Obavijesti

News

Komentari 19

Monsanto vrtlaru mora platiti 289 milijuna dolara odštete

Sud u San Franciscu presudio je u petak da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer nije Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, obavijestio o opasnosti svojeg herbicida Roundupa, čime je američki vrtlar pobijedio agrokemijsku tvrtku u povijesnom suđenju.

VIDEO

Porotnici su odlučili da je Monsanto djelovao "zlonamjerno" te da je njegov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna inačica RangerPro, "znatno" pridonio bolesti tužitelja Dewaynea Johnsona. 

Agrokemijski div smjesta je najavio namjeru da uloži priziv na tu odluku. 

- Primio sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka svratiti nužnu pozornost na problem", reagirao je Johnson na konferenciji za tisak. 

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara ocjenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost. 

Monsanto je osuđen na 250 milijuna dolara odštete uz 39,2 milijuna dolara kompenzacijskih kamata. 

- Porota je u krivu, izjavio je novinarima potpredsjednik Monsanta Scott Partridge pred sudom. 

- Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj obitelji. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 znanstvenih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoliša, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona, tvrdi tvrtka.

Johnson je radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoliša često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik