Obavijesti

News

Komentari 211

Nestali bez traga: Majka (18) je ušla u Dom i uzela svoju bebu

Nestali bez traga: Majka (18) je ušla u Dom i uzela svoju bebu
3

Dijani (18) je djevojčicu odmah nakon rođenja, prije deset mjeseci, oduzeo Centar za socijalnu skrb i smjestio je u Dom. Majka je bebu isprva posjećivala svaki dan

VIDEO

Dijana Radelić (18) posjetila je na Badnjak desetomjesečnu kćer u zagrebačkom Dječjem domu u Nazorovoj ulici. Izašli su u dvorište i otad im se gubi trag.

- Ona je, osim u našim prostorijama za posjete, smjela posjećivati dijete i družiti se s njim i u dvorištu doma - rekla nam je socijalna radnica Maja Brezović. 

Smjela je s djetetom izaći u dvorište doma bez nadzora, kaže socijalna radnica

Mladoj majci djevojčicu je odmah nakon rođenja, prije deset mjeseci, oduzeo Centar za socijalnu skrb i smjestio je u Dječji dom. Dijana, koja je prijavljena na zagrebačkom Kozari putu, bebu je isprva posjećivala svaki dan, a poslije sve rjeđe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U zadnje vrijeme u posjete je dolazila jedanput u tjedan do deset dana. 

Na Badnjak je djevojčicu izvela na dopuštenu igru u dvorištu ispred doma tijekom posjeta između 13 i 15 sati i više se nije vratila. Djelatnici doma odmah su obavijestili policiju. 

Policija je poduzela propisane mjere, ali ni pet dana od nestanka majka i beba nisu pronađene.

Već dva mjeseca policija traži 14-godišnju majku i njezina sinčića 

Još je više, dva mjeseca i deset dana, prošlo od nestanka još mlađe majke Zvjezdane Oršoš (14) i njezina sina. Oni su oboje bili smješteni u materinskom domu Dječjeg doma u Nazorovoj, iz kojeg je Zvjezdana s dječačićem zamotanim u svijetloplavu dekicu otišla 17. listopada.

Ni njih policija još nije pronašla. Nestala Zvjezdana Oršoš prijavljena je u Svetom Đurđu blizu Varaždina.

U slučaju Dijane Radelić, u domu su se držali mjera koje je propisao Centar za socijalnu skrb, prema kojima je majka smjela izvesti dijete u dvorište na igru.

- Neki roditelji djecu smiju posjetiti samo unutar doma, i to pod nadzorom. Drugi ih smiju izvesti na dvorište, bez nadzora, a neki djecu mogu povesti doma i na vikend - pojasnila nam je Brezović te dodala da na porti doma postoji popis, na kojem za svako dijete poimence piše kakvi su mu posjeti dopušteni.

- U svim sličnim slučajevima djecu je policija pronašla za nekoliko dana - rekli su nam u Dječjem domu.

Dom je spas za mlade majke, bebe i trudnice

Maja (19) pažljivo na rukama drži četveromjesečnu kćerkicu Leonelu i nježno je ljubi. Ona je jedna od nekoliko mladih majki koje su živjele u materinskom domu, smještenom u prizemlju zagrebačkog Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj. 

U domu ima i trudnica, a svima im je zajedničko da nemaju smještaj kao ni podršku unutar vlastitih obitelji. Maja je punih 11 godina živjela u udomiteljskoj obitelji. Iako vezana uz svoju udomiteljicu, od straha joj je zatajila da je trudna. Tajnu je uspjela sačuvati do samog porođaja. Liječniku nije išla, a o porođaju nije znala ništa. 

- Priznala sam udomiteljici kad je porođaj počeo. Jako mi je zamjerila što joj nisam priznala trudnoću - priča Maja, koja je nakon toga morala otići iz udomiteljske obitelji. 

Punih 17 dana živjela je u bolnici jer nije imala kamo, a onda joj je Centar za socijalnu skrb našao smještaj u Nazorovoj. 

Maji je, kao i drugim mladim majkama, bilo omogućeno da u domu živi dok dijete ne napuni godinu dana. U timu materinskog doma su medicinska sestra, pedijatar, psiholozi, pedagozi, fizioterapeuti, logopedi... 

Voditeljica doma i socijalna radnica Vesna Šugar, kaže da svi zajedno imaju zadatak osnažiti majke, ohrabriti ih da ostanu uz svoje dijete te pronaći rješenje za njezinu budućnost. U domu maksimalno izlaze u susret i čuvaju djecu dok majke idu u školu ili rade. Na raspolaganju su i nakon što majka napusti dom. 

Maja je završila srednju školu i otišla je iz doma. Treba prehraniti sebe i kćerkicu. Svi koji joj žele pomoći mogu uplatiti novac na tekući račun broj 3206837082 u Erste banci (Maja Javor).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1