Obavijesti

News

Komentari 56

Mladi Delničani humanitarci: Nemaju za kavu, ali daruju krv

Mladi Delničani humanitarci: Nemaju za kavu, ali daruju krv
4

Trend su pokrenuli još 2008. članovi udruge Re-Volt i bikeri Mountain riders. Počeli su grupno odlaziti na vađenje krvi. Sada po akciji prikupe preko 300 doza

VIDEO

Tri puta godišnje na akcije dobrovoljnog darivanja krvi odazove se veliki broj mladih Delničana. Trend su pokrenuli još 2008. članovi udruge Re-Volt i delnički bikeri Mountain riders. Počeli su grupno odlaziti na vađenje krvi. 

Po jednoj akciji se skupi preko 300 doza

- Isprva nas je došlo nekoliko, no kako smo to počeli oglašavati kroz nekoliko godina broj davatelja se enormno povećao - rekao je Stjepan Grevinger (32) predsjednik udruge mladih Re-Volt. Na počecima odlazaka u Delnicama bi se prikupilo oko 120 doza po jednoj akciji, a sada ta brojka premašuje 300 doza. Za malo mjesto kao što su Delnice, u kojem živi pretežno staro stanovništvo broj od 962 doze krvi koje su prikupljene u 2013. godini je ogroman. Što je specifično da na svako darivanje dolaze novi mladi, koji su tek navršili 18 godina. 

Revolt protiv apatije

- Udrugu smo pokrenuli prije sedam godina jer se ništa nije događalo, i samo ime kaže revolt protiv apatije, počeli smo organizirati koncerte, nogometne turnire, pa zatim i humanitarne akcije, a darivanje krvi je jedan od lajtmotiva - objašnjava Stjepan i dodaje kako broje tridesetak aktivnih članova. Na vađenje krvi članovi su deset puta išli grupno, no neki od njih broje 15 pa i 20 darivanja. Delnice su po darivanju krvi u vrhu županije, potvrdili su nam u gradskom Crvenom križu koji je i organizator tih akcija. 

- Ne mogu vam reći koliko je to oduševljenje kada pogledate prepun hodnik ispred dvorane gdje se daruje krv, a tamo čekaju sve mladi ljudi. Ovog proljeća smo imali 11 novih darivatelja, što je uistinu velik broj - rekla je Blaženka Bukovac ravnateljica Crvenog križa Delnice. Ravnateljica nije krila oduševljenje i ponos što mladi ljudi iz njezinog kraja ustraju u humanim gestama, iako im je život i perspektiva za zapošljavanje jako teška.

Darivanje krvi posvetili svima koji su pomogli Gorskom kotaru u vrijeme nepogode

- Evo nemamo za kavu, ali darujemo krv - šalili su se okupljeni mladići na sastanku za intervju u kafiću, u kojem niti jedan nije naručio piće. Zbog velikih vremenskih neprilika, darivanje u Delnicama je ove godine kasnilo, pa se umjesto u veljači održalo početkom ožujka, a zbog daljnjeg nedostatka struje, nisu mogli darivanje organizirati ni u Lokvama ni u Skradu, nego samo u Delnicama. Pristupilo je 329 ljudi, 42 je odbijeno zbog zdravstvenih razloga jer je proljeće tradicionalno doba virusa, dobiveno je 287 doza krvi, uz to došlo je 11 novih mladih darivatelja, što je po riječima ravnateljice Crvenog križa ogroman uspjeh. Ovo posljednje darivanje krvi članovi udruge su posvetili svima koji su pomogli Gorskom kotaru u vrijeme posljednje nepogode, a to su: vatrogasci, šumari iz Hrvatskih šuma, djelatnici HEP-a i pripadnici HGSS-a.

Rade i skulpture od snijega

Članovi udruge Re-Volt prošle su zime organizirali prvo natjecanje u izradi skulptura od snijega. Ove godine je događaj otkazan zbog lošeg vremena, nedostatka snijega i devastacije ledom. No za iduću godinu, tvrde, imaju velike planove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije