Obavijesti

News

Komentari 30

Mlade studente ubila struja: 'Žrtva ne mora ni taknuti žice, opasno je sve u krugu 2 metra'

Mlade studente ubila struja: 'Žrtva ne mora ni taknuti žice, opasno je sve u krugu 2 metra'

Mladić (21) poginuo je u četvrtak, a sljedećeg dana i prijatelj koji ga je krenuo tražiti. U svojoj brošuri HŽ upozorava da su električni vodovi iznad vagona opasni zbog vrlo visokog nazivnog napona od 25.000 volti

Velika tragedija potresla je zagrebačku akademsku zajednicu. Dvojica studenata Hrvatskih studija preminula su na željezničkom kolodvoru u blizini Sveučilišnog kampusa na Borongaju. Prvo je u četvrtak stradao 21-godišnjak, a sljedećeg dana njegov 22-godišnji kolega, koji ga je s prijateljima krenuo tražiti.

Kako je objavila zagrebačka policija, u četvrtak 17. ožujka u 7.25 sati na Maksimiru u Ulici kneza Branimira, na teretnim kolosijecima željezničkog kolodvora Zagreb-Borongaj, na tlu između četvrtog i petog kolosijeka, uz teretne vagone pronašli su tijelo tada nepoznate muške osobe.

Na tijelu nisu pronašli tragovi koji bi upućivali da je smrt nastupila kao posljedica kaznenog djela, a nakon obavljenog očevida tijelo su prevezli u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb radi utvrđivanja identiteta. Utvrdili su da je riječ o 21-godišnjaku te da je preminuo od posljedica strujnog udara visokog napona kojim je opskrbljen kolosijek putem kontaktne mreže.

Hrvatski studiji na svojim su stranicama te na društvenoj mreži objavili obavijest o smrti studenta Nikole Michaela Sušeca.

Studenti u Zagrebu poginuli od strujnog udara: 'Michael i Jerko bili su vedri i pošteni dečki'
Studenti u Zagrebu poginuli od strujnog udara: 'Michael  i Jerko bili su vedri i pošteni dečki'

- Dekan Fakulteta hrvatskih studija obavještava da je izvrstan student I. godine kroatologije i filozofije i kulture Fakulteta hrvatskih studija, useljenik u Hrvatsku Nikola Michael Sušec tragično stradao u Zagrebu u srijedu 16. ožujka 2022. u 21. godini života. Rođen je u Eugenu, na zapadu savezne američke države Oregon 13. studenoga 2001. Završio je s izvrsnim uspjehom Katoličku srednju školu otaca marista u Eugenu (2016.–2020.) i upisao se na naš Fakultet kao pripadnik hrvatskoga iseljeništva u SAD-u u kvoti Hrvata izvan RH. U prvom semestru stekao je 34 boda po ECTS-u s prosječnom ocjenom 4,5. Pamtit ćemo njegov vedar lik, ljudskost, susretljivost, komunikativnost, srčanost i domoljublje - napisali su te izrazili sućut njegovim roditeljima.

Zagrebačka policija je u petak iza 8 sati ujutro zaprimila dojavu da je na Maksimiru u Ulici kneza Branimira, na teretnim kolosijecima željezničkog kolodvora Zagreb-Borongaj pronađeno tijelo 22-godišnjaka.

- Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja, potvrđeni su navodi iz dojave te su policijski službenici obavili očevid. Prema do sada prikupljenim informacijama, utvrđeno je kako je u društvu s još dvojicom mladića išao tražiti prijatelja koji je nestao dan ranije. Prilikom navedenog, dolaskom do mjesta događaja, 22-godišnjak se popeo na vagon i smrtno stradao - izvijestila je policija. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o studentu s Visa.

- Dekan Fakulteta hrvatskih studija obavještava da je student II. godine povijesti i filozofije i kulture Fakulteta hrvatskih studija iz Komiže Jerko Kučić tragično stradao u Zagrebu u petak 18. ožujka 2022. u 23. godini života. Rođen je u Splitu 14. srpnja 1999. Završio je srednju školu Antuna Matijaševića-Karamanea u Visu i godine 2019. upisao je dvopredmetni preddiplomski sveučilišni studij povijesti i filozofije i kulture. Pamtit ćemo njegovo poštenje, druželjubivost, optimizam i brižnost - obavijestili s s Hrvatskih studija te izrazili sućut njegovoj majci.

Ne treba ni dodirnuti žice

Nažalost, to nije prvi puta da su mladi ljudi nastradali od strujnog udara na željezničkim kolodvorima s teretnim vagonima. Prošle godine u siječnju u Slavonskom Brodu teško je ozlijeđen 18-godišnjak. Nakon što se popeo na vagon udario ga je strujni udar. Završio je u bolnici s po život opasnim ozljedama, teškim opeklinama po licu i tijelu te se nalazio u induciranoj komi.

U svojoj brošuri "Opasnosti od strujnog udara uz prugu" Hrvatske željeznice upozoravaju da su električni vodovi iznad vagona opasni zbog vrlo visokog nazivnog napona od 25.000 volti. Podsjećaju da žrtva ne mora dodirnuti žice da bi stradala jer promjer opasnosti obuhvaća čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom.