Obavijesti

News

Komentari 70

MMF upozorava: Euro možda neće preživjeti dužničku krizu

MMF upozorava: Euro možda neće preživjeti dužničku krizu
3

Predsjednik Europske komisije Barroso upozorio je njemačku kancelarku da svi trebaju uložiti napore kako bi u četvrtak donijeli mjere za spas Grčke i eurozone

VIDEO

Međunarodni monetarni fond u svojem je posljednjem izvješću objavio kako je eurozona u ozbiljnoj krizi te da postoji mogućnost da euro ne preživi goreću dužničku krizu, javlja Washington Post. Upozoravaju kako bi trebalo početi razmišljati i o mogućem raspadu eurozone.

Barroso upozorio Merkel

Europa i svijet u strahu su da će, umjesto da se na sastanku šefova država ili vlada euroskupine u četvrtak u Bruxellesu donesu uvjerljive mjere za spašavanje Grčke, neodlučnost njemačke savezne kancelarke Angele Merkel najozbiljnije ugroziti zajedničku valutu euro.

- Ne može jedan spektakularan sastanak sve riješiti, trebat će i dalje tražiti mjere - izjavila je Merkel u utorak. Na to ju je odmah nazvao američki predsjednik Barack Obama ne bi li je upozorio da je "važno učinkovito uzvratiti na ovu krizu". I predsjednica Međunarodnoga monetarnog fonda Christine Lagarde, koja će sudjelovati na samitu euroskupine, ustvrdila je da bi "zastoji u rješavanju ove krize skupo stajali i eurozonu i svjetsko gospodarstvo".

Za slučaj da Merkel nije shvatila poruku, u srijedu se pred bruxelleskim dopisnicima nenajavljeno ukazao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso i prenio dramatičnu poruku.

- Nitko ne treba imati iluzije: stanje je vrlo ozbiljno i zahtijeva odgovor te pun angažman svih na samitu. U suprotnome negativne će se posljedice osjetiti u u svim kutovima Europe i šire. Najmanje što moramo učiniti u četvrtak jest jasno predstaviti mjere za osiguranje održivosti grčkoga novčarstva, provedivost i granice uključenja privatnoga sektora, veću gipkost Europskoga fonda za novčarsku održivost (EFSF), mjere za popravljanje stanja u bankarskome sektoru gdje je to još potrebno te za osiguranje likvidnosti bankarskoga sustava. Vijeće EU mora također poslati jasan i nedvosmislen znak da će zaključiti paket gospodarskog upravljanja s Europskim parlamentom - rekao je Barroso i naglasio da "većina tih odluka spada u mjerodavnost država članica". Uslijedila je prilično nedvosmislena kritika kancelarke Merkel.

- One su rekle da će učiniti sve što je potrebno da se zajamči postojanost eura. Sada je vrijeme da to obećanje i održe. Čelnici moraju u četvrtak za stolom reći što će i kako će učiniti, a ne što ne mogu i neće! Sve ih pozivam da pokažu etičnost europske odgovornosti. To je u interesu i onih koji moraju smanjiti dug i onih koji traže potporu i solidarnost. Svi smo međusobno ovisni. U globaliziranu svijetu ili djelujemo kao Europa, ili nas uopće nema na sceni! Dobrobiti eura uvelike nadmašuju napore koje zahtijeva od država članica. Ako tu popustimo, povijest će ovaj naraštaj vođa teško osuditi. No, uz dobru volju svih, možemo u četvrtak naći rješenje - zaključio je Barroso.

Merkel i Sarkozy se sastali u Berlinu, svi čekaju Bruxelles

U četvrtak će se na hitnom summitu u Bruxellesu sastati čelnici zemalja članica kako bi raspravljali o opcijama za spas Grčke koja grca u dugovima. Kako javlja BBC, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u srijedu su se sastali u Belinu te razgovarali o mogućim opcijama među kojma su i novi porezi za banke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu