Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
258 komentara

MMF: U Hrvatskoj je još gore, hitno su potrebni novi rezovi

Pozitivno se ocjenjuju smanjenje plaća u javnom sektoru i planirane reforme. No, novode kako se mora obuzdati potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Reuters
Foto: Reuters
258 komentara

Gospodarski uvjeti u Hrvatskoj u posljednje su se vrijeme pogoršali. Hrvatska mora ubrzati provedbu strukturnih reformi kako bi poboljšala srednjoročne izglede i iskoristila prednost pristupanja EU. Uz daljnju fiskalnu konsolidaciju, prednost treba dati reformama usmjerenima na povećanje participacije radne snage, poboljšanje funkcioniranja tržišta rada i smanjenje prepreka za ulaganja. Stoji to u Zaključnoj izjavi koju je Misija MMF-a objavila nakon posjeta Hrvatskoj, javlja HRT

MMF smatra da su najavljeno smanjenje plaća u javnom sektoru i planirane reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava koraci u pravom smjeru. Ipak, drže da su prijeko potrebni novi rezovi kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Jačanje gospodarske aktivnosti u 2013. ponajviše bi ovisilo o pravovremenoj realizaciji planiranih velikih ulaganja javnog sektora, dodaje se u Izjavi MMF-a.  

U mirovinu sa 67 - i žene i muškarci

MMF podržava plan Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina za muškarce i žene, tempom od šest mjeseci po godini, prekine indeksaciju privilegiranih mirovina i pojača kontrolu nad zloupotrebljavanim sustavom invalidskih mirovina. Važno je da te reforme stupe na snagu već u drugoj polovici 2013. 

Isključiti poduzeća iz kolektivnih ugovora

Također, smatraju kako su izmjene Zakona o radu mogle biti ambicioznije u pogledu smanjenja troškova zapošljavanja i otpuštanja, uključujući otpuštanje zbog slabog radnog učinka, i omogućavanja poduzećima da se isključe iz primjene opterećujućih kolektivnih ugovora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message