Obavijesti

News

Komentari 220

Mljekari šokirani otkazima iz Megglea: 'Ne znam što će sada biti, strah me je za budućnost'

Mljekari šokirani otkazima iz Megglea: 'Ne znam što će sada biti, strah me je za budućnost'
4

Vlasnik OPG-a Josip Ostojčić kaže da je planirao povećati proizvodnju, ali da sada ne zna što će biti. Župan Ivan Anušić, ali i sindikalisti u Meggleu traže sastanak s upravom, nakon odluke o gašenju proizvodnje

VIDEO

Iz Megglea su jučer objavili kako od početka sljedeće godine gase proizvodnju u Osijeku, a u restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj bez posla će ostati 160 radnika. Uz to, otkazuju i ugovore s kooperantima, malim proizvođačima od kojih su otkupljivali mlijeko. 

Vijest je to koja je šokirala brojne poljoprivrednike i proizvođače, a zbog koje je osječko-baranjski župan Ivan Anušić zatražio i hitan sastanak s upravom Megglea.

- Gospodine moj, evo naježio sam se od ovoga što ste mi rekli. To mi je prvi glas i stvarno ne znam što da vam kažem - rekao je za Jutarnji list Josip Ostojčić, vlasnik OPG-a u selu Prnjavoru.

Ispričao je kako je baš jučer dobio uplatu i pomislio da su pedantni. Kaže da s njima surađuje od 2001. godine i da nikad nisu imali problema, a najavio im je i plan povećanja proizvodnje sa 31 na 40 krava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Stvarno ne znam što će sada biti. Iskreno, strah me je za budućnost - ispričao je mljekar čija obitelj godišnje proizvede oko 190.000 litara mlijeka.

Župan Anušić zatražio hitan sastanak s upravom Megglea
Župan Anušić zatražio hitan sastanak s upravom Megglea

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine u Meggleu, također je rekla da je ovo veliko iznenađenje za njih te da će danas imati sastanak s radnicima, a nadaju se i sa upravom. No, neki u ovome vide i šansu za proizvođače.

- Ja mislim da je ovo jedinstvena prilika da proizvođači postanu suvlasnici i da u određenom dijelu otkupe tvornicu uz pomoć fondova EU. Iz sredstava za ruralni razvoj može se povući do 5 milijuna eura, kao što su radile Osatina, Žito, Pivac - rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Program ruralnog razvoja RH i dodjela sredstava

Predsjednik Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CRO MILK, Dalibor Janda, gostovao je u Dnevniku Nove TV te je ispričao da se posljednjih godina događaju brojni problemi uz otkup mlijeka.

- Ti problemi vukli su se godinama. Kada gledamo na situaciju na tržištu i što se sve događalo posljednjih godina, tu je situacija s Agrokorom, ali i korona virus, koja je pogodila ne samo mljekarski sektor Hrvatske nego i cijele Europe. Sigurno se zbog toga Meggle odlučio na ovakav potez - kaže Janda i dodaje kako se radi o jednoj vrsti upozorenja o tome u kakvim se poteškoćama nalazi mliječna industrija, a upozorava i na nelojalnu konkurenciju. Janda kaže se nada da ovaj potez Megglea neće smanjiti proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

-  Ulazimo u dio godine koji je siromašniji u proizvodnji mlijeka, manje se mlijeka proizvodi, ali nadam se da ovakvih situacija, da zbog ovakvih problema gubimo proizvodnju mlijeka - neće biti - zaključio je Janda.

Zbog krize: Meggle grupa gasi proizvodnju u RH uz 160 otkaza!
Zbog krize: Meggle grupa gasi proizvodnju u RH uz 160 otkaza!

Iz Megglea su pak za Jutarnji potvrdili da će od 1. siječnja biti na tržištu s  "proizvodima proizvedenim u našim tvornicama u drugim europskim zemljama". 

- U skladu s time zapošljavat ćemo 30-ak ljudi primarno u prodaji te u administraciji - kažu iz kompanije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a