od 1. travnja - dodao je Capak.

Najčitaniji članci