Obavijesti

News

Komentari 5

Mladi tehničari: "I mi ćemo biti uspješni kao Mate Rimac..."

Mladi tehničari: "I mi ćemo biti uspješni kao Mate Rimac..."
7

Na najdugovječnijem i najmasovnijem natjecanju mladih tehničara okupilo se 258 učenika od petog do osmog razreda, koji su se natjecali u 12 kategorija.

VIDEO

Svi vi ste odabrani kao najbolji učenici u svojim školama i imate sve preduvjete da postignete izniman uspjeh u životu.

Rekao je to predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić nadarenim učenicima okupljenim na ovogodišnjem 58. natjecanju mladih tehničara u Primoštenu. Na najdugovječnijem i najmasovnijem natjecanju osnovnoškolaca okupilo se 258 učenika od petog do osmog razreda, koji su se natjecali u 12 kategorija.


- Tko zna, možda se među vama krije neki budući Mate Rimac. Bio sam mu mentor koji ga je odveo na natjecanje mladih tehničara prije točno deset godina - proručio je učenicima Vlainić.

Rimac, koji je u ožujku na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi predstavio najbrži električni automobil Concept_One, je 2006. godine kao srednjoškolac osvojio prva mjesta na državnom i županijskom natjecanju za elektrotehniku. Bio je proglašen najboljim elektrotehničarom svoje generacije u Hrvatskoj te godine, predstavljajući Samobor i svoju školu.

- U Primoštenu su najbolji od najboljih. Čak 7683 nadarena učenika sudjelovala su u školskim i županijskim prednatjecanjimana, a sad se ovdje među 258 najboljih izdvajaju najbolji. Vjerujem da će 90 posto djece koja su sudjelovala sutra postati inženjeri, a pobjednici u 12 kategorija, najbolji od najboljih, sutra voditi hrvatsku industriju, građevinu i znanost - rekao nam je Žarko Bošnjak, tajnik Hrvatske zajednice tehničke kulture.


Na natjecanju su pobijedili: Maja Profeta, 6. raz., OŠ Sveti Križ Začretje (maketarstvo i modelarstvo),Karlo Piškorić, 6. raz., OŠ Vladimira Nazora, Križevci (graditeljstvo), Nikolina Novak, 7. raz., OŠ Štrigova (obrada materijala), Marko Perišić, 7. raz., OŠ Vjekoslava Paraća, Solin (strojarske konstrukcije), Zvonimir Haramustek, 8. raz., OŠ Miroslava Krleže, Čepin (elektronika), Josip Rojtinić, 8. raz., OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina (elektrotehnika), Josip Smetiško, 6. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb (robotika), Sven Palac, 7. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb (automatika), Marie Kinkela, 8. raz., OŠ Vladimira Gortana, Rijeka (fotografija), Marina Hajdarović, 7. raz., OŠ Jure Kaštelana, Zagreb (modelarstvo), Josip Capan, 7. raz., OŠ Tenja (orijentacija i komunikacija), Grgur Premec, 7. raz., I. OŠ Dugave, Zagreb(robotsko spašavanje žrtve).
Učenici su se u Primoštenu natjecali u maketarstvu i modelarstvu, graditeljstvu, obradi materijala, strojarskoj konstrukciji, elektrotehnici, elektronici, robotici,automatici, fotografiji, modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina, orijentaciji i komunikaciji te robotskom spašavanju žrtve.

- Konstruirao sam robot s elektromotorima i kotačima te ga programirao za spašavanje žrtve. On pomno prati crtu, zaobilazi sve prepreke, pronalazi žrtvu, izvlači je iz ruševina i smješta u sigurnu zonu - objašnjavao je uz još mnoštvo sitnih tehničkih detalja Patrik Kralj (11), učenik 5. razreda Osnovne škole Župa dubrovačka. 


Leon Vlašić (14), učenik Osnovne škole Štrigova, napravio je robota koji zaobilazi prepreke, savladava ležeće policajce, pronalazi žrtvu, odnosi je u sigurnu zonu i odmiče se od nje.

- Programiranjem i robotikom se bavim već dvije godine i vjerujem da imam što pokazati – rekao nam je Leon.

Obojici učenika Rimac je uzor.

Za mlade tehničare iz cijele Hrvatske primoštensko natjecanje bilo je i igra i učenje, a da je velika vjerojatnost da iza ovakve igre slijedi i uspjeh, posvjedočio je Rimac na Facebooku.


- Profesoru Vlainiću, koji me je odveo na natjecanje, bit ću zauvijek zahvalan na tome što je učinio za mene - napisao je na svom profilu svjetski poznati hrvatski inovator i poduzetnik.

Njegovi bivši profesori tvrde da je uspješan i zbog toga što su njegovi talenti na vrijeme prepoznati. Nadaju se da su ove godine u Primoštenu uspjeli motivirati nekog novog Rimca i potaknuti ga na daljnji rad.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)