Obavijesti

News

Komentari 86

MVEP Sloveniji: 'Savudrijski su ribari bili u hrvatskom moru'

MVEP Sloveniji: 'Savudrijski su ribari bili u hrvatskom moru'

Nitko od ribara još nije dobio nikakvu kaznu, no ukoliko one dođu, bit će proslijeđene MUP-u, kazao je Robert Momić, predsjednik Ceha ribara Istarske županije u subotu

VIDEO

Hrvatska je u subotu uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog kazni koje je poslala hrvatskim ribarima zbog ribarenja u spornom dijelu Savudrijske vale i najavila da će odgovoriti na jednak način.

Slovenska policija objavila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon. Ribarima su poslane kazne "zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice", objavila je policija na svojim internetskim stranicama i upozorila da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga je uputilo diplomatsku notu slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu, tvrdeći da su ribari bili "u hrvatskim područjima mora".

Na Zrinjevcu smatraju da slovenska najava predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"MVEP podsjeća da dvije države članice EU i NATO imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera, te još jednom poziva slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju", stoji u priopćenju.

Momić: Savudrijski ribari još nisu dobili kazne od  Slovenije

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić potvrdio je u subotu u izjavi za Hinu kako ni jedan istarski ribar nije dobio kaznu od Slovenije zbog navodnog "nedopuštenog prelaska slovenske granice" te ukoliko ih dobiju, shodno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, one će biti proslijeđene načelniku sektora za granicu istarske policije.     

Slovenska policija objavila je da je poslano prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna, kako kaže, nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Kako je je navedeno u priopćenju na internetskoj stranici slovenske policije, hrvatskim su ribarima poslane kazne, prema zakonu o prekršajnom postupku, "zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice". Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

Slovenci su poslali prve kazne: 'Hrvatski ribari prešli granicu!'
Slovenci su poslali prve kazne: 'Hrvatski ribari prešli granicu!'

"Cijela procedura usklađena je s resornim ministarstvom. Nitko od ribara još na svoju kućnu adresu nije dobio nikakvu kaznu, no ukoliko one dođu, bit će proslijeđene MUP-u i od tog trenutka one postaju briga hrvatskih institucija", kazao je Momić.

Dodao je i da je i na sastanku u Zagrebu početkom godine, ali i na onom od prije par dana u Bašaniji s ministrom Tolušićem dogovoren modalitet ponašanja. On je podsjetio kako su savudrijski ribari na oba sastanka dobili potporu resornog ministra da imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama dosad te kako će svaki ribar svoj posao i dalje moći obavljati u miru i neće trpjeti materijalnu štetu. 

"Mi i dalje želimo prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom. I dalje ćemo se normalno, kao i dosad, ponašati u Savudrijskoj vali, imajući u vidu da arbitražna odluka nije važeća, a jednostrana primjena nije moguća", poručio je Robert Momić.

Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke