Mljekari šokirani otkazima iz Megglea: 'Ne znam što će sada biti, strah me je za budućnost' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 220

Mljekari šokirani otkazima iz Megglea: 'Ne znam što će sada biti, strah me je za budućnost'

Mljekari šokirani otkazima iz Megglea: 'Ne znam što će sada biti, strah me je za budućnost'
4

Vlasnik OPG-a Josip Ostojčić kaže da je planirao povećati proizvodnju, ali da sada ne zna što će biti. Župan Ivan Anušić, ali i sindikalisti u Meggleu traže sastanak s upravom, nakon odluke o gašenju proizvodnje

VIDEO

Iz Megglea su jučer objavili kako od početka sljedeće godine gase proizvodnju u Osijeku, a u restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj bez posla će ostati 160 radnika. Uz to, otkazuju i ugovore s kooperantima, malim proizvođačima od kojih su otkupljivali mlijeko. 

Vijest je to koja je šokirala brojne poljoprivrednike i proizvođače, a zbog koje je osječko-baranjski župan Ivan Anušić zatražio i hitan sastanak s upravom Megglea.

- Gospodine moj, evo naježio sam se od ovoga što ste mi rekli. To mi je prvi glas i stvarno ne znam što da vam kažem - rekao je za Jutarnji list Josip Ostojčić, vlasnik OPG-a u selu Prnjavoru.

Ispričao je kako je baš jučer dobio uplatu i pomislio da su pedantni. Kaže da s njima surađuje od 2001. godine i da nikad nisu imali problema, a najavio im je i plan povećanja proizvodnje sa 31 na 40 krava.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Stvarno ne znam što će sada biti. Iskreno, strah me je za budućnost - ispričao je mljekar čija obitelj godišnje proizvede oko 190.000 litara mlijeka.

Župan Anušić zatražio hitan sastanak s upravom Megglea
Župan Anušić zatražio hitan sastanak s upravom Megglea

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine u Meggleu, također je rekla da je ovo veliko iznenađenje za njih te da će danas imati sastanak s radnicima, a nadaju se i sa upravom. No, neki u ovome vide i šansu za proizvođače.

- Ja mislim da je ovo jedinstvena prilika da proizvođači postanu suvlasnici i da u određenom dijelu otkupe tvornicu uz pomoć fondova EU. Iz sredstava za ruralni razvoj može se povući do 5 milijuna eura, kao što su radile Osatina, Žito, Pivac - rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Program ruralnog razvoja RH i dodjela sredstava

Predsjednik Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CRO MILK, Dalibor Janda, gostovao je u Dnevniku Nove TV te je ispričao da se posljednjih godina događaju brojni problemi uz otkup mlijeka.

- Ti problemi vukli su se godinama. Kada gledamo na situaciju na tržištu i što se sve događalo posljednjih godina, tu je situacija s Agrokorom, ali i korona virus, koja je pogodila ne samo mljekarski sektor Hrvatske nego i cijele Europe. Sigurno se zbog toga Meggle odlučio na ovakav potez - kaže Janda i dodaje kako se radi o jednoj vrsti upozorenja o tome u kakvim se poteškoćama nalazi mliječna industrija, a upozorava i na nelojalnu konkurenciju. Janda kaže se nada da ovaj potez Megglea neće smanjiti proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

-  Ulazimo u dio godine koji je siromašniji u proizvodnji mlijeka, manje se mlijeka proizvodi, ali nadam se da ovakvih situacija, da zbog ovakvih problema gubimo proizvodnju mlijeka - neće biti - zaključio je Janda.

Zbog krize: Meggle grupa gasi proizvodnju u RH uz 160 otkaza!
Zbog krize: Meggle grupa gasi proizvodnju u RH uz 160 otkaza!

Iz Megglea su pak za Jutarnji potvrdili da će od 1. siječnja biti na tržištu s  "proizvodima proizvedenim u našim tvornicama u drugim europskim zemljama". 

- U skladu s time zapošljavat ćemo 30-ak ljudi primarno u prodaji te u administraciji - kažu iz kompanije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 220

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.