Obavijesti

News

Komentari 26

Moglo je i više: SDP podržava povećanje rodiljnih naknada

Moglo je i više: SDP podržava povećanje rodiljnih naknada
1

Žao mi je što je Vlada odustala od reforme koja bi mogla dovesti do dodatnog prostora za povećanje porodiljnih naknada, a to je jedinstveni novčani centar, kazala je Opačić

VIDEO

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je u četvrtak, komentirajući Vladin prijedlog o povećanju porodiljnih naknada, kako je svako povećanje dobrodošlo pa ne vidi razloga da tu mjeru ne podrži i oporba, koja ju je i sama predlagala tijekom predizborne kampanje.

Opačić je ustvrdila kako su naknade za drugih šest mjeseci porodiljnog doista male, pogotovo za žene koje rade i uplaćuju doprinose, ali joj je žao što je Vlada odustala od uvođenja jedinstvenog novčanog centra, jer je to moglo otvoriti prostor za dodatno povećanje naknada.

- Žao mi je što je Vlada odustala od reforme koja bi mogla dovesti do dodatnog prostora za povećanje porodiljnih naknada, a to je jedinstveni novčani centar. Samo uvođenjem reda na dječjem doplatku moglo bi se uštedjeti 400 milijuna kuna. Ova mjera je teška 313 milijuna kuna, a mogli bi imati još jedno ovakvo povećanje kada bi se ostalo pri toj mjeri, nažalost od te se mjere odustalo - rekla je Opačić.

'Problem Agrokora može se odraziti i na sustav socijale'

Upozorila je da se problem Agrokora može odraziti i na sustav socijale, s obzirom da je Agrokor godišnje u državni proračun uplaćivao tri milijarde kuna, što je pola proračuna sustava socijale, ako se uračuna i dječji doplatak. Uz to, postavlja se pitanje većine, odnosno hoće li se moći izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama izglasati u Saboru s obzirom na trenutnu situaciju, kaže Opačić.

Nema razloga da oporba ne podrži tu mjeru, tim više što ju je i sama predlagala.

- I mi smo rekli da se za nešto više od 300 milijuna kuna može naći prostora u proračunu, to je bio dio našeg predizbornog programa, pa ne vidim razloga da glasamo protiv svojih mjera - rekla je.

'Znali smo da 1000 eura po djetetu nije realno obećanje'

Na pitanje je li bilo realno obećanje HDZ-a prije parlamentarnih izbora o 1000 eura za jedno dijete te delimitiranje porodiljskih naknada za drugih šest mjeseci, Opačić odgovara kako su iz oporbe upozoravali da to nije realno.

- Znali smo da se 300 milijuna kuna može naći u proračunu ali ovo drugo ne, jer gospodarstvo još uvijek nije toliko stalo na svoje noge da toliko puni proračun kako bi se to moglo financirati. Sva obećanja koja su se davala u predizborno vrijeme, kako prije državnih tako i sada lokalnih izbora, teška su nekoliko milijardi kuna i teško se može očekivati njihova realizacija - tvrdi Opačić. 

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, po kojima bi se potpore trebale povećati od druge polovice godine, za što je u ovoj godini osigurano 156,6 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...