Obavijesti

News

Komentari 121

Mladineo se izvukao: Tužitelji zakasnili podignuti optužnicu

Mladineo se izvukao: Tužitelji zakasnili podignuti optužnicu
3

Sud je odbacio optužnicu protiv Vinka Mladinea (72) i Mihe Zrnića Marinovića (58), koje se teretilo da su oštetili Fond za zaštitu okoliša za više od 46 milijuna kuna

VIDEO

Kada Državno odvjetništvo upiše u upisnik kaznenih prijava da je istraga gotova, u roku od 30 dana mora podići optužnicu. Previdom zamjenika zagrebačkog županijskog odvjetnika to ovaj put nije napravljeno.

Tako sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Tanja Pavelin Borzić, nije imala izbora. Odbacila je optužnicu protiv Vinka Mladinea (72) i Mihe Zrnića Marinovića (58), koje je tužiteljstvo teretilo da su Fond za zaštitu okoliša oštetili za više od 46 milijuna kuna.

- Županijska državna odvjetnica pokrenut će stegovni postupak protiv zamjenica odgovornih za propuštanje roka, nakon čega će Državno odvjetništvo podnijeti Županijskom sudu u Zagrebu prijedlog za obnovu postupka protiv Mladinea - priopćili su iz zagrebačkog tužiteljstva.

Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mladinea, u ovom slučaju teretili su da je mimo Zakona o javnoj nabavi od sredine 2006. do 22. studenog 2010. s poduzećem Zrnića Marinovića sklopio više ugovora za izvođenje radova na sanaciji bazena crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu. Prema tvrdnjama tužiteljstva, tvrtka Sirovina odlagalište na taj je način od 1. ožujka 2007. godine do 30. studenog 2010. godine fondu ispostavila 29 privremenih situacija za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora u ukupnom iznosu od oko 125 milijuna kuna.

Na temelju toga, tvrdi tužiteljstvo, sklopljena su dva dodatka osnovnom ugovoru, a potom su prema Mladineovu nalogu bile plaćene ispostavljene privremene situacije. Kao protuuslugu za dobiveni posao Zrnić Marinović je u više navrata Mladineu predao najmanje 900.000 kuna. Tužiteljstvo smatra i da je poduzeće Zrnića Marinovića “zaradilo” 36,9 milijuna kuna (bez PDV-a), a fond je oštećen za 46,2 milijuna kuna.

Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša počeli su propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijuna iz državnih tvrtki i ustanova preko marketinške agencije Fimi media. U optužnici proizašloj iz afere Fimi media, koju je sud više puta vraćao na doradu, Mladinea terete da je fond oštetio za 1,7 milijuna kuna. Zajedno sa Zrnićem Marinovićem optužen je i u postupku koji se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi protiv “kraljice PET ambalaže” Barbare Bešenić, bivše saborske zastupnice HDZ-a.

Uskok ih, s još trojicom, tereti da su se od početka 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru povezali u zločinačko udruženje čiji je cilj bio kroz sustav prikupljanja PET ambalaže sebi i svojim društvima pribaviti milijune kuna tako što su dvostruko naplaćivali PET ambalažu koja nije bila prikupljena i predana koncesionaru, čime su oštetili fond za najmanje 130 milijuna kuna.

Mladinea terete i da je poduzeću Barbare Bešenić neosnovano otpisao dug od 1,3 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos Fond na čijem je čelu bio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.