Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
147 komentara

'Molio sam UniCredit da nam izađe u susret, a oni su šutjeli'

Možda se u javnosti tako ne prikazuje, ali ja sam jako puno razgovarao s bankama. Tražio sam dogovor, ali bankari nisu htjeli surađivati s Vladom, kazao je Boris Lalovac

Boris Scitar/Večernji list
Foto: Boris Scitar/Večernji list
147 komentara

Bivši ministar financija Boris Lalovac gostujući u dnevniku RTL-a kazao je kako je u više navrata razgovarao s bankama i tražio dogovor, ali da oni nisu bili zainteresirani te su se držali bahato.

- Možda se u javnosti tako ne prikazuje, ali ja sam jako puno razgovarao s bankama. Tražio sam dogovor, razgovarali smo skoro preko godinu dana. Bile su i radne skupine. Ja sam pokušavao, kao što oni stalno nameću, socijalne kriterije, ali bankari nisu tehnički htjeli surađivati s Vladom i dostavljati OIB-e. Nisu uopće bili zainteresirani, tako da pada u vodu njihova teza da se nešto moglo napraviti. Moglo se da su htjeli. Držali su se bahato i nakon svih stvari koje je Vlada nudila njima, oni su meni slali pjesmice - rekao je.

Na pitanje jesu li banke oštećene u cijelom procesu, Lalovac je odgovorio:

- Banke nisu oštećene. Sve ove pozicije su imale valutne pozicije sa svojim majkama. U izvješću HNB-a u biltenu stoji da su banke zatvarale sa svojim majkama u inozemstvu i da su njihove majke na temelju tih valutnih pozicija zaradile 3,8 milijardi kuna. Zanimljivo, to sve stoji u izvješćima i nisu izgubili nikakvu poziciju, a sada se žele naplatiti prvo na teret građana, a sada i na teret države.

Na pitanje što je s odgovornošću banaka zbog neodgovornih plasmana kredita u švicarcima rekao je kako su takav proizvod puštale bez provjere, odnosno, davali su niže kamatne stope kako bi mogli zadovoljiti kriterije. 

-  Kasnije, kad su se povećale kamatne stope, i kad je došao tečaj, građani jednostavno više nisu mogli plaćati kredite. Ovdje je vrlo bitno - svi rizici su bili na građanima, i to je glavni argument Vlade (kamatni rizik, tečajni rizik, pad nekretnina). Oni danas govore da rizici nisu ravnomjerno raspoređeni - pa svi su rizici bili na građanima - ovdje samo izjednačavamo da građani budu jednaki - rekao je Lalovac.

Lalovac je naglasio da je po njemu bitno da se riješi ovo pitanje koje muči velik dio građana.

-  Vlada mora biti vjerodostojna, ustrajna. Ja znam da nije lako jer sam i sam imao takav pritisak. Imam jednu ekskluzivu - razgovarao sam s Unicreditom. Oni su nas prvi tužili s njihovim predsjednikom uprave kad je bio u Zagrebu. Molio sam ga da nam izađe ususret i da nam ponude rješenja. Oni su jednostavno šutjeli i nisu htjeli ponuditi nikakva rješenja. S potpredsjednikom Vlade imao sam sastanak i nudio sam da dođu; rekli su da će ponuditi i nisu ništa ponudili. I sada nas tuže.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message