News

Komentari 13

Mještani ne daju da im odsjeku lipe: 'U njima je sova koju smo spasili i gledali njen prvi let!'

Mještani ne daju da im odsjeku lipe: 'U njima je sova koju smo spasili i gledali njen prvi let!'

Stanovnici Podravskih Sesveta, njih oko 1700, ponosni su na svoj drvored lipa koji se proteže od lokalne crkve na Trgu bana Jelačića do kraja Trga Vladimira Nazora

Hoće li lipe u Podravskim Sesvetama izazvati razdor koji će voditi u bunu, poput one koju je pod povijesnom lipom u Gornjoj Stubici pokrenuo Matija Gubec?

Stanovnici Podravskih Sesveta, njih oko 1700, ponosni su na svoj drvored lipa koji se proteže od lokalne crkve na Trgu bana Jelačića do kraja Trga Vladimira Nazora.

Zato su nezadovoljni odlukom da se sruši drvored lipa starih više od 70 godina na Trgu kralja Tomislava. Presuđeno je na vijeću da se gotovo 17 lipa “skrati” u korijenu i odveze na pilanu.

- U prijedlogu uređenja Trga kralja Tomislava glasali smo za odluku da se postavi nova staza i tribina na nogometnom igralištu, ali nismo mislili da će se posegnuti za pilom i porušiti drvored koji nikome ne smeta - govore nam Vlado Halusek (57), predsjednik Općinskog vijeća i Branko Rođak (63).

- Ako treba, stat ćemo i traktorima u obranu stabala - kategoričan je Rođak. 

Obitelj Miloš pokazuje nam lipu ispred svoje kuće, na koju se, kažu, često vraća sova ušara, kojoj su spasili život, othranili je i gledali njezine prve pokušaje leta.

Mladen Sitek, zamjenik načelnika Općine Podravske Sesvete, koji je začetnik ideje da se sve riješi motornom pilom, rekao nam je da to nije konačna odluka i da se čeka projekt koji su naručili. 

Nadajmo se da lokalni moćnici neće ići kontra većine vijećnika i da će lipe, u promjeru debele da ih troje ruku ne može obuhvatiti, ipak i dalje ostati znak prepoznatljivost Podravskih Sesveta, u blizini Drave.

Najčitaniji članci