Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
122 komentara

'Mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu nakon rata'

Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju vjeru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem, rekla je predsjednica

Foto: Domagoj Opacak
122 komentara

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak povelju počasne građanke Buenos Airesa u tamošnjoj gradskoj vijećnici.

Predsjednica je kazala da je ponosna na sve naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu i tamo krenuli ispočetka te "skromno živjeli kako bi mogli pomagati svome zavičaju iz tuđine", kaže se u priopćenju iz njezina ureda. 

"Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, kojemu je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovijedanje vjere", kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako su nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine, navodi se u priopćenju.

Prethodno je spomenula neke Hrvate koji su ostavili neizbrisiv trag u Buenos Airesu i Argentini, hrvatskog isusovca Nikolu Plantića koji je bio rektor Colegio Nacional u Buenos Airesu polovicom 18. stoljeća te građevinskog poduzetnika Buratovića s otoka Hvara, koji je polovicom 19. stoljeća gradio kuće, ceste i željezničke pruge po cijeloj Argentini, a prvi je postavio telegrafsku vezu između Buenos Airesa i Rosarija.

"Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju vjeru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem i u svoje osobno, ali i u ime svih naših predaka koji su u Argentini našli prostor slobode i prijateljstva", istaknula je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović se ranije u ponedjeljak, drugog dana posjeta Argentini, susrela s predsjednikom Mauricijem Macrijem s kojim je razgovarala o razvoju gospodarske, prometne, geopolitičke i kulturne suradnje između dviju država.

"Razmijenili smo puno razmišljanja oko toga kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom", istaknula je predsjednica, spomenuvši južnoamerički trgovinski savez u kojemu se nalaze Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. 

"Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo naravno govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", otkrila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je naglasila kako u Argentini živi velik broj pripadnika hrvatske zajednice, čiji broj se kreće između 200 do 250 tisuća, a koji su vrlo uspješni u izgradnji argentinskog društva na planu gospodarskih djelatnosti i kulture te čine važnu poveznicu u odnosima dviju država.

Govoreći o jačanju gospodarske suradnje, Grabar-Kitarović je rekla kako je to posebno pogodno u područjima kemijske i farmaceutske industrije, strojogradnje, drvne industrije i industrije namještaja, prehrambene industrije, vojne industrije, brodogradnje, turizma i IT industrije, a posebno je navela mogućnosti korištenja hrvatskih luka za izvoz argentinskih proizvoda na europsko tržište.

U utorak će u Buenos Airesu biti održan argentinsko-hrvatski gospodarski forum.

"Hrvatska želi iskoristiti otvaranje argentinske ekonomije"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za argentinske medije kako podržava reforme predsjednika Mauricija Macrija za otvaranje argentinske ekonomije te da Hrvatska želi iskoristiti tu priliku i sudjelovati u u infrastrukturnim projektima u Argentini, zemlji koju smatra svojim partnerom u Južnoj Americi.  

"Podržavam reforme koje (Macri) provodi za otvaranje argentinske ekonomije", istaknula je Grabar-Kitarović u razgovoru za argentinske medije u ponedjeljak. 

Macri, koji je predsjednik postao 2015. na platformi stranke Cambiemos (Promijenimo se), u politiku je došao iz poslovnog svijeta, a nakon preuzimanja državnog vodstva proveo je niz reformi za jačanje poduzetništva poput smanjenja poreza na izvoz, regulacije proračunskog deficita i porezne reforme. 

"Želimo iskoristiti tu priliku i sudjelovati u infrastrukturnim projektima u Argentini. Imamo vrlo sposobne tvrtke koje mogu izvoditi infrastrukturne radove... Postoji ogromni potencijal za suradnju u brodogradnji i pomorskom prometu, ali i u IT tehnologijama, prehrambenoj industriji, farmaciji i drugim područjima", poručila je predsjednica, ustvrdivši kako je Argentina hrvatski partner u Južnoj Americi. 

Grabar-Kitarović je u tu državu došla s predstavnicima hrvatskih tvrtki koji će u utorak sudjelovati na hrvatsko-argentinskom gospodarskom forumu.

"Želimo više poslovati s Argentinom i da njezine tvrtke više posluju u Hrvatskoj", istaknula je za tamošnje medije.

"Nadam se da će Argentina u Hrvatskoj pronaći partnera i u smislu korištenja hrvatskih luka Ploče i Rijeka za plasiranje svojih proizvoda na tržišta središnje i istočne Europe", dodala je. 

Izrazila je nadu da će hrvatska zajednica u Argentini, koja broji između 200 i 250 tisuća ljudi,  biti ključni posrednik u suradnji dviju zemalja. 

"Oni su i jedan od razloga mojeg posjeta. Vrlo smo ponosni na njih i nakon zadnjeg posjeta hrvatskog predsjednika 1994. godine sam im htjela opet posjetiti da im poručim koliko su važni Hrvatskoj", zaključila je Grabar-Kitarović.

Ona će u srijedu, zadnjeg dana svog boravka u Argentini, posjetit hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju u kojem će otvoriti počasni konzulat Republike Hrvatske.

Nakon Argentine će u sklopu svoje južnameričke turneje posjetiti i Čile i Brazil. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message