Obavijesti

News

Komentari 498

Čuo 'genocid' i počeo je vikati na suca: Pustite me da dišem!

Čuo 'genocid' i počeo je vikati na suca: Pustite me da dišem!
9

Ratni zločinac Ratko Mladić pojavio se na haaškom sudu, ali su ga ubrzo udaljili iz sudnice zbog nepoštivanja suda. Urlao je na vijeće da 'nisu sud' i pitao 'tko ste vi?'

VIDEO

Ratko Mladić trebao se u ponedjeljak u 10 sati izjasniti o krivnji po svim točkama optužnice na haaškom sudu. Ratni zločinac bio je bahat od samog početka. Sudac Alfons Orie opomenuo ga je nekoliko puta da ne komunicira s galerijom i morao mu je dva puta govoriti da skine kapu. Mladićeva isprika bila je kako mu je hladno i da je on bolestan čovjek. Teatralno je vikao kako ga vijeće tjera na nemoguće uvjete i tvrdio kako želi komunicirati, ali na ljudski način. Sudac Orie potvrdio je kako ne postoji medicinski razlog koji bi priječio dolazak na sud. Nakon što ga je pitao da se izjasni o krivnji, Mladić je tražio pet minuta za izlaganje, umjesto tri, također, zato što je bolestan čovjek. Stalno je ponavljao kako traži odvjetnike Miloša Šaljića i Aleksandra Međajeva, s kojima će, zajedno sa sinom, pripremiti obranu. Nakon što je sudac Orie počeo čitati točke po kojima je optužen i pročitao 'genocid', Mladić je izgubio živce.

- Pustite me da dišem! Vi niste sud! Tko ste vi?! - urlao je dok su ga izvodili iz sudnice. Umjesto njega, vijeće je u nastavku suđenja izjavilo kako se Mladić ne osjeća krivim po svim točkama optužnice.

Saslušanje pratilo oko 500 ljudi u Sarajevu

Oko 500 građana okupilo se na sarajevskom Trgu Djece Sarajeva gdje su pratili Mladićevo saslušanje. Među njima bilo je najviše onih koji su tijekom proteklog rata izgubili svoje najmilije. Istjerivanje Mladića iz sudnice popratili su pljeskom i odobravanjem, dok su Mladićevo izjašnjavanje pratili uzvici "da Bog da se nikad' ne vratio!". Među okupljenima je bio i Fikret Alić, logoraš logora Trnopolje čija je fotografija iza žice obišla svijet i nakon koje se saznalo za postojanje koncentracijskih logora u BiH.

Posljednja informacija:
10.42
- Sudac Orie nastavio je suđenje, ali su Ratka Mladića udaljili iz sudnice. Po svim točkama optužnice, vijeće se izjasnilo u ime Mladića kako nije kriv. 

10.37 - Sudac Orie počeo je nabrajati po kojim točkama ga se optužuje i čim je spomenuo optužbu za genocid, Mladić ga je prekinuo i počeo vikati 'Pustite me da dišem! i vikati na suca.

- Vi niste sud! Tko ste vi?! - urlao je na vijeće. U tom trenutku, ugasili su zvuk iz sudnice i napravili stanku. 

10.35 - Ako ne prestanete prekidati, morat ćemo razmatrati vaše udaljavanje iz sudnice, rekao je sudac Orie, a Mladić i dalje inzistira na dolasku odvjetnika Šaljića. 

10.30 - Sudac Orie konačno je pitao Mladića je li spreman da počnu s procesom. Mladić mu je odgovorio da mogu raditi što hoće, ali on bez odvjetnika nije spreman.

10.25 - Mladić je pitao koliko ima vremena u minutama da se izjasni. Nakon što je čuo da ima tri minute, rekao je:

- Mogu li ja kao bolestan čovjek dobiti pet minuta da to kažem - rekao je Mladić i dodao kako traži dva odvjetnika, Miloša Šaljića i Aleksandra Međajeva. S njima i sinom želi razgovarati o obrani.

10.20 - Sudac Orie objasnio je Mladiću da je odabrao izjasniti se o krivnji 30 dana nakon prvog pojavljivanja. S tom svrhom je zakazano današnje ročište. 

- U razgovoru o zdravlju dali ste suglasnost da se predoći medicinska dokumentacija do 29. lipnja. Medicinska služba UN-a rekla je da više ne date suglasnost. Službeni nalaz je da nema medicinskog razloga koji bi priječio dolazak pred sud - rekao je.

Sudac Orie opet je upozorio Mladića da se ne obraća galeriji.

- Gospodine Orie, ja vas ne podcjenjujem, ali hladno mi je. Dajte mi da stavim kapu na glavu. Tjerate me na nemoguće uslove. Pola strane tijela mi ne funkcionira. Želim s vama komunicirat ljudskim načinom - rekao je Mladić.

10.15 - Sudac Orie je odbio zahtjev o kasnijem saslušanju Mladića i odbio je da odvjetnik Aleksić napusti sudnicu. 

10.10 - Mladić je odbio kontaktirati sa mnom i ne želi da ja budem prisutan. Nadovezujem se na zahtjev da se odgodi saslušanje, rekao je odvjetnik po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.

10.05 - Sudac Orie je naredio Ratku Mladiću da skine kapu. Mladić ju je skinuo i zatim odmah vratio na glavu. Na kraju je morao popustiti sucu kako bi nastavili sa izjašnjavanjem o krivnji. Ratni zločinac konstantno ometa sud. Sudac ga je upozorio da ima nepotrebnu komunikaciju s galerijom i da gleda u smjeru vijeća.

Ratko Mladić najavio je kako se neće pojaviti na nastavku suđenja u Haagu, rekao je njegov odvjetnik Miloš Šaljić za Reuters. Odvjetnik tvrdi da će bojkotirati izjašnjavanje o krivnji  za zločine u BiH, jer mu nije odobrena lista odvjetnika koje on želi. Dodaje da će pred sud izaći jedino ako ga na to natjeraju, te da će tada reći da ne želi ništa govoriti, piše RTRS.

Mladića po službenoj dužnosti zastupa Aleksandar Aleksić, koji je bio i na prvom ročištu.

Da se Mladić odbio izjasniti o krivnji, sudac Alphons Orie, bi u njegovo ime rekao da se ne osjeća krivim. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 498
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.