Obavijesti

News

Komentari 47

Mladi Jastreb: U Vukovaru se ćirilica nikada ne smije uvesti!

Mladi Jastreb: U Vukovaru se ćirilica nikada ne smije uvesti!
3

Ne želimo ozakoniti rezultate ratnih zločina i etničkog čišćenja tog područja za vrijeme rata. Svaka vlast ima maćehinski odnos prema Vukovaru, rekao je Borković

VIDEO

Ratni zapovjednici 204. vukovarske brigade, predvođeni brigadirom Brankom Borkovićem, u potpunosti podržavaju Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i protive se uvođenju ćirilice. 

– Oni koji su svoju ideologiju provodili porukama ispisanim na ćirilici sada moraju poštovati zemlju u kojoj žive i obilježja ove zemlje, a to su himna, zastava, grb, jezik i pismo, jer ispod ovih obilježja spava 20 tisuća ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu. Vrlo dobro znali su se snaći kad su Hrvatsku rušili i palili, pa moraju i sada, kad smo je mi sami obnovili. I zato se pitamo zar je moguće da državni vrh selektivno provodi zakone – kazao je Mladi Jastreb. 

– Ne želimo ozakoniti rezultate ratnih zločina i etničkog čišćenja tog područja za vrijeme rata i zato se ćirilica u Vukovaru ne smije uvesti nikada – rekao je Borković, dodajući da je svaka vlast imala maćehinski odnos prema Vukovaru, javlja Večernji list

– Mi smo formalno, prema nalazima tzv. Manolićeve komisije, izdajnici, a trebalo nam je i 15 godina da dobijemo status postrojbe – upozorio je Borković i upitao se što je s pravima hrvatske manjine u Srbiji koja se ne poštuju, a u međudržavnim odnosima, kazao je, trebao bi vladati reciprocitet. 

– Područje Srijema u Srbiji također je područje gdje žive Hrvati, koji nemaju nikakva nacionalna prava – rekao je Borković pa ustvrdio kako je srpska manjina uvučena u hrvatsku vlast, što joj je omogućio bivši premijer Sanader. 

Također je rekao da sadašnjoj vlasti “situacija oko ćirilice u Vukovaru” služi za skretanje pozornosti javnosti s teškoga gospodarskog stanja, ali da vukovarski branitelji ne žele dodatno radikalizirati situaciju u zemlji. 

Član Stožera Vlado Iljkić podsjetio je da su Vukovarci “učinili sve što je u njihovoj moći da ovu frustraciju riješe u sklopu zakona”, zbog čega su od Ustavnog suda zatražili moratorij na 20 godina, a od Sabora i raspravu, ali bez odjeka. 

Stoga su objelodanili i imena nekih osoba s popisa stanovništva Vukovara, koji od mirne reintegracije ne žive u Vukovaru jer su se protiv njih vodili ili se još uvijek vode istražni postupci zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin. 

– Zahtijevamo sustavnu provjeru prebivališta jer smatramo da tada neće biti zakonskog uporišta za provedbu dijela Zakona jer će se utvrditi da pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru stvarno ima manje od 33,33 posto – zaključili su članovi Stožera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...